T hücreli lenfomalar, T hücreli lenfositler değişikliğe uğrayıp kanserli hale geldiğinde gelişir. T-hücresi lenfositleri (T-hücreleri) bağışıklık sisteminizin önemli bir parçasıdır, bağışıklık yanıtlarını düzenler, enfeksiyon ve hastalıklarla savaşır ve diğer bağışıklık hücrelerinin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Bir tür beyaz kan hücresi olan lenfositlerde başlayan kanserdir. Lenfoma en sık görülen kan kanseri türüdür. Hodgkin lenfoma ve Non-Hodgkin (Hodgkin olmayan) lenfoma olarak ikiye ayrılır.
En önemlileri Burkitt lenfoma ve lenfoblastik lenfomalardır. Bu lenfoma tipleri çoğunlukla genç hastalarda görülür. Burkitt lenfoma insanda en hızlı ilerleyen kanser tipidir. Bu hastalıklarda tedavinin hedefi hastalığı yok etmektir.
Lenfoma vücudunuzun aynı bölgesinde tekrarlayabilir veya daha önce lenfoma olduğunuz zamandan farklı bir bölgeyi etkileyebilir.
Non-Hodgkin lenfoma, lenfositler denilen ve özellikle vücudun lenfatik dokusunda görülen bir grup beyaz kan hücresinin kötü huylu değişikliğe uğraması sonucunda (kontrolden çıkma) oluşur. Vücudun her yerinde lenfatik doku bulunduğundan, NHL vücudun her yerinde ortaya çıkabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Öncü T hücreli lenfoblastik lenfoma
İnsanlar sıklıkla doktorlarına üst göğüs bölgesinde bir kitle ile başvururlar. Bu kitle mediastinal (göğüs bölgesi) kitle olarak bilinir. Bu lenfoma, olgun T hücre lenfositleri olma yolunda olan olgunlaşmamış lenfosit hücrelerinden kaynaklanır.
Kutanöz (cilt) T-hücreli lenfoma (CTCL) non-Hodgkin lenfomanın (NHL) nadir görülen bir şeklidir. Vücuttaki kanserli T hücreleri başlangıçta cilde göç ederek çeşitli lezyonların ortaya çıkmasına neden olur.
Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bir taraftan kanser tedavi edilirken diğer taraftan kanseri önleyici girişimler hayata geçirilmelidir. Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir.
Hodgkin lenfoma, lenf bezlerinde yer alan bir tümör türüdür ve genellikle daha hafif bir seyir izler. Non-Hodgkin lenfoma ise, lenf bezlerinde olmayan bir tümör türüdür ve daha ciddi bir seyir izleyebilir. Lenfoma, her yaş grubunda görülebilir ancak genellikle 60 yaş üzerinde daha sık görülür.
Ayrıca yaş dağılımı açısından da farklılık gösterir; Hodgkin hastalığı genç yetişkinlerde ve ileri yaş hastalarda olmak üzere iki ayrı yaş grubunda daha sıklıkla görülür. Erkeklerde de daha sıktır. Hastalığın genel seyri non-Hodgkin lenfomalara nazaran daha iyidir.
CRP yüksekliği akciğer kanseri, mide kanseri, kalın bağırsak (kolorektal) kanseri, pankreas kanseri, karaciğer kanseri, idrar yolları (üriner sistem) kanserleri, yumurtalık (over) kanseri, yemek borusu (özefagus) kanseri, lenfoma ve osteosarkom hastalarında yüksek olabilir.
Lenf bezi kanseri tıbbi olarak Hodgkin Lenfoma ve Non Hodgkin Lenfoma olarak ikiye ayrılır. Non Hodgkin Lenfoma daha sık görülen lenf kanseri türüdür. Her iki lenfoma çeşidinin de alt tipleri bulunur.
Lenf kanseri ölümcül müdür? “Lenf kanseri ölümcül müdür?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir: Hodgkin Dışı Lenfoma ile 5 yıllık nispi sağkalım oranı %72.7 ve Hodgkin Lenfoma hastalarınınki %87.4'tür.
Lenfoma tanısı için kan tahlili yapılarak lenfositler başta olmak üzere kan hücrelerinin sayısına bakılabilir.
Tam tahıl ürünlerini (kepekli, çavdarlı ekmekler vb) tercih ediniz. Rafine karbonhidratları (şeker, reçel, bal vb.) ve işlenmiş et ürünlerinin (salam, sosis, sucuk vb.) tüketimini sınırlayınız.
Lenfoma iyi huylu mu? İyi huylu lenfoma, lenfositlerden gelişen bir tümördür (enfeksiyonla savaşan bir tür beyaz kan hücresi). Psödolenfoma veya iyi huylu lenfoid hiperplazi olarak da adlandırılan iyi huylu lenfoma, lenfositlerden oluşan, kanserli olmayan (iyi huylu) nadir bir tümördür.
Kan hücresi doğup büyüyemeden takılı kalırsa halkın bildiği kan kanserleri yani akut lösemiler oluşur. Akut lösemiler oldukça hızlı seyreder ve tedavisiz kalırsa haftalar ya da aylar içinde öldürücü seyreder. Lenfoma ise lenf düğümünü oluşturan hücrelerin habis hastalığıdır.
Hodgkin Lenfoma, günümüzde tedavisi en başarılı hale gelmiş kanser tiplerinden biridir. Bu hastalık genellikle lenf bezlerindeki büyüme ile kendisini gösterir. Terleme, halsizlik, kilo kaybı veya enfeksiyondan kaynaklanmayan ateş, hastalığın belirtileri olabilir.
Bir bölgeye sınırlı lenfomalarda hastalık bölgesine radyoterapi uygulayarak kemoterapi sayısını azaltmaya ve kemoterapinin yan etkilerini azaltmaya çalışırız. Lenfoma tedavisinde çok özel bazı acil durumlar dışında ameliyat uygulanmaz.
Lenfoma tedavisi sırasında ve sonrasında vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olmak için her zamankinden daha fazla proteine ihtiyacınız olabilir. Et, balık, yumurta, fasulye ve mercimek yüksek protein içeren gıdalardır. Sağlıklı bir seçenek için, yağsız veya az yağlı et tercih edin.
Non-Hodgkin lenfoma (NHL) tek bir özelliği paylaşan farklı kan kanserleri grubu için kullanılan terimdir. Bu hastalık anormal B lenfositlerden kaynaklanan B hücreli lenfomalar ve anormal T lenfositlerden kaynaklanan T hücreli lenfomalar olarak 2 gruba ayrılır. B hücreli lenfomalar daha sık ortaya çıkar.
Akıllı ilaç kanser hücrelerini işaretleyerek bağışıklık sistemi tarafından tanınmasını kolaylaştırır. Bu sayede immün sistem tarafından tanınan hücreler, zararlı olarak algılanıp yok edilir. Kanser hücrelerinin büyümesini durdurur: Sağlıklı vücut hücreleri, sadece dışarıdan bölünme sinyali aldıklarında çoğalırlar.
kaşıntılı vücut
Bu genellikle lenf düğümlerinizin şiştiği bölge civarındadır veya bir kutanöz (cilt) lenfoma alt tipiniz varsa, lenfomadan etkilenen her yerde kaşınabilirsiniz. Bazı durumlarda, vücudunuzun her yerinde kaşıntı hissedebilirsiniz.
Lenfoma genetik midir? Aynı ailede birden fazla kişide lenfoma görüldüğü zaman genetik faktör olduğu düşünülür. Lenfoma, bağışıklık sistemi bozulmuş insanlarda daha sık görülür. Benzen ve tarım ilaçları da kimyasal madde içerdiğinden bu ilaçlarla temas halinde olmak hastalığı tetikleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri