Tabiî Hukuk
Zaman ve mekân boyutundan soyut, akıl yoluyla ulaşılabilen ve adalet fikrine dayanan, olması gereken hukuk kurallarından oluşan kurallar bütününe tabii hukuk denilmektedir. Pozitif hukuk doğal hukuka yaklaştığı oranda adil olur.
Tabii haklar, hukuk kavramının ahlaki özünden kendiliğinden çıkarılır. Tabii hukuk anlayışı, bireyin kendi iç dünyasından, yani yaradılışından gelmektedir. Hangi inanç sistemine sahip olursa olsun tüm düşünürler tabii hukuk öngörüsünün insanın yaradılışında var olduğunu kabul eder.
Kısaca ifade etmek gerekirse, doğal hukuk, insanlar tarafından konulan kuralların insan aklı, insan doğası ya da Tanrısal düzen aracılığıyla elde edilen doğal hukuk ilkelerine, bir başka deyişle, adalete uygun olması gerektiğini savunan bir hukuk okulu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tabii(İdeal) Hukuk: Belli bir ülkede belli bir devrin gereksinimlerini ve insanlık durumlarını en iyi karşılayan hukuk kurallarına İdeal veya tabii hukuk denir.
İlgili 36 soru bulundu
Zaman ve mekân boyutundan soyut, akıl yoluyla ulaşılabilen ve adalet fikrine dayanan, olması gereken hukuk kurallarından oluşan kurallar bütününe tabii hukuk denilmektedir. Pozitif hukuk doğal hukuka yaklaştığı oranda adil olur.
Doğal hukuk tabiî hukuk, ideal hukuk olarak da adlandırılır. İhtiyaçları ve insan duygularını en iyi karşılayan hukuktur. Zamanla değişmeyen her yerde geçerli gerçek ilkelere sahiptir. Kurallarını Tanrı'dan ve akıldan alır.
Kelsen, kanun koyma ve hukukun yaratılması kavramlarını aynı kabul eden teoriye karşı çıkmış, hukukun yaratılması ile hukukun uygulanması arasında ayırım olmadığını savunmuştur. Ona göre, hukuk normlardan oluşmuş bir düzendir[55], hukuki fiiller hem hukukun uygulanması hem de hukukun yaratılması fiilleridir.
Pandekt Hukuku: 1) Ortaçağda ve Rönesanstan sonra Batı Avrupa ülkelerince iktibas edilen ve kanunlaştırmalara kadar, yani XII-XIX. yüzyıllarda tamamlayıcı hukuk olarak yürürlükte bulunan Roma hukuku, ortak hukuk.
Müspet Hukuk (Pozitif hukuk-Yürürlükte olan hukuk – dogmatik hukuk): Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan yazılı (anayasa, uluslar arası antlaşmalar, kanunlar, khkler, tüzükler vs.) ve yazısız hukuk kurallarının (örf ve adet hukuku kuralları) tümüne birden verilen isimdir.
Tabiî hukuk teorisi, adalet kavramını hukukun temeli olarak görür. Tabiî hukuk anlayışına göre, bir kuralın hukuk kuralı olabilmesi için adil olması gerekir. Ne var ki, tabiî hukukun adalet tanımı çağdan çağa değişmiştir. İlk Çağda tabiata, Orta Çağda tanrısal emirlere, Yeni Çağda ise akla uygun olan şey adildir.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Doğal hukuk okulu dendiği zaman akla ilk gelen isimler tarihsel bir çizgide Platon, Aristoteles, Cicero, Thomas Aquinas, Francisco Suarez, Hugo Grotius, Tho- mas Hobbes, John Locke ve Rousseau olacaktır.
Nesnel adalet, kişinin bir özelliğini değil, kişilerin somut durumlarda gerçekleştireceği ilişki biçiminin bir özelliğini deyimler. İşte hukuk alanında hukuki değer olarak söz konusu olan adalet de, bu nesnel anlamda adalettir.
Hukuk dogmatiği; pozitif hukuk kurallarının uygulanabilirliğini sağlamak amacıyla belli bir sistematik dâhilinde ve bir takım ön kabullere dayalı olarak gerçekleştirilen bir açıklama, yorumlama ve sonuç çıkarma etkinliğidir.
Teamül hukuku, bir yerde, grupta, kültürde eskiden beri yapılagelen şeyler, alışılagelmiş şeyler, öteden beri olagelen davranışlar, tutumlar bütünüdür. Osmanlıdan beri gelen, günümüzde bağlayıcı unsuru olmayan, âdet hukuk'u denebilir.
“Common Law” (Ortak Hukuk) adı verilen sistem “Anglosakson Hukuku” olarak da bilinir. Anglosakson sözcüğü İngiliz milletini ifade eder. Bileşik bir kelimeden oluşan kavram İngiltere'yi tarih içinde istila eden iki kavmin adıdır; Angluslar ve Saksonlar. Bu hukuk sisteminde yazılı olma zorunluluğu yoktur.
En geniş anlam da tabii hukuk, temelleri en genel anlamda tabiatta yatan, kaynağı ampirik olarak (yasama organı, yargıç, toplum) teşhis edilemeyen hukuktur. Müsbet hukuk ise, pozitivisit anlayışa uygun biçimde in celenmeğe müsait, ampirik bir kaynağa bağlanabilen hukuktur.
Corpus Iuris Civilis'in hazırlanması sırasında, yararlanılan Klasik Dönem hukukçularının eserlerinin çağa uyarlanması amacıyla değiştirilmesi işlemine interpolatio denmektedir.
Mevzu Hukuk
Bir ülkede yetkili bir makam tarafından konulmuş ve yürürlükte bulunan yazılı hukuk kurallarının tümüne mevzu hukuk denir. Kanunlar, uluslararası antlaşmalar, Cumhurbaşkanı kararnameleri ve yönetmelikler mevzu hukukun içeriğini oluşturur.
Hukuki pozitivizm, doğal hukuk geleneğinden gelen çeşitli fikirlere karşı taraf tutar. Doğal hukuk, hukuk ve adalet arasında esaslı bir bağ olduğunu savunur. Hukuki pozitivizm ayrılabilirlik tezini içerir ve bu düşünceye göre hukuki geçerlilik ve adalet arasında esaslı bir ilişki yoktur.
Bu tanıma göre jus cogens kurallar üç özelliğe sahiptir: öncelikli niteliği sahip genel uluslararası hukuk kuralı olma; devletlerin uluslararası topluluğunun bir bütün olarak kabul etmesi ve kendisinden sapmanın olanaklı olmaması; ve ancak aynı nitelikteki bir başka kuralca değiştirilebilme.
Yürürlükteki hukuktan, yani pozitif hukuktan farklı ve ondan üstün, olması gereken hukuktur.
Emredici hukuk kuralları, aksine bir davranıs veya islem yapılması mümkün olmayan kurallardır. Kisiler veya islemin tarafları, kendi iradeleri ile emredici nitelik tasıyan hukuk kurallarını degistiremezler veya yok sayamazlar.
Örf ve âdet hukuku, birbirine benzer eylem ve davranışlara, hukuksal olaylara veya hukuksal münasebetlere, yaşanan zaman zarfında bağlanan hep aynı çözüm şeklinin kuşaktan kuşağa aktarılması yoluyla, belirli bir insan topluluğunda yerleşerek bir hukuk kuralı haline gelmesi olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri