Terim olarak “tâbiîn yahut tebeu't-tâbiînden birinin söz veya fiili ya da isnadı onlara kadar varmakla birlikte daha ileri gidemeyen hadis” mânasında kullanılmaktadır. Böylece sahâbeden sonra gelen neslin söz ve fiillerinin de bir hadis çeşidi olarak kabul edildiği görülmektedir.
Buna göre hadis usûlünde, Hz. Peygamber'den gelen rivayetler için merfû, sahâbeden gelenler için mevkuf, tâbiûn ve sonraki tabakalardan gelenler için maktû hadis tabiri kullanılmıştır.
Bir sahâbînin sözleri ve görüşleri kaynaklarda genellikle sahâbînin ismi zikredilerek “kavlü fülân” diye ifade edilmiştir (bk. SAHÂBÎ KAVLİ). Mevkuf teriminin II. (VIII.) yüzyıl boyunca sözlük anlamında kullanıldığı, terim olarak kullanımının ise III. (IX.) yüzyılda yaygınlaştığı anlaşılmaktadır.
Tabiin dönemi İslam ve cahiliye dönemleri olarak bilinmektedir. Abbasiler ve Emeviler zamanında yaşayan kişiler için kullanılmaktadır. Dört büyük peygamber zamanına tabiin dönemi de denilmektedir. Oldukça fazla kişiyi kapsayan bu dönem sahabeler ile irtibat kurma zamanı olarak bilinmektedir.
Pek çok sahabiden hadis rivayet eden Hasan-ı Basri, tâbiînin en faziletli olanlarından biri olarak kabul edilir.
İlgili 42 soru bulundu
Ehl-i sünnet âlimlerine göre en faziletli sahâbî Hz. Ebû Bekir'dir. İmam Şâfiî sahâbe ve tâbiînin, Endülüslü âlim Ahmed b. Ömer el-Kurtubî ise ümmetin selef ve halefinin bu konuda icmâ ettiğini söylemiştir (Irâkī, s. 354).
Tebeut tabiin (Arapça: تبع التابعين ; Tâbi'ûn'a tâbi olanlar), İslâm'da tâbiûnu gördüğüne inanılan kimselere verilen isim. Sünnîlere göre sahabe ve tabiinlerle birlikte Dünya'ya gelmiş en iyi nesillerden biridir.
"En Son Vefat Eden Sahâbî Olarak Bilinen Âmir b. Vâsıle el-Leysi".
Bu sebeple en çok hadis nakleden sahabe olduğu söylenmektedir. 5.375 adet hadis aktardığı tahmin edilmektedir. Ebû Hureyre, diğer sahabilere nisbetle çok hadis rivayet etmekle beraber, onun, işitmiş olduğu bu hadisleri yazıp yazmadığı bilinmemektedir.
Diğer taraftan sahabi kadınlar içinde tek başına Hz. Âişe'nin rivayeti 2081'e ulaşmaktadır. Hz. Âişe'yi çıkardığımızda diğer kadın sahabilerin rivayet ettikleri hadis sayısı 458 civarındadır.
Tâbiînlerden ilk olarak Hicrî 30 yılında Zeyd bin Mamar bin Zeyd, en son da H.S. 180 yılında Halef bin Halife ölmüştür.
Anasayfa Genel Hadis öğretiminin yapıldığı ilk şehir hangisidir? Hadis eğitimi veren ilk kurum olarak bilinen Daru'l-Hadis, Hicri 6. yüzyılda (Miladi 12. yüzyıl) Sultan Nureddin Mahmud tarafından Şam'da kurulan “Nuriyye” medresesidir ve ilk yöneticisi İbn Asakir'dir.
Metin itibarıyla hadisler, hadîs-i şerifler ve hadîs-i kutsîlerdir.
Sahâbe. sonrası ilk dönemin İslam literatüründeki karşılığı tabiîn dönemidir (h. 65-135).
Mevzu (Ar. موضوع , 'yeni bir şey uydurmak, ihdas etmek'), و - ض - ع kökünden türemiş bir kelime olup hadis literatüründe İslâm Peygamberi'ne ait olmadığı halde onunmuş gibi gösterilen ve aktarılan söz anlamında bir terim olarak kullanılır.
Sözlükte “kesmek” anlamındaki kat' kökünden ism-i mef'ûl olan maktû' “kesilmiş, kesik” demektir. Terim olarak “tâbiîn yahut tebeu't-tâbiînden birinin söz veya fiili ya da isnadı onlara kadar varmakla birlikte daha ileri gidemeyen hadis” mânasında kullanılmaktadır.
Ömer ve Ebû Hureyre(r.anhüma) Hz. Ömer'in (r.a) Ebû Hureyre'yi (r.a) çok hadis rivayet etmesinden dolayı kamçıyla dövdüğü, İbn Kesîr'in gulat-ı Şia'dan olduğunu söylediği İbn Ebi'l-Hadîd'in Nehcu'l-Belağa üzerine yazdığı şerhte var.
Halid bin Velid - Vikipedi.
Muksirûn ve Hadis Sayıları
Ömer, Enes b. Mâlik, Abdullah b. Abbas, Câbir b. Abdullah ve Ebû Saîd el-Hudrî olmak üzere sadece yedi kisidir.
Mekke'nin en zengin ailelerinden birine mensuptu. İslam peygamberi Muhammed ondan şu sözlerle bahseder: Mekke'de Mus'ab bin Umeyr'den daha güzel giyinen, daha yakışıklı ve nimetler içinde yüzen başka bir genç görmedim.
İlk sahabe; kadınlardan Hatice, erkeklerden ise Sünnilere göre Ebu Bekir, Şiilere göre ise Ali'dir. Sahabenin önemli bölümünü, Mekke'de İslam'ı kabul eden ve daha sonra Medine'ye göç eden Muhacirler ve Hicret eden Mekkelilere kucak açan Ensar'dan oluşturur.
Tâbiîni müslüman olarak gören ve müslüman olarak ölen üçüncü nesli ifade eden terim.
Bu âlimlerin altı tanesi Fukahâ-yi Seb'a'dan Urve b. ez-Zübeyr, Kâsım b. Muhammed, Ebû Bekr b. Abdirrahmân, Hârice b. Zeyd, Ubeydullâh b. Abdillâh, Süleyman b.Yesâr; dördü ise Medine'nin önde gelen âlimlerinden Abdullah b.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri