Kanserden 5'li beslenmeyle korunun Bunlar çoğumuzun bildiği gibi; süt, et-balık, sebze-meyve, tahıl ve yağlar grubudur. Süt ürünlerinden probiyotik özelliği olan besinler bağırsak florasını düzenliyor.
Kanser hücrelerinin genellikle şekerle beslendiği bilinmektedir. Ancak Bilim adamları rafine edilerek, yani endüstriyel olarak üretilen meyve şekeriyle beslenen kanser hücrelerinin normal sofra şekeri tüketen kanser hücrelerine göre çok daha hızlı bölünüp yayılabildiğini keşfettiler.
Kanserojenlerin etkisini azaltan A vitamini
Karaciğer, süt yağı, yumurta sarısı gibi besinler, A vitamininin içeriğinde bulunan karotenoidler bakımından zengindir. Bu özellikleri ile kanserojen maddelerin etkisini azaltarak, kansere karşı koruyuculuk sağlar.
Bazı kimyasal maddeler: Aflatoksinler, arsenik, asbest, benzen, berilyum, kadmiyum, kömür katranı, solunabilir silika, formaldehit, kömür sobası dumanı gibi pek çok kimyasal kanser riskini artırır. Kronik iltihap: Kronik iltihap DNA hasarını başlatabilir. Bu durum zamanla kanser gelişmesine neden olabilir.
CEVİZ: Omega 3 yağ asitleri içerdiği için kanserden korur. Ayrıca kalp damar hastalıklarına da iyi gelir. Günde 1 avuç ceviz yiyin.
İlgili 20 soru bulundu
Kanserin en çok sevdiği yiyecek: Şeker.
Çilek, böğürtlen, ahududu, yaban mersini, dut, üzüm, kızılcık, kiraz ve vişne gibi üzümsü meyveler vücut hücrelerini serbest radikal hasarından koruyan bileşikleri içeriyorlar. Bu sayede de kanser öncüsü hücrelerin oluşumunu engelliyorlar.
Yapılan çalışmalar soğanın içerdiği kuarsetin adlı antioksidan sayesinde yumurtalık, kolorektal gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
Kanser; çocuk, genç, yaşlı fark etmeksizin herkesi etkileyebilir. Erkeklerde prostat, kolorektal ve akciğer kanserine diğer kanserlere göre daha çok rastlanır. Kadınlarda ise meme, kolorektal ve akciğer kanseri en çok rastlanan kanser türleridir.
Balın yapısındaki fenolik ve flavanoid bileşiklerin, kanserin önlenmesi yönünde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu kimyasalların bal içindeki miktarı, bal türüne göre değişmektedir. Balın bu özellikleri nedeniyle, neredeyse doğal bir kanser aşısı olduğu çeşitli bilimsel yayınlarda belirtilmektedir.
İşlenmiş et ürünleri, şarküteri ürünleri, aşırı tuz tüketimi, sigara, alkol alımı, sağlıklı pişirme yöntemlerinin dışında pişirme yöntemleri, yağ tüketiminin aşırıya kaçması, aşırı saflaştırılmış, işlem görmüş ürünlerin tüketimi, beyaz un ve bundan yapılmış unlu mamuller, şeker tüketilmemelidir.
İlk araştırmalarda, bilim insanları, çeşitli kanser türleri olan insanların dörtte üçünden fazlasının D vitamini düzeylerinin düşük olduğunu ve en düşük seviyelerin daha ileri kanserle ilişkili olduğunu keşfettiler.
Kanser, hücrelerin içindeki DNA'da meydana gelen mutasyonlar ve anormal büyümeler sonucu meydana gelir. Yapısal nedenlerle birlikte kansere neden olan durumlar arasında genetik faktör, çevresel faktörler, yoğun güneş ışını, sigara-alkol tüketimi, kanserojen maddeye maruz kalma, kötü beslenme ve stres yer alır.
Vücudun şekere de ihtiyacı var ancak uygun miktar çok önemli
Ancak şekerin sebep olduğu aşırı kilolar, özellikle de bel çevresindeki aşırı yağlanma, kanseri tetikleyebilir. Vücutta yakıldığından fazla alınan şeker, kişiyi şişmanlatabilir ve şişmanlık kanser ve önemli hastalıklara yakalanma riskini artırır.
Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanları kanserin, iç hastalıkları içinde iyileşme oranı en yüksek olan hastalıklar arasında olduğunu belirterek, "Tüm kanser olgularının üçte biri tamamen iyileşmektedir." dedi.
Lösemi, lenfoma, gastrointestinal sistemi kanserleri, prostat kanseri, meme kanseri, over kanseri, baş-boyun kanseri, akciğer kanseri, melanom, nörolojik kanserleri önleyici özelliği bulunuyor.
Elde edilen sonuçlarla kekik meme kanserine çok iyi geliyor, diyebiliriz. Tabii bunun daha ileri çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Kemoterapi alan hastalar üzerinde yapılan araştırmada, karadut pekmezinin mukozit (ağız içi yaralar) oluşumunu yüzde 38 oranında önlediği, mukozit oluşumunu geciktirdiği ve şiddetini azalttığı belirlendi.
Kanser hücreleri üzerinde etkisi olabilmektedir: Yapılan çalışmalara göre çayda bulunan polifenollerin kanser hücrelerindeki incelenmiştir. Bunun sonucunda siyah ve yeşil çay kanser hücrelerindeki büyümeyi düzenleyip, yeni hücre gelişmesinin düşürülmesine katkı sağladığı gözlemlenmiştir.
Timol esas olarak zahter kekik olarak da adlandırılan kekikten elde ediliyor. Timol, hastalıklara neden olan serbest radikalleri vücuttan atmak için bir antioksidan görevi gördüğü için kanser hücrelerinin aktivitesini ve büyümesini engelleyebiliyor.
Pazı, ıspanak, karalahana gibi koyu yeşil; pancar, domates, nar, yaban mersini gibi koyu kırmızı; kayısı, havuç, balkabağı gibi koyu sarı-turuncu; patlıcan, erik gibi mor; sarımsak soğan gibi beyaz besinler almaya özen gösterin.
Yapılan araştırmalara göre, yeşil muz yiyerek vücudunuzun bazı bölgelerinde oluşabilecek kanser riski yarıdan fazla azaltılabilir. Cancer Prevention Research dergisinde yayınlanan bu çalışma, Newcastle ve Leeds Üniversitelerindeki uzmanlar tarafından yönetildi.
İlave şeker tüketimi sınırlandırılmalı, tatlı tüketilecekse şerbetli tatlılar yerine dondurma, sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
Kahvaltıda özellikle peynir, yumurta, süt tüketin. Eğer iştahsızlık sabah da devam ediyorsa sıvı olarak tüketilebilecek gıdaları tercih edin. Bunlar taze sıkılmış meyve suları ya da süt olabilir. Bazen iştahsız olan kişilerin soğuk olarak tüketilen besinleri daha rahat tolere edebildikleri gözlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri