Tyrannosaurus Rex Daha Güçlüydü Spinosaurus son araştırmalarla boyu kısalsa da yine de Tyrannosaurus Rex'den daha uzundu (16m / 12,5m). Ancak çok daha hafifti. Bütün bu bilgiler ışığında Tyrannosaurus Rex'in çok daha güçlü olduğu bariz bir şekilde ortaya çıkıyor.
1 Numara: Tyrannosaurus rex
T. rex'lerin günümüzden 90-66 milyon yıl önce Geç Kretase Dönemi'nde, Kuzeybatı Amerika'da yaşadığı tahmin ediliyor. T. rex'ler etçil dinozorlardır. Süper avcı olarak bilinirler.
Günümüzden 70 milyon yıl önce Tyrannosaurus Rex dinozorların en yırtıcısı ve bu “türün kralı” olarak tanımlanıyor.
Yaşayan en hızlı dinozor gökdoğan adındaki bir yırtıcı kuş. Saatte 300 km hızı aşabiliyor!
Spinosaurus'un daha kuvvetli olma ihtimali çok daha yüksek çünkü hem boy hem ağırlık olarak T-rex'ten büyük. Gelişmiş bir Spinosaurus, 16 metre uzunluğa ve 20 tona yakın ağırlığa sahipti.
İlgili 28 soru bulundu
Dromaeosauridae familyasına bağlı bu dinozorun yaklaşık olarak 2-2.5 metre uzunluğunda ve 20 ila 25 kg vücut ağırlığında olduğu sanılmaktadır.
Tyrannosaurus, Kretase'nin sonlarında (68-66 milyon yıl önce, Maastrihtiyen) yaşamış, büyük bir etobur teropod dinozor cinsi.
T-Rex, tek bir dişe bir filin ağırlığı kadar, yaklaşık 6 ton civarında kuvvet uyguluyor. Yetişkin bir T-Rex'in, ısırdığında arka dişine yaklaşık 6 tonluk bir kuvvetin baskı yaptığını belirten bilim adamları, insanla mukayese edildiğinde, tek bir dişe 70 ila 100 kilo kuvvete denk geldiğinin altını çizdi.
Etçil bir dinozor olarak diğerlerinden oldukça büyük bir kütleye sahipmiş. Bilim insanlarının araştırmalarına göre saatte 60 km hızla koşma yeteneğine sahipmiş. Diğer dinozorlara oranla hakkında az bilgi bulunan Spinosaurus, denizde balık da avlıyormuş.
Bu dinozor cinsinin ortalama uzunluğunun, yaklaşık 13 metre olarak düşünülmektedir. Ağırlığı konusunda ise eksik iskeleti nedeniyle tam bir ortak noktaya varılamamıştır. Kafatası boyutu ve ağırlık arasında kurulan deneysel formüllerle 13 ton kadar geldiği ileri sürülmektedir.
Nature ayarındaki dergilerde yayınlanan bu makalelerden bazıları T. rex hızını müthiş bir şekilde azaltarak saatte 32.8 kilometreye kadar çekiyor. Bu durumda T. rex'lerin hızının muhtemelen saatte 33-73 kilometre arasında olduğunu düşünebiliriz.
Timurlengia euotica ismi verilen bu dinozor özellikle küçük boyutlarıyla dikkat çekiyor. Ortalama bir at büyüklüğünde olduğu tahmin edilen Timurlengia'yı hemcinslerinden ayıran en büyük özelliği ise zekası.
Dinozorlar, 232-234 milyon yıl önce orta Triyas devrinin son zamanı olan Ladinyan döneminde arkozorlardan evrildiler.
Bir önceki çalışmada, Spinosaurus nispeten kısa arka bacakları, geniş ayakları, güçlü kemikleri ve konik dişlerin geniş çeneye yerleşmesi bulgularının desteklediği amfibi hayat tarzına adapte olmuş, balıklarla beslenen bir dinozor olarak tanımlanmıştı.
Her iki kolda da iki pençeli parmaklar vardı. Elimizdeki en eksiksiz T. rex fosili, 12.3–12.4 metre uzunluğdadır; ancak T. rex, 12.4 metreden yüksek olabilir ve kalça yüksekliği bakımından 3.66–3.96 metreye kadar uzayabilir.
Biomekanikçilerin de katıldığı araştırmada bilim insanları, dev dinozorun kafatası yapısı üzerinde çalıştı. Oluşturulan modeller, 65 milyon yıl önce yaşayan T. rex'in çenesinin 35 bin ile 57 bin newton arasında basınç uygulayabildiğine işaret etti.
Dinazorların ölmesine gelince, bu mahlukların yaşamasına Cenab-ı Allah izin verseydi, bu devasa mahluklar insanlık için büyük bir tehlike arzederdi. Bu nedenle vazifesini yapan bu yaratıklar, Allah'ın hikmetinin neticesi olarak vazifeden terhis edilerek bâki ruh konumuna geçmişlerdir.
Küçük T-Rex: Dinozorların kralının atası bulundu.
Fotosentezin durması büyük ağaçların yanı sıra bu ağaçlarla beslenen dev otçul dinozorların ölümüne yol açtı. Çarpmanın etkisiyle oluşan 305 m yüksekliğindeki dalgalara sahip tsunamiler, depremler, ölümcül asit yağmurları ve yangınlar sonucunda da uçabilen dinozorların dışındaki tüm dinozor türleri yok oldu.
Dünyanın da en büyüklerinden biri olduğu bildirilen dinozor fosilinin 92 ila 96 milyon yıl önce yaşayan ve Titanozorlar olarak bilinen, bitki yiyen Australotitan cooperensis türü olduğu belirtildi. Kemik incelemelerinde boyunun 25 ila 30 metre olduğu tespit edilen dinozorun ağırlığının ise 67 ton olduğu belirtildi.
110 milyon yıl önce ölen dinozorun “son akşam yemeği”
Teropot türü küçük bir dinozora ait olduğu kaydedilen ve fosil analizinde 4,5 santimetreye 2 santimetre ebatlarına denk gelen keşfe "Himeoolithus murakamii" ismi verildi.
Bilim insanları, kafatası sadece 7,1 milimetre büyüklüğünde olan eski canlının bugüne kadar keşfedilen en küçük dinozor olduğunu ifade ediyor. Oculudentavis khaungraae bugün dünya üzerinde yaşan en küçük kuş olan arı sinek kuşundan da daha küçük.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri