Çırpma teli, kek hamuru, yumurta ve diğer malzemeleri çırpıp karıştırmaya yarayan mutfak aleti.
Kuru malzemeler elenir. Üstüne şeker, tuz, yumurta, süt, sıvı yağ eklenir ve tel çırpıcıyla çırpılır. En son kaynar suda kahve çözdürülür ve kek karışımına yavaş yavaş eklenip karıştırılır. Kalıba dökülüp pişirilir.
Yüzeyin yağlanması veya pişirme kağıdının kullanılması yapışmaması için çok önemlidir. Ayrıca kalıbı sallayarak kekin çıkarılması yerine ters çevrilip bir yüzeye yerleştirilmesi, şeklinin bozulmaması açısından daha etkilidir. Borcam, kelepçeli kek kalıbınız yoksa kullanabileceğiniz araçlardan bir diğeridir.
Isıyı tüm bölgelere eşit dağıtma özelliği olan döküm kalıplarla kekleriniz daha eşit pişebilir. Özellikle ekmek gibi kıvamı yoğun bir harcınız varsa döküm kalıplar kullanmak her noktanın aynı kıvamda olması açısından ideal olacaktır.
Philips el blenderı çırpma ünitenizi yumurta beyazı, krema, kek karışımları ve yumuşak tatlılar çırpmak için kullanabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Çırpacak ya da çırpıcı, çırpma teli, kek hamuru, yumurta ve diğer malzemeleri çırpıp karıştırmaya yarayan mutfak aleti. Çoğunlukla birkaç telin bükülüp sap takılmasıyla yapılır.
Yumurtalara, yumurta akına, şekerli kremaya ve akışkan malzemelere (mayonez gibi) hava eklemek için kullanılır.
Çırpma telinin küre biçimli ucunu tutun ve teli her iki yönde çevirerek nazikçe dışarı çekin. Çırpma teli cihaz çalışıyorken karıştırma bıçağına veya diğer aksesuarlara temas ederse çatlayabilir veya kırılabilir. Hızı ayarlamadan önce çırpma telinin karıştırma kabına doğru şekilde takılmasını güvence altına alın.
Özellikle un eklendikten sonra mikser ya da çırpıcı yerine tahta kaşık kullanmak son derece yerinde bir seçim olacaktır. Havalandırılarak, büyük hareketlerle karıştırılan kek fırına girdikten kısa süre sonra kabarmaya başlar.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Kekin kuru kalmasında en önemli nedenlerin başında malzemelerin oranı gelir. Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur.
Tepside Pişen Kekler
Sadece orta kısmı biraz daha fazla kabarır ve çok hafifçe çatlar veya hiç çatlamaz. Bunun nedeni kekin ısıya maruz kalan alanının geniş olması ve ince bir katman halinde olduğu için kek kalıbındaki keklere nazaran daha kısa sürede pişmesidir.
Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
İşte kekin kalıptan rahatça çıkması için yapmanız gerekenler: Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
Önceden pişirme ayarlarına gelene kadar yaklaşık 180 derecede ısıtılan fırına kek karışımı verilir. Ortalama 35 dakika ya da 40 dakika gibi bir sürede kek pişmeye başlar.
SÜT İLE DAHA YUMUŞAK KEKLER YAPABİLİRSİNİZ
Kekleriniz puf puf kabarsın, yumuşacık olsun istiyorsanız, tarifinizde su yerine süt kullanabilirsiniz. Kek yaparken, kekin hamuruna biraz süt veya yoğurt gibi laktoz içeren ıslak malzemeler eklemek, hamuru daha akışkan bir hale getirir.
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
Poplawski, kâseye üstten dahil edilen çırpıcı yerine, kâsenin içinde dönen bir bıçak yerleştirerek ilk blender'ı icat etmiş. 1930'larda Egmont Arens ise daha küçük, daha hafif ve daha kullanışlı bir model tasarlamış. Küçük ev aletlerindeki büyük adımlardan birisi de 1948 yılında atılmış.
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli. Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı. Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Kek tariflerinde genel olarak önceden ısıtılmış fırına keklerinizi vermeniz söylenir. Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz.
Spiral Yaylı Pratik Yumurta ve Omlet Çırpma Teli Çırpıcı Yumurta, krema ve yoğurt gibi birçok gıdayı kolayca çırpabilirsiniz. Yemek ve tatlı yapımında Yaylı çırpıcı pratik yardımcınız olacak. Oval yaylı yapısı sayesinde malzemeyi kolay bir şekilde karıştırır.
Çırpıcı çeşitleri şekil olarak da farklılık gösterir. Bombeli, yaylı ve telli olarak ayrılır. Bu durum da kullanım alanlarını zenginleştirir. Aynı zamanda yaylı çırpıcılar da hem bazı yemek malzemelerini ezmede kullanılır hem de pratik bir şekilde karışmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri