Oysa switch'ler 2. katmanda çalışırlar. Çünkü 2. katmanda tanımlı MAC adreslerini algılayabilirler ve bir porttan gelen veri paketini (yine elektrik sinyalleri halinde) sadece gerekli olan porta (o porttaki makinanın MAC adresini bildiği için) yollayabilirler.
1.Physical Layer (Fiziksel Katman)
Donanım katmanı ve ilk katmandır. Bu katmanda, verilerin kablo üzerinden gelen bilgiyi bit olarak (0 ve 1 olarak) iletilmesini sağlanır. Verileri gönderen tarafta 1 ve 0 'ı elektrik sinyallerine dönüştürürken, alıcı tarafta kablodan gelen bu sinyalleri tekrar 1 ve 0'a dönüştürür.
Oturum katmanı veya 5. katman (İngilizce: Session Layer), bir bilgisayar birden fazla bilgisayarla aynı anda iletişim içinde olduğunda, gerektiğinde doğru bilgisayarla konuşabilmesini sağlar.
7 katmandan oluşur. Ağ Katmanı (Network Layer) OSI'nin 3. katmanıdır. Katmanlar birbiriyle ilişkili olarak çalıştığından Ağ katmanı da Taşıma katmanı (Transport Layer) ve Veri Bağlantı katmanı (Data Link Layer) arasındaki iletişimi sağlar.
YİNELEYİCİ (REPEATER)
OSI'nin 1. katmanında çalıştığı için verinin içeriğine bakmaz, sadece sinyalleri güçlendirir.
İlgili 36 soru bulundu
Köprü (Bridge)
OSI modeli 2. katman veri iletim cihazıdır. Çeşitli fiziksel katman protokolleri kullanır.
Taşıma (Transport) Katmanı: Taşıma katmanı aslında uçtan uca iletişim ile ilgilenen katmandır. Yani verinin nasıl gönderileceği belirlenir. Ayrıca veri güvenliği ve hata kontrolü gibi işlemler bu katmanda yapılır. TCP ve UDP protokolleri bu katmanda çalışır.
Katman 5 – Marianas Web: Bu katman, ismini, dünyanın en derin kısmı olan Marianas Çukuru'ndan alıyor. Marianas Çukuru, Mariana Adaları'nın 200 km doğusunda ve batı Pasifik Okyanusu'nun batısında yer alan çukur bir bölge.
Ağ katmanı veya 3. katman (İngilizce: network layer), veri paketinin farklı bir ağa gönderilmesi gerektiğinde, veri paketine yönlendiricilerin kullanacağı bilginin eklendiği katmandır. Örneğin IP iletişim kuralı bu katmanda görev yapar.
Dünya'nın katmanları dıştan içe doğru sırasıyla;
Hava katmanı (Atmosfer) Su katmanı (Hidrosfer) Taş katmanı (Litosfer) Magma katmanı (Pirosfer)
Sunuş Katmanı (Presentation Layer-6), uygulama katmanından gelen verinin sözdizimi (syntax) ve biçiminin kontrol edilmesini, gerektiği taktirde farklı veri tiplerine dönüştürülmesini, şifreleme/şifre çözme ya da sıkıştırma/açma işlemlerinin yapılmasını sağlayan OSI referans modelinin 6. katmanıdır.
Kötü amaçlı yazılımlardan ve virüslerden korunmak için en gerekli ve en kesin yöntem Layer 7 Firewall kullanımı olarak bilinir. Kullanıcılarını memnun eden ve bilinçsiz internet ağı kullanımlarında koruma altına alan bu güvenlik duvarı, pek çok avantajı da bünyesinde barındırmaktadır.
Layer 3 Katmanı yani Newtwork/Ağ katmanıdır; veri paketinin farklı bir ağa gönderilmesi gerektiğinde, veri paketine yönlendiricilerin kullanacağı bilginin eklendiği ve IP iletişiminin sağlandığı katmandır.
Katman 1, bir blockchain mimarisinin temel katmanını ifade eder. Bu katman, bir blockchain ağının ana yapısıdır. Bitcoin, Ethereum ve BNB Chain, Katman 1 blockchain örnekleridir. Katman 2 ise diğer blockchainlerin üzerine inşa edilmiş ağları ifade eder.
Uygulama katmanı bilgisayar ile ağ arasında monitör görevi görür. Uygulamaların ağ üzerinde çalışması bu katmandan kontrol edilir. HTTP, SSH, DNS, SMTP, SNMP, FTP gibi protokoller bu katmana aittir.
2. Katman (Layer 2) saldırıları LAN (Yerel Alan Ağlarının) içinden yapıldığı için güvenlik duvarı ya da atak tespit etme sistemleri tarafından engellememektedir. Genellikle atak tespiti veya engelleme sistemleri dış ağdan iç ağa gelebilecek saldırıları tespit etmek ya da engellemek için kullanılır.
Kendi içerisinde 5 ayrı katmandan oluşmaktadır. Katmanlar arasında troposfer, Stratosfer, Mezosfer, Termosfer ve ekzosfer yer almaktadır.
Yer kabuğu, taş küre veya litosfer, Yerküre'nin en dış kısmında bulunan yapıdır.
Su Katmanı (Su Küre)
Okyanuslar, denizler, göller gibi sular, su katmanını oluşturur. Su, dünyanın dörtte üçünü kapladığından, su katmanı kara katmanına göre daha fazladır. Su katmanı gözlemlenebilen bir katmandır.
Hayır, deep web kullanmak ya da sadece giriş yapmak suç değildir.
7. Katman (Virus Shoup): Savaş Bölgesi olarak ilan edilen bu bölge, adından da anlaşılacağı üzere virüs bataklığı gibidir. Amaçta zaten 8.katmana kimseyi ulaştırmamak. 8. Katman (The Primarch System): Kimsenin bilmediği Primarch Sistemi tarafından kontrol edilen bu sisteme direkt erişilmiyor.
Dark Web'e girmek yasak değildir. Ancak Dark Web'in içinde yasal olmayan adreslere yönlendirilebilirsiniz. Eğer ki yanlış adresi girerseniz ya da size internet üzerinden bir davetiye gönderilirse ve bu adreslerde herhangi bir aktivite de bulunursanız suçlu duruma düşebilirsiniz.
Taşıma Katmanı
Taşıma katmanı üst katmanlardan gelen veriyi ağ paketi boyutunda parçalara böler. TCP, UDP, SPX protokolleri bu katmanda çalışır. Bu protokoller hata kontrolü gibi görevleri de yerine getirir. Bu katmanda veriler kesim (segment) halinde taşınır.
Ayrıca flow control (akış kontrolü) kullanarak karşı tarafa gönderilen segmentlerin yerine ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP (User Datagram Protocol - Kullanıcı veri bloğu iletişim kuralları): TCP/IP modelinin taşıma katmanında bulunan bir diğer protokolüdür.
ve Taşıma Katmanında gelen paket içeriğinin türünün anlaşılmasında rol oynar. 3. Transport Layer (Taşıma Katmanı): Bu katman verinin ne şekilde gönderildiğini gösterir. TCP (Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) protokolleri bu katmanda çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri