“Tabug” Türkçe “eğilerek selamlamak” anlamına gelir.
Durak: Mevlevi dışındaki tarikatların hemen hepsinde bulunan fakat genellikle Halveti Tarikatına mensup kişilerce zikrin birinci bölümünü teşkil eden Kelime-i Tevhidden sonra İsm-i Celal zikrine geçmeden önce verilen orada bir yada iki zakir tarafından her makamdan okunan, serbest olarak bestelenmiş Türkçe ...
İçeriği dini konulara dair olan ve özel ezgileri bulunan şiir ve müzik türüdür. Ayrıca Gülşeni tarikatına bağlı mutasavvıf şairlerin ayinler sırasında okudukları makamlı şiirlere de yine tapuğ adı verilir.
Zaviye (din), tekke gibi tarikat etkinliklerinin yürütüldüğü yapı. Zaviye, Osmanlıcada açı.
Tapu Nedir? Tapu, arazinin belirli bir kısmının veya üzerine inşa edilmiş olan bağımsız bölümün sahibini gösteren, tapu sicil müdürlüğü tarafından verilen mühürlü imzalı resmi belgedir.
İlgili 25 soru bulundu
Nefes, Türk Edebiyatı'nda, Âşık Halk Edebiyatı nazım şekillerinden Alevi-Bektaşi aşıklarınca yazılanlarına denir. Konusu genellikle tasavvuftaki vahdet-i vücud, Alevi-Bektaşi ilkeleri, Yol ilkeleri üzerine kuruludur.
Nutuk. Tekke Edebiyatı'nda pirlerin ve mürşitlerin, tarikata yeni giren müridleri bilgilendirmek tarikat derecelerini ve tarikat adabını öğretmek amacıyla söylenen didaktik şiirlerdir. Bektaşilerinin, aşık tarzı halk edebiyatı nazım türü olan nefese verdiği isimdir. Türün en önemli temsilcisi Kaygusuz Abdal'dır.
Her tereddüt edilen konuda şirk midir demek bir dini hassasiyet gibi görünüyorsa da diğer taraftan en temel iman meselelerinde değerlendirme zafiyetidir de... Rabıtanın şirkle hiçbir alakası yoktur. Şeyhini Allah yerine koymak diye bir durum iman sahipleri hakkında söz konusu olamaz.
Şeyh kelimesi Kur'an'da (Hûd 11/72; Yûsuf 12/78; el-Kasas 28/23; el-Mü'min 40/67) ve hadislerde (Wensinck, el-Muʿcem, “şeyḫ” md.) sözlük anlamıyla geçmektedir. Mürşid Kehf sûresinde (18/17) “doğru yolu gösteren rehber” mânasındadır.
Halvetiyye[1] İslâm dünyasının en yaygın tarikatı olmuş ve kendinin yüzlerce kol ortaya çıkmıştır. Halvetiyye tarikatı Azerbaycan'da kurulmuş, gelişmiş ve buradan Anadolu'ya, Anadolu'dan da Balkanlar, Suriye, Mısır, Kuzey Afrika, Sudan, Habeşistan ve Güney Asya'ya yayılmıştır.
CERRAHİ TARİKATİ NEDİR? Cerrahîlik bir İslâm tarikatı, Halvetîyye'nin kolu olan Ramazânîyye'nin alt şubesi.Cerrahîlik, adını kurucusu olan Nureddîn Muhammed ibn-i Abdullah er-Rûmî el-İstanbulî el-Cerrahî'den alır.
Nutuk, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eserdir. Atatürk, Nutuk ile geçmişi anlatıp aynı zamanda gelecekte olabilecek tehlikelerin önceden sezilebilmesi için alınacak derslerden bahsetmektedir.
Törenlerde, ulusal günlerde, yıldönümlerinde, mitinglerde toplanan geniş halk kitlelerine ve topluluklara heyecan vermek, genel fikirleri anlatmak amacıyla hitap etmek veya meclis kürsüsünden siyasal ve ulusal dâvaları savunmak da söylevin niteliklerindendir.
ATATÜRK, Mustafa Kemal, Söylev (Nutuk), Cilt I-II, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 1963.
Alevi-Bektaşi şairlerince söylenen âyin-i cem'lerde, diğer toplantılarda kendine has bir beste ile okunan, böyle okunmak için yazılmış şiirlere nefes denir. Şekil itibarı ile koşmalar gibi dörtlüklerle yazılır. Konusu ekseriya tasavvuf, tarikat akideleri ile ilgilidir.
Bir tahmine göre 2008 itibarıyla teşkilat 213 ülkede varlığını sürdürmekte olup bütün takipçilerin sayısı 100 ilâ 150 milyon kişi arasındadır. Bâzı ölçümlere göre böylece Tebliğ Cemaati Dünya'nın en büyük Müslüman hareketidir.
Esergül Balcı'nın ekibiyle birlikte hazıladığı rapora göre, Türkiye'de 30 tarikatın 400'den fazla kolu bulunuyor. Sadece İstanbul'da 445 “tekke” açıktan faaliyet yürütüyor. Türkiye'de belli başlı 30 tarikat silsilesi ve bunların 400 kolu var.
- Akademik Nutuk: Üniversite ve sempozyumlarda kullanılmaktadır. - Hukuki Nutuk: Avukat, hakim ve savcıların tertip ettiği konuşmalardır. - Askeri Nutuk: Emir komuta altında bulunan askerlere duygu yükleyen ve yüreklendiren eserlerdir. - Siyasi Nutuk: Siyasi konuları ele alır.
Onuncu Yıl Nutku, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. yılı kutlamalarında 29 Ekim 1933 tarihinde Ankara Hipodromu'nda verilen nutuktur.
Mustafa Kemal Atatürk 15 20 Ekim 1927'de 5 gün süreyle Türk ulusuna hitaben CHP Kurultayı'nda okuduğu Nutuk'ta söze şöyle başlar: “19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktım. Durum: ...” Bu başlangıç cümlesinin ardından 19 Mayıs 1919'daki durumu ayrıntılarıyla anlatır.
Antalya'da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Osmanlıca kaleme aldığı 95 yıllık orijinal "Nutuk" sergilenmeye başlandı. Atatürk'ün ebediyete irtihalinin 83. yılında, Büyük Önderin Osmanlıca kaleme aldığı 95 yıllık orijinal baskı Nutuk kitabı, Antalya'daki Cemil Meriç Kütüphanesi'nde saat 9'u 5 geçe ziyarete açıldı.
Mustafa Kemal Atatürk, Harf Devrimi'nin başladığını Nutuk'ta şu şekilde ifade etmiştir; "Arkadaşlar, güzel dilimizi ifade etmek için yeni Türk harflerini kabul ediyoruz. Bizim güzel, ahenkli, zengin dilimiz yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir."
Almanca ve Fransızca'ya çevirilerin ardından “Nutuk”un, Farsça çevirisi de yapıldı. Bir ay önce İngilizce'ye kazandırılan “Nutuk”, son olarak Kiril alfabesinde basılarak Rusça'ya çevrildi. Kazakça'ya çevrilen ve matbaada bulunan yapıtın Arapça, Çince, Japonca ve İspanyolca'ya çevrilmesi de planlanıyor.
Geçen hafta Mazhar Alanson'un evinden çıkarken derviş cübbesi olduğu iddia edilen siyah bir kıyafetle görüntülenen Cem Yılmaz, tarikat üyesi olmadığını söyledi. Cerrahi Tarikatı mensubu olduğu yönündeki dedikodular üzerine suskunluğunu bozan Cem Yılmaz, 'Tarikat üyesi değilim 15 yıldır bunu giyerim' dedi.
Tarikatın son lideri Ömer Tuğrul İnançer'di. Sahne hayatından bir çok ünlü ismin tarikata üye olduğu belirtilir. Cerrahi tekkesinin müdavimleri arasında Mazhar Alanson, Gökhan Özoğuz, Sami Özer, Cem Karaca, Ali Taran, Uğur Pektaş, Hasan Kaçan gibi isimler bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri