Bütün bunlar yapılmasına rağmen helallik alınamıyorsa veya helallik alınacak kişiye zorunlu sebeplerle ulaşılamıyorsa, Rabbimize dua ederek o kişinin bizde olan hakkını devralmasını, ona hakkını vermesini, buna karşılık bizi borçlandırmasını ve gene Rabbinin bu borcu bize affetmesini niyaz edebiliriz.
el Cevab : Hak sahibi hakkını helal ederse ''hata yapanın yaptığı onun yanına kalır'' yani Ahirette cezalandırılmaz. Ama hata yapan kişi hem kul hakkını ihlal etti hem de Allahın hakkını ihlal ettiyse kul hakkını affettiği için ondan hesaba çekilmese de Allah hakkını ihlal ettiği için Ahirette hesaba çekilecektir.
Hak yiyenlerin günahı, akıbeti ne olur? 🔵 Yüce dinimiz İslam, bize hakkı gözetmeyi ve korumayı emretmiştir. Dinimizde kul hakkı büyük günahlardan sayılmaktadır ve ancak hakkını yediğimiz kişilerle helalleşerek bu günahımızın affedileceği buyurulmuştur.
Onun bir tek telâfisi vardır, o da haksızlığa uğrayan, hukuku zayi olan kişiyle bizzat görüşüp özür beyan etmek, helâllik dilemekle birlikte , maddi bir kaybı varsa telâfisine gitmektir. Evet, Peygamberimizin (asm) de tavsiyesine göre, bu durumda helâlleşmekten başka çıkar yol yoktur.
Kültürümüzde Helallik ve Helalleşme
Bu da aynen “İnşallah, Maşallah” sözlerinin bir alışkanlık hâli içinde söylendiğinde asıl manalarını kaybetmesi gibidir. Böylece, yapılan bir haksızlık sonucunda haksızlık yapılan kişiye “Hakkını helal et!” demek yeterli sayılabilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Doğru değildir. Çünkü bir kadının bütün amelleri erkeğin helalliği etrafında dönmemektedir. Ayette: “Kimin tartıları (sevap cihetiyle) ağır gelirse, o kişi cennete gider. Şayet hafif gelirse (Allah affetmezse) cehenneme gider.” (bk.
Birisinin malına ya da canına zarar vermek, iftira atmak, şakasına bile olsa korkutmak ya da üzmek, aldatmak, rüşvet almak ya da vermek, borcu ödeme süresini uzatmak, lüzumsuzca vakit almak, bekletmek gibi ve benzeri davranışlar kul hakkına girmektedir.
Dolayısıyla İslâm'da kul haklarına riâyet, İslâm'ı anlama ve özümseme göstergelerinden olup dünya ve ahiret saadetine ulaştıran temel vesilelerden birisidir. Kul hakkı ihlali durumunda; haksızlığın gecikmeden giderilmesi, hak sahibi ile helalleşilmesi ve bu günahtan tövbe istiğfar edilmesi gerekir.
Evet, kıyamet günü kul hakları sevap ile ödenecek.
Üzerinde kul hakkı olanın sevapları yeterli gelmezse, alacaklının günahlarından alınıp ona verilecek, böylece kul hakları ödenmiş olacak.
Kul hakkı, özel günah diye bir ayırım yapmıyor. Allah diledikten sonra bağışlamayacağı bir günah yoktur.
Değerli kardeşimiz, Hakkını helal ettiysen artık hakkın kalmamıştır. Olmayan hakkı icad edemezsin.
Bir kimse bir kimsenin hakkını yer, malını çalar, hırsızlık yapar ise büyük vebali olan kul hakkını işlemiş olur. Kul hakkı pek çok sebebe bağlı olarak işlenebilir. Dolayısıyla bir kişinin istenmediği bir şey yapması, onu alay etmek, küçük düşürmek, başkasının yanında aşağılamak, rencide etmekte bir kul hakkıdır.
Birinin hatasını yüzüne vururken; “Hakkını helal et ama sen de şöylesin.” şeklinde kullanılır. Yolculuğa çıkarken, kutsal topraklara giderken, ameliyata girerken, en samimi olarak da ölüm döşeğinde… “Hakkını helal et.” sözüne “Helal olsun.” şeklinde cevap vermeye 'helalleşmek' diyoruz.
Üzerinde kul hakkı bulunanların ruhları Cennete girmez.
Mesela kul hakkıdır, kalp kırmak, gönül yıkmak. Hatta insan, Kâbe yi yıksa da yetmiş defa, Kalp kırmanın yanında hafif kalır bu daha. affedilir, Kul Hakkı hariç .
İşlenen günahta kul hakkı da varsa, kul hakkını hemen ödemek, onunla helalleşmek, ona iyilik ve dua etmek de gerekir. Kul borcu ile ölürsek, birçok sevabımız hak sahibine verilir, sevabımız kalmazsa, onun günahlarını yüklenmek zorunda kalırız.
Kul hakkı yiyen kişi büyük günah işlemiş olur. Ancak "Her kul hakkı yiyen kişi cehennemliktir." gibi bir ifade doğru değildir. Kul hakkı yiyen kişi samimi olarak tövbe ederse inşallah bu günahını Allah Teala affeder ve hakkını yediği kişiye de affetmesi için ihsanda bulunur.
Zİna hem büyük günahtır hemde kul hakkıdır. Çünkü evli ise kocasının veya karısının, Bekar ise babasının/ailesinin namusuna tecavüz edilmiş. Kendi rızaları olsada, Sizi yaradan Allahın rızası yok.
Eğer kul hakkı var ise; ödenmezse, helâllik olmazsa onun namazını kıldırmazdı. Böylece hakların dünyada iken sahibine tevdî edilmesinin lüzumunu ashâbına öğretirdi. Ebû Katâde -radıyallâhu anh- şöyle anlatır: Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'e, namazını kıldırması için bir adam(ın cenâzesi) getirildi.
Şartlarına uygun olarak yapılan tövbeyi Allah affedeceğini bildiriyor. Tövbe edilmemiş olan günahlara gelince; bunlardan şirk asla affedilmeyecektir. Bunun dışında kalan günahlar ise affedilebilecek günahlardır.
Hak sahibi, hakkını almadıkça veya bu hakkından vazgeçmedikçe, Allah kul hakkı yiyenin bu günahını affetmemektedir. Çünkü ilâhî adalet, bunu gerektirir.
De ki (Allah şöyle buyuruyor): “Ey kendi aleyhlerine olarak günahta haddi aşan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah (dilerse) bütün günahları bağışlar; doğrusu O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.”
Söz vermek ve sözü tutmamak ahlaki sorundur. Kul hakkı teretüp etmez.
Müminlere karşı sadece düşünce şekilde kalan fikirlerde bir sorumluluk veya kul hakkı olmaz. Ama düşünce ve fikir aşamasını geçerek bir kanaat oluşursa, sonra da onun hakkında kötü söze, tavra veya harekete sebep olursa o zaman mesuliyet ve kul hakkı olur.
Harama bakan erkek haram işlemiş olur. Kadın, açık saçık giyinmiş ve kendini gizlemiyorsa, bu kadına bakan erkekler haram işlemiş olsa da bakan ve bakılan arasında herhangi bir kul hakkı söz konusu olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri