Granit taşının kendi rengini taşıyan tavaları tercih edin. Koyu gri, açık gri ve kahve tonlarındaki ağır tavalar gerçek granitten yapılmıştır. Granit tavanın en önemli parçası saplarıdır. Eğer kaliteli ve çelik sapları olan tavayı gördüyseniz; bu detay da granit tavanın kalitesini gösterir.
Gerçek granit tencere öncelikle tencerenin ağırlığından anlaşılabilir. Çünkü gerçek granit tencereler oldukça ağır ürünlerdir. Granit görünümlü ama granit olmayan tencereler ise oldukça hafif bir ağırlığa sahiptirler. Gerçek granit yapısı itibarıyla tanecik görünümlü olmaktadır.
Özetlemek gerekirse, "Granit Tava" terimi, granit benzeri bir görünüme sahip, yapışmaz özelliklere sahip tavaları ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Ancak bu tavaların yapımında gerçek granit taşı kullanılmaz, genellikle özel kaplamalarla üretilirler.
Granit tencerelerin malzemesine dikkat etmeniz gerekir. Granit tencereler granit görünümlü bir yüzey kaplaması ile kaplanmış alüminyum ya da paslanmaz çelikten yapılır. Alüminyum granit tencereler daha hafif ve daha uygun fiyatlı olurken çelik granit tencereler daha dayanıklı ve uzun ömürlü olur.
İlgili 37 soru bulundu
Oldukça dayanıklı ve sağlıklı bir malzeme olan bio granit, mutfak eşyalarında yaygın olarak kullanılır. Takviyeli katmanlarla daha dirençli hale gelen bio granit tencere tavalar, metal kullanımına ve bulaşık makinesinde yıkanmaya uygun olduğu için tercih edilir.
Yani granit tava çizilir mi sorusunun cevabı aslında zorlayıcı bir darbe veya etki olmadıkça hayırdır. Granit tavanın bozulma riski çok düşüktür. Şayet kısa süre içinde bozulma ya da çizilme meydana gelen bir granit tavanız olduysa, o tavanın granit kaplamalı bir teflon tava olduğunu bilmenizde fayda var.
Granit tavaların ilk kullanım öncesinde sıvı deterjan ve ılık su ile yıkanması gerekmektedir. Yıkama sırasında yumuşak bir bulaşık süngeri kullanılması gerekmektedir. “Granit tava kullanmadan önce ne yapmalı?” sorusunun yanıtı ise pişirme öncesinde bir miktar sıvı veya katı yağ ile yüzey kısmının yağlanmasıdır.
Elbette granit tencerelerin ömrü, her ne kadar çelik tencerelere göre daha kısa olsa da size uzun yıllar hizmet edecek kadar yeterli düzeydedir. Bir çelik tencere en az 30 yıl kullanılabilirken granit tencerelerde bu ömür yaklaşık 10 ile 15 yıl arasındadır.
Granit tava ile döküm tava arasında farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptirler. Döküm tava, daha hassas kullanım talimatlarına sahiptir fakat granit tava kullanımı son derece kolay ve rahattır.
Metal kaşık kullanılmasında dahi kesinlikle aşınmaz, çizilmez ve yüksek ateşe dayanıklıdır. Aklınıza gelen metal kaşık, çatal, kepçe ne varsa içiniz rahat bir şekilde granit tava ve tencerelerde kullanabilirsiniz.
Yaklaşık üç yıldır tava olarak sadece cam. kullanıyoruz. Karatay diyeti kitabında "Yemekleri pisirirken cam, celik. veya emaye tencere, tepsi kullanılacak.
Granitler, mineralojisine bağlı olarak beyaz, pembe veya gri renkte olabilirken, içindeki feldispatların ve diğer minerallerin cins ve miktarına göre turuncu renklerde de görülebilir.
Dayanıklı bir yapıya sahip döküm granit mutfak gereçleri, çizilmeye karşı dirençlidir. Aldığı ısıyı eşit şekilde dağıtabilen bu ürünler, ağırlıklarıyla da ayırt edilebilir. Sebze ve etleri kolayca pişirebileceğiniz granit tava ve tencereler yapışmaz özelliktedir.
Biogranit tencere ise granit malzemelerin geliştirilmesi ile elde edilen eşyalardır. Granite göre daha dayanıklı ve takviyeli tencere türleridir. Granit ile karıştırıldığında ısı ve darbelere karşı 7 kat daha fazla dayanıklılık göstermektedir.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz. 3. Alüminyum tencere kullanmaktan kaçının. Alüminyum, Alzheimer hastalığı gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen bir malzemedir.
Yapışmaz tavaya yiyeceği koymadan önce, çok az miktarda zeytinyağı ile tavayı yağlayın. Tavanın nemli olması, yapışmayı önlemenin en etkili yoludur. Tava ısındıktan sonra yiyeceğinizi koyarak pişirebilirsiniz.
Granit Tava Hangi Malzemeyle Temizlenir? Oldukça kolay bir temizliğe sahip olan granit tava bulaşık makinesinde yıkanabilir. Yemek ya da sos yapımında kullanıldıktan sonra yemek artıklarını sudan geçirerek temizleyerek makinede rahatlıkla yıkayabilirsiniz.
Granit rengi ve cinsi, yüzeyde oluşan bir çatlak derinliği ve boyutuna göre; tamir ve onarım için granit yapıştırıcıları (akemi) kullanılabilir. Çatlak derin değilse (çiziğin bir tık üstü), granit yapıştırıcısı veya epoksi tek başına rahatlıkla kullanılabilir.
Granit, natürel yapı taşları içerisinde en sert ve dayanıklı olanıdır. Kendisinden daha sert bir nesne tarafından çok sert darbelere maruz kalmadığı sürece kırılması mevzubahisi değildir.
- Yıkama esnasında çelik tel, sünger arkası sert yüzeyleri kullanmayın. Bu işlem tavanızın yapışmazlık özelliğini yitirmesine neden olacaktır. - Tahta veya çelik kaşıklar kullanmayın. Granit tencere ve tavalarda sadece ısıya dayanıklı silikon kaşıklar tercih edin.
Satın aldığınız teflon ürünleri ilk kullanımdan önce sıcak su ile yıkayıp kurutmalı daha sonrasında bir miktar sıvı yağ dökerek kağıt havlu ile silmelisiniz. Böylece teflon tencere ya da tavanızın ömrünü uzatabilirsiniz.
Granit Tencere Sağlıklı mı? Granit tavalar gibi tencere çeşitleri de oldukça dayanıklı ve kullanışlıdır. Granit tencere sağlıklı mı diye endişe duymadan keyifle kullanabilirsiniz. Gerçek granitten yapılan tencereler herhangi bir kimyasal madde barındırmadığı için sağlıklı yemekler pişirmenize olanak tanır.
Hem titanyum tava hem de granit tava, yapışmazlık özellikleriyle bilinir. Ancak, titanyum daha hafif bir materyaldir ve ısı iletimi konusunda üstündür. Granit ise estetik açıdan daha hoş bir görünüme sahip olabilir. İki tava arasında seçim yaparken, ihtiyaçlara ve tercihlere bağlı olarak karar verilmelidir.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih etmek doğru bir seçim olacaktır. Bu malzemeler sağlık açısından çok daha güvenlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri