Kimlik Numarası bilgilerine yer verilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
Nihai tüketiciler, fatura düzenlenme aşamasında adı, soyadı, bağlı bulunduğu vergi dairesi ve T.C. kimlik numarası (vergi numarası yerine) doğrulanmak zorunda olan kişiler değildir. numarası veya T.C. Kimlik numarası bilgisine yer verilme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Fatura kesilmesi için faturada bazı bilgilerin yer alması gerekir. Fatura kesmek için faturaya yazılması gereken başlıca bilgiler şunlardır: Faturayı düzenleyen kişi/firmanın unvanı, adresi, Faturayı düzenleyen kişi / firmanın vergi numarası, mersis numarası
Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan gerçek kişiler için vergi kimlik numarası olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren belgelerde vergi kimlik numarası satırına onbir haneli Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yazılacaktır.
Bu nedenle faturanın düzenlenmesinde fatura bedelinin kimin tarafından ödendiği hususu önemli olmayıp, faturanın malı satın alan veya kendisine iş yapılan gerçek veya tüzel kişi adına düzenlenmesi gerekmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Mal veya hizmet alımına ilişkin sözlü veya yazılı akitteki ALICI taraf, MÜŞTERİ tanımına uymakta ve faturanın bu alıcı (müşteri) adına düzenlenmesi gerekmektedir. Mal veya hizmet alımlarının ekseriyetinde, mali belgenin kim adına düzenlenebileceği konusunda tereddüt oluşmamaktadır.
Şahıs şirketleri fatura keserken kağıt fatura olabildiği gibi e-fatura da kullanabilirler. İnternet erişimi olan her yerden e-fatura kesebilecekleri e fatura programı ile saniyeler içinde faturalarını keserek müşterilerine gönderebilirler.
T.C. Kimlik Numarası bilinmeyen alıcılara düzenlenen faturalarda alıcı TCKN bilgisi olarak 11111111111 yazılmalıdır.
Eğer karşı taraf e-Fatura kullanıcısı değilse faturanızı e-Arşiv fatura üzerinden gönderirsiniz. e-Arşiv faturası düzenlerken TC kimlik numarası girme zorunluluğunuz yoktur.
Bu kapsamda düzenlenecek e-Arşiv Fatura üzerinde vergi kimlik numarası veya T.C. kimlik numarası bulunması zorunludur.
Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere faturaya yazılması gereken tutarın veya farkının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için bu cezanın beşte biri kadar (440 TL) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Faturada Şekil Şartları: Faturanın ispat aracı olması, ancak niteliği gereği faturaya geçirilmesi gereken bilgilerin mevcudiyeti halinde geçerlidir. Sözleşmenin ifa aşamasıyla ilgili olarak düzenlenen faturanın şekli ve kapsamının ne olması gerektiği konusunda, Türk Ticaret Kanunu'nda özel bir hüküm bulunmamaktadır.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
Birey kimlik tespitinin hızlı bir şekilde yapılmasının sağlanması. Bireyin doğumundan itibaren tüm işlemlerinin ortak bir numara ile yürütülmesinin sağlanması. Kamu kuruluşları arasında bilgi alışverişinin kolaylaştırılması, vatandaşa daha hızlı ve güvenli hizmet verilmesinin sağlanması gibi amaçları kapsamaktadır.
9/8/2006 tarihli 26274 sayılı Resmî Gazete'de tebliğ edildiği üzere 1/1/2007 tarihinden itibaren gerçek kişilere kesilen faturalarda T.C. Kimlik Numarası yazma zorunluluğu getirilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları, son haneleri hesaplamak için ilk 10 hane üzerinden bazı matematiksel işlemler yapılır. İlk 10 hane 1111111111 olan birinin kimlik numarasının son hanesi hesaplandığında, bu işlem sonucu elde edilen rakamların 11'e bölümünden kalan olarak bulunur. Sonuç 0'dır. Ancak T.C.
e-Arşiv Fatura kesebilmek için e-Fatura kullanıcısı olmak gerekmez. e-Arşiv Fatura mükellefi olabilmek için e-Fatura kullanıcısı olmak gerekirdi fakat bu kural son yıllarda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kaldırıldı. e-Fatura mükellefi olmayanlar da özel entegratörler aracılığıyla e-Arşiv Fatura kesebilir.
e-Arşiv faturası düzenlerken TC kimlik numarası girme zorunluluğu yoktur. TC kimlik numarası yerine 11111111111 yazarak geçebilirsiniz.
Abdülselam Deniz (18) adlı vatandaşın başına ilginç T.C. kimlik numarasından dolayı gelmeyen kalmadı. Genç adam birbirinden farklı kayıtlarda, 'emekli', 'Kıbrıs gazisi' ve 'dolandırıcı' olarak görünüyor ve hakkında açılmış pek çok dava nedeniyle hayatı mahkemelerde geçiyor.
Nihai tüketici seçeneğinde, T.C Kimlik Numarası, Vergi Kimlik Numarası, Vergi Dairesi ve Adres alanlarının doldurulması mükellefin isteğine bırakılmıştır. Belgenin vergi mükelleflerine düzenlenmesi durumunda ise vergi kimlik numarası (T.C. Kimlik Numarası) bilgilerinin Sisteme kaydedilmesi zorunludur.
TC kimlik numaraları, 1 Kasım 2006 tarihinden itibaren aynı zamanda vergi numarası olarak da kullanılacak.
E-Fatura yalnızca E-Fatura mükelleflerine kesilip gönderilebilir. E-Arşiv Fatura ise göndericinin E-Fatura Mükellefi, alıcının ise kağıt fatura kullanıcısı ya da son kullanıcı olması durumunda kullanılır. Kısacası E-Arşiv Fatura, E-Fatura kullanıcısı olmayanlara kesilir ve gönderilir.
Tebliğ ile belirlenen kâğıt fatura kesme limitine KDV dahildir. Yani günlük satış tutarının KDV dahil 6.900 TL'yi geçmesi halinde fatura kesme sınırı aşılmış olur. 2024 yılının günlük fatura kesme limitinin KDV hariç tutarı, %20'lik KDV dilimine göre 5.750 TL'dir.
Gerçek ve tüzel kişilerin içinde anonim ve limited şirketler ile şahıs şirketleri yer alır. Dolayısıyla bir şahıs şirketi E-Fatura kullanabilir.
30 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 556 Genel Tebliğinde 2024 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 6.900 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2024 yılı tutarı 6.900 TL 'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri