Üniversite taban puanları, bir önceki yıl sınava giren adaylar arasından ilgili üniversite ve bölüme yerleşen en düşük puanlı adayın yerleştirme puanını ifade eder.
Bir üniversiteye girebilmek için sadece sınav puanınız etkili değildir. Sınav puanı ham haldedir. Sınav puanına ortaöğretim başarı puanı hesaplanarak eklenir ve ortaya yerleştirme puanı çıkar. Ve tercih yaparken yerleştirme puanınızı kullanarak tercih yaparsınız.
Y- Tyt puanı Yerleştirme Temel Yeterlilik Testi ( Tyt ) puanı anlamına gelmektedir. Y- Tyt puanının içerisinde okul puanı da yer almaktadır. Yani; üniversite adayları tercih yaparken eğer TYT puanı ile tercih yapacaklar ise,Y-TYT puanına bakmalılar.
Üniversitelerin taban puanları ve başarı sıraları önceki sene söz konusu bölümlere en son sıradan giren öğrencilerin aldığı puana göre belirlenir. Yani bunları okullar değil önceki sene tercih yapan adaylar belirler.
ÖSYM 2023 YKS tercih kılavuzunu yayımladı. Buna göre, YKS tercih işlemleri, 27 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Adaylar, en az 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecekler.
İlgili 29 soru bulundu
TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının hesaplanmış olması yeterlidir. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için adayın ilgili puan türünde puanının hesaplanmış olması yeterlidir.
2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanları uygulaması kaldırıldı. Yani bu yıl öğrencilerin, üniversite tercihi yapabilmek için belli bir baraj puanını geçmesi gerekmeyecek.
Taban puanı, genel anlamıyla o bölüme en düşük kaç puanla öğrenci yerleştiğini gösterir. Sınavın ardından yerleştirme sürecinde tercih ettiği okula ya da bölüme giren en düşük puanlı kişiyi temsil eder. Başarı sıralaması ise kişinin kaçıncı sırada yer aldığını gösterir.
Başarı sırasına göre nasıl tercih yapılır? Adayların tercih eğilimlerine göre yerleştirmeler sonrasında başarı sıralamalarında değişiklikler olacaktır. Adaylar başarı sıralarının yarısı kadar üst, yarısı kadar alt aralıklarda tercihlerini oluşturabilirler.
Üniversite Tercihlerinde Tercih Aralığı Ne Olmalı ? Üniversite tercihlerinde puana göre değil, başarı sıralamasına göre tercih yapmamız gerekiyordu. Bu aralığında kendi sıralamamızın %10 üstü ile %20 altı aralığında olmasında fayda vardır.
Diploma puanı dışında ulaşılabilecek maksimum puan 500'dür. 100 puan ÖSYM tarafından her adaya verilmektedir. Geriye kalan 400 puanın 160'ı TYT'den 240'ı ise AYT'den gelmektedir.
Üniversite taban puanları, bir önceki yıl sınava giren adaylar arasından ilgili üniversite ve bölüme yerleşen en düşük puanlı adayın yerleştirme puanını ifade eder.
EN YÜKSEK PUAN KAÇ? YKS puan dağılımında bir öğrenci sınav sonunda maksimum 560 puan alabilir. Bu puanın %40 ı TYT , %60 'ını AYT oluşturur.
Tercih listesi oluşturulurken puandan ziyade sıralamaları kriter alınmalı. Son iki sene üzerinden örnek verecek SAY puan türünde 2020 yılında 350 puan alan bir adayın sıralaması 158 bin gelirken, 2021 yılında aynı puan türünde 350 puan yapan adayın sıralaması 90 bin civarındadır.
YKS puan dağılımında bir öğrenci sınav sonunda maksimum 560 puan alabilir . Bu puanın %40 ı TYT , %60 ' ını AYT oluşturur. Belli bir miktar puanda OBP( okul başarı puanı) ından gelmektedir.
YKS bir sıralama sınavı olduğundan adaylar, sadece kontenjanlar düzeyinde ve başarı sırasına ve tercihlere göre yerleştirilecek. Dolayısıyla sıralaması düşük bir adayın yüksek sıralamaya sahip bir programa yerleştirilmesi mümkün olmayacak.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geçen yıldan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.
Ek tercih; ön lisans ve lisans programlarına merkezi yerleştirmedeki en küçük puanların altında puanı olan adaylar yerleşemeyecektir. Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır.
Her yıl üniversite sınavını başarı ile geçip tercih hakkı kazanan adaylara ÖSYM tarafından 24 tercih yapma hakkı tanınmaktadır.
4 - YKS tercihleri sıralamaya göre mi puana göre mi yapılmalı? Kaç tercihte bulunulacak? Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör olmalı.
2019 yılında yapılan bursluluk sınavında en yüksek taban puan 8. sınıflarda oluşmuştu. Tavan puanın 500 olduğu bu sınavda 8. sınıf öğrencisinin taban puanı 475 idi. Bu da 8. sınıfta okuyan bir öğrencinin burs olanağından faydalanması için en az 475 puan alması gerekiyor demekti.
Kontenjana yerleşen en düşük puanlı öğrencinin puanı taban puanı, en yüksek puanlı öğrencinin puanı tavan puanı olarak adlandırılır. Geçmiş yıllara ait bu verileri inceleyerek tercih yaparken puan ve başarı sıralaması karmaşası yaşaman oldukça normaldir.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçları puanına göre Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı asgari 140 olan adaylar 2 yıllık ön lisans, Alan Yeterlilik Testleri/Yabancı Dil Testi (AYT/YDT) puanı asgari 170 olan adaylar ise 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilecek. 2021 YKS programları ve kontenjanları kılavuz ile ...
150 ve 180 baraj puanı kaldırıldı. Yani geçtiğimiz yıllarda 2 yıllık bölümler için gereken 150 baraj puanı ve 4 yıllık bölümler için 180 baraj puanı şartı. YKS sınavında 170 puanı geçen 4 yıllık programlardan birini tercih etme imkanına sahip olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri