Gerçek eşitlik özgür ortamda anlam ifade eder. Bu durumuyla tabii haklar, devredilmesi ve vazgeçilmesi mümkün olmayan temel hak ve hürriyetler olarak belirir. Tabii haklar, hukuk kavramının ahlaki özünden kendiliğinden çıkarılır.
Peki, söz konusu doğal haklar nelerdir? Doğal haklar; insanın doğuştan getirmiş olduğu, başkasına devredilemez ve başkası tarafından verilmemiş olan haklardır. Doğal hakların geçerli olduğu düşünülen bir insanlık anına ve o durumda uygulanan hukuk pratiklerine ise doğal hukuk denilir.
Tabiî hukuk anlayışında, bizatihi hukuk, adalet ile tanımlanır. Hukukun geçerliliğini kuran şey adalettir. Bu açıdan tabiî hukuk teorisini kısaca “bir kanun, kanun olmak için adil olmak zorundadır” diyen bir anlayış olarak tanımlayabiliriz.
Bunlar yenilik doğuran haklar, ayni haklar, alacak hakları ve fikri haklardır.
Doğal hukuk kuramı, doğal hukuk veya doğa hukuku (Latince: lex naturalis) içeriği doğal olarak var olan, doğal olarak ayarlanmış ve her şeyin üzerinde (her zaman ve her yerde) geçerliliğe sahip bir hukuk olarak tanımlanabilir. Doğal hukuk; insanın akılla erişebileceği, yazılı olmayan hukuk kuralıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Tabiî Hukuk
Zaman ve mekân boyutundan soyut, akıl yoluyla ulaşılabilen ve adalet fikrine dayanan, olması gereken hukuk kurallarından oluşan kurallar bütününe tabii hukuk denilmektedir. Pozitif hukuk doğal hukuka yaklaştığı oranda adil olur.
Pozitif Hukuk: Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan hukuk kurallarının tümüne birden pozitif hukuk denir. Tabii(İdeal) Hukuk: Belli bir ülkede belli bir devrin gereksinimlerini ve insanlık durumlarını en iyi karşılayan hukuk kurallarına İdeal veya tabii hukuk denir.
Kişisel Haklar (Kişi Dokunulmazlığı, Din ve Vicdan Hürriyet vb.) Sosyal haklar (dinlenme hakkı, sağlık hakkı vb.). Ekonomik Haklar (çalışma hakkı, sözleşme yapma hakkı, vb). Siyasi Haklar (Seçme seçilme hakkı, siyasi parti kurma hakkı vb.).
Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar bakımındansa ailenin korunması ve çocuk hakları, eğitim ve öğrenim hakkı, kamu yararı, çalışma ve sözleşme özgürlüğü, angarya yasağı, sendika kurma hakkı, sağlık, çevre ve konut hakkı, sosyal güvenlik hakkı, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması örnek olarak düşünülebilir.
Doğal hukuk tabiî hukuk, ideal hukuk olarak da adlandırılır. İhtiyaçları ve insan duygularını en iyi karşılayan hukuktur. Zamanla değişmeyen her yerde geçerli gerçek ilkelere sahiptir. Kurallarını Tanrı'dan ve akıldan alır.
Moral haklar ise yasal haklardan bağımsız ve onlardan üstün, her zaman geçerli olan haklardır. Klasik haklar, kişisel ve siyasal hakları kapsamaktadır ve asıl amacı, birey karşısında devletin gücünü sınırlandırmayı sağlamaktır.
Pozitif hukuk; belli bir memlekette belirli bir dönemde yürürlükte bulunan hukuk kurallarının bütünüdür. (kanun, tüzük, yönetmelik, örf ve adet kuralları…) İdeal Hukuk; olması gereken hukuktur.
– İradesi, hukuk düzeni tarafından korunan kişiye “Hak sahibi” denir. Kaç çeşit hak vardır? Bağlı bulundukları Hukuk dallarına göre, “Kamu Hakları” ve “Özel Haklar” olmak üzere 2 çeşit hak vardır.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
Temel hak ve hürriyetler üç gruba ayrılır. Bunlar negatif statü hakları, pozitif statü hakları, aktif statü hakları olarak ifade edilmektedir.
Bu hakların başlıcaları; en temel hak olarak da bilinen Yaşama Hakkı, bireyin ruh ve beden bütünlüğünü korumayı amaçlayan Kişi Dokunulmazlığı Hakkı, bireyin uygun bir ortamda hayatını devam ettirebilmesi için gerekli olan Sağlık Hakkı, Eğitim Hakkı, Dilekçe Hakkı, Özel Yaşamın Gizliliği Hakkı, konut dokunulmazlığı ...
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
Günlük hayatta hak deyimi genellikle hukuk düzenince yasaklanmamış bir davranışı ifade etmek üzere kullanılmaktadır. Örneğin herkesin öğrenim görme, seyahat etme veya oy kullanma hakkına sahip olduğundan söz edilir. Bu tür haklar genellikle kamu hukukundan doğan ve “kamu hakları” olarak adlandırılan haklardır.
Kişisel haklarımız, fiziki ve ahlaki bütünlüğümüzü korur ve kişilerin kendi düşünce, din ve inançlarını korumalarına izin verir. Eşitlik ve özgürlük hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, dini vecibelerini yerine getirme özgürlüğü, işkence görmeme ve öldürülmeme hakları gibi.
Temel haklar kişinin doğumu ile başlar ve ölümüne kadar devam eder. Bu haklar ise evrensel olup dünyanın her yerinde geçerli olan haklardır. Temel haklara hiç kimse müdahale edemez ve hiçbir devlet tarafından alı koyulamaz. Temel haklar kısaca bireyin vazgeçilmez hakları olarak bilinmektedir.
1869 Tabiiyet-i Osmaniye Kanunnamesi: İslam esaslarına (dini esaslara) dayanmayan ilk genel nitelikli vatandaşlık düzenlemesidir. Düzenlemeye göre Osmanlı ülkesinde yaşayan (ikamet eden) bir kişi, yabancı bir devletin tebaası olduğunu usulüne uygun olarak ispat etmediği sürece Osmanlı Tabiiyetinde kabul edilmiştir.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Kelsen, kanun koyma ve hukukun yaratılması kavramlarını aynı kabul eden teoriye karşı çıkmış, hukukun yaratılması ile hukukun uygulanması arasında ayırım olmadığını savunmuştur. Ona göre, hukuk normlardan oluşmuş bir düzendir[55], hukuki fiiller hem hukukun uygulanması hem de hukukun yaratılması fiilleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri