Tutkal lekesini çıkarmak için, lekeyi sirke ile ıslatıp, bol su ile durulayın.
Tutkal, keten bir kumaşa bulaşmış ve leke yapmışsa ilk yapılması gereken bir parça bez bulmaktır. Sıvıyı emici özelliğe sahip bu bez parçasını elma sirkesine batırarak kumaştaki tutkal lekesinin olduğu bölgeye sürmek gerekir. Sirkeli bez, kumaştaki lekenin üzerinde gezdirilmeli, hatta ovalanmalıdır.
Kurumadan önce nemli bir bez ile silinip temizlenebilir. Yahut on dakika kadar beklendikten sonra hafifçe kuruduğu için ek çizgisinden taşan tutkal kabuk gibi çekilip alınabilir.
VIGO TUTKAL ÇÖZÜCÜ - YAPIŞKAN SÖKÜCÜ / Astech. Yüzeydeki yapışkanı hızla çözer ve çıkartılabilir hale getirir. Ahşap, Cam, Plexi, Dekota, Forex, Metal yüzeylere zarar vermez. Tüm Araçlarda kullanılabilir.
Kurumuş yapıştırıcı lekesinin üzerini kaplayacak miktarda aseton döktükten sonra lekenin yumuşamasını bekleyin. Ardından jilet veya zımpara kullanarak lekeyi kazıyın.
İlgili 27 soru bulundu
- İlk olarak aseton kullanabilir ve ilgili bölgeye uygulayarak çıkarabilirsiniz. - Eğer cildinizde aseton kullanmayı istemiyorsanız tuz ile suyu birbirine karıştırarak ilgili bölgeye uygulayabilirsiniz. - Ayrıca tuvalet ispirtosu süper yapışkanları ortadan kaldırabilmek için aktif çözücüler arasında yer alır.
Yapıştırıcı lekesini çıkarmak için izlenecek adımlar
Eğer kumaşta herhangi bir değişme yoksa, pamuklu çubuk yardımıyla asetonun bir kısmını lekenin üzerine dök. Bu sayede aseton yapıştırıcıyı eritmeye yardımcı olacaktır. Eğer çok yoğun değilse bir süre sonra leke büyük ölçüde çıkmış olacaktır.
Bunun için sıcak suyu elin sığacağı kadar küçük bir kaba doldurup içerisinde bir süre tutkalın yapıştığı bölgeyi bekletmek gerekir. Suyun içerisine bir miktar zeytinyağı damlatılarak yumuşatma işlemi hızlandırılabilir. Yumuşatma işleminden sonra çoğu ev tipi tutkal biraz katı sabun yardımıyla ovalanarak çıkar.
Masada kalan uhu artıkları ise kaynar su, sirke ya da toz deterjan ilave edilmiş ılık su kullanılarak çıkartılabilir. Masada japon yapıştırıcısından kaynaklanan bir leke varsa, bu leke aseton, selülozik tiner ve sıcak su yardımıyla çıkartılabilir.
Çamaşır deterjanını doğrudan leke üzerine dökerek nemli bir bez ile ovalayarak kumaş ya da mobilyalardaki yapıştırıcı lekesini kolayca temizleyebilirsiniz. Masa, çanta ve ayakkabı gibi yüzeylere damlayan Japon yapıştırıcı lekesi için leke üzerine karbonat dökerek margarin ile ovalamalısınız.
Michelle Driscoll şöyle diyor: "Sert plastikten yapıştırmayı, tuvalet ispirtosu, alkol, yağ sökücü, fıstık ezmesi ya da karbonat ve zeytinyağı karışımı gibi çeşitli ürünlerle kolayca çıkarabilirsin. Ürünü plastiğe sür, birkaç dakika beklet, sonra da yapıştırmayı bezle ovarak çıkar."
Sabunlu su lekenin erimesine ve çözünmesine yardımcı olmaktadır. Parke ve zemin için de bant lekesi çıkarma yöntemlerinin başında sabunlu su yer almaktadır. Bez yardımı ile yapılan bu işlem kısa sürede etkili bir sonuç göstermektedir.
Beyaz tutkalın içinde küfe ve bakteri gibi organizmalara karşı özel koruyucu maddeler barındırdığı için sadece ahşap işlerinde kullanılabilir. Ayrıca beyaz film oluşturan ürünlerde suya dayanım az olduğundan su gören yerlerde kullanılamaz. Ayrıca endüstriyel tesis ve gıda üretim alanlarında da kullanılabilir.
1 çorba kaşığı kabartma tozu ve 1 çorba kaşığı sıvı yağı karıştırın. Camdaki yapışkan kısımların üzerine sürün. 30 dakika boyunca bekletin. Aşındırıcı bir bez ya da bulaşık teli ile iyice ovun.
Ilık su ve deterjanı karıştırın. (Bir bardak su, bir tutam deterjan) Bir müddet bekleyin (Tutkal karışımı emecektir.) Bölgeyi sıcak su ile silin veya yıkayın.
Aseton yardımıyla koltuk, ahşap yüzeylerde ayrıca porselen, cam gibi birçok farklı yüzeye yapışan yapıştırıcıları kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Çok etkili olan asetonu mobilyalara zarar vermeden çıkarabilirsiniz.
İnatçı kalıntılara sirke sür.
Alkolden biraz daha fazla çaba gerektirse de yapıştırma kalıntısına sirke sürmek, daha kolay çıkmasını sağlayacaktır. En iyi solüsyonu elde etmek için sirkeyi biraz suyla seyreltmeyi ihmal etme. Sirkeyi mermerde, taşta, alüminyumda ya da dökme demirde kullanmaktan kaçın.
Bant izini çıkarmak için ev yapımı temizleyiciler ve çamaşır sodası gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Sirke, yapışkan kalıntıları çözen etkili bir temizleyicidir. Tuz ve limon suyu karışımı da lekeleri temizlemekte etkilidir. Bulaşık deterjanı, yapışkan izlerini çözmek için güçlü bir seçenektir.
Diğer yapıştırıcılara göre göre kuvvetli olduğundan dolayı daha sık kullanılır. Ancak üzerine döküldüğü yüzeyde inatçı bir lekeye dönüşebilir. Beyaz bir bez ya da kağıt havluya aseton dökün. Bu asetonlu bez ya da havluyu mobilyada Japon yapıştırıcı lekesi olan bölgeye uygulamalısınız.
Beyaz tutkal çeşitleri montajı yapılan mobilyaları desteklemek için kullanılır. İskelet tutkalı, beyaz tutkal gibi ahşap için tasarlanan ürünler ise orta büyüklükte ahşaplar için kullanılır. Ağır malzeme olan materyaller için güçlü yapıştırma özelliği olan tutkallar tercih edilir.
Kuruduktan sonra sert bir yapıda bulunan hızlı yapıştırıcı sprey ve likitler, metal, ahşap ve plastik yüzeylerden dikkatlice kazınarak çıkarılabilmektedir. Dikkatli bir şekilde kazıma yapıldığında ahşabın yüzeyine zarar vermeden hızlı yapıştırıcı lekesinden kurtulmak mümkündür.
Masadan, çantadan, ayakkabıdan ya da elinizden Japon yapıştırıcısını temizlemek adına ufak bir kasede karbonat ve margarinden krem hazırlayın. Hazırladığınız karışımı seçili yüzeylere uygulayın ve ince bir cisimle kazıyın. Karbonat, yapışkanı yüzeyden kaldıracak ve margarin de bu işlemin hızlanmasını sağlayacaktır.
Yöntem 1: Aseton
Doğrudan etkilenen bölgeye aseton uygulamak, süper yapıştırıcı ile cildiniz arasındaki bağı hızla çözebilir. Daha sonra Japon yapıştırıcısını çıkarmak kolay olacaktır. Not: Aseton cildinizi kurutabilir. Tutkaldan kurtulduktan sonra bir nemlendirici uygulamak gerekir.
Lekeli bölgeye aseton döküp birkaç dakika bekleyin ve bir diş fırçası yardımıyla alanı temizleyin. Bant ve etiket kalıntılarından kurtulmak için sabunlu suyu da deneyebilirsiniz. Eğer kalıntılar bir objenin üzerindeyse de sıcak sabunlu suda bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri