Tacir ve tüccar kelimeleri benzer anlamlara gelseler de aralarında farklar vardır. Tüccar alım satımla uğraşıp ticaret yapan kişidir. Kısmen de olsa kendi adına çalışması gerekir. Tacir ise mal ya da hizmeti insanların 'ayağına getiren' kişidir.
Tüccar nedir sorusuna kısaca, alım satımla uğraşan meslek grubu cevabı verilebilir. Tüccar kendisi veya başka bir kurum adına çalışabilir. Genellikle başka bir kişi veya kurum tarafından üretilen malları veya bir hizmeti, üzerine kâr payı koyarak satar. Halk arasında “iş insanı” olarak da bilinir.
Türk Ticaret Kanunu madde 12'de de ifade edildiği üzere, bir ticari işletmeyi, kısmen de olsa kendi adına işleten kişiye tacir denir. Taciri, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef edinmiş, devamlı ve bağımsız bir işletmeyi işleten kişi olarak da tanımlamamız mümkündür.
Bir ticari işletmeyi, kısmen de olsa, kendi adına işleten kişiye tacir denir (TTK Md:12).
İlgili 19 soru bulundu
Tacirin Borçları Ticari Borç Sayılır
Bir tacirin borçlarının ticari olması asıldır. Ancak, gerçek kişi olan bir tacir, işlemi yaptığı anda bunun ticari işletmesiyle ilgili olmadığını diğer tarafa açıkça bildirdiği veya işin ticari sayılmasına durum elverişli olmadığı takdirde borç adi sayılır.
2- Tüzel Kişi Tacirler:
Böyle bir durumda TTK madde 16 gereğince, ticari işletme işleten dernek de tacir sayılacaktır. Ancak kamuya yararlı dernekler (Kızılay gibi) tacir sayılmaz ve iflasa tabi değildir.
Esnaf, ticari işletme işletmediğinden tacir sıfatına sahip değildir ve bu nedenle TTK hükümleri kural olarak esnaflara uygulanmaz. Bununla birlikte, TTK' da, tacirlere ilişkin bazı imkanlardan esnafların da yararlandırılmasının uygun olacağı düşünülmüş ve bu yönde özel bazı düzenlemeler yapılmıştır.
Tacir sayılmak için ortada gerçek anlamda işletilen bir ticari işletme olmalıdır. Bu işletme kimin adına işletiliyor ise tacir odur. İşleten tacir sayılmaz. Bir şirketin ortağı tacir değildir.
Bir ticari işletme adi ortaklık olarak işletiliyorsa, adi ortaklığın tüzel kişiliği olmadığından ortaklardan her biri ticari işletmeyi kendi adına ayrı ayrı ticaret siciline tescil ettirmelidir. Bu durumda ticari işletmeyi işleten adi ortaklık ortakları tacir sıfatını kazanır.
Tacir ya da tüccar, başkası tarafından üretilen malların ticaretini yapan kimse.
Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri, bir ticari işletmeyi, ister doğrudan doğruya ister kamu hukuku hükümlerine göre yönetilen ve işletilen bir tüzel kişi eliyle işletsinler, kendileri tacir sayılmazlar.
- Ticari temsilcinin, ticari vekilin ve pazarlamacının taciri temsil yetkileri vardır, süreklidir. Bunların üçü de rekabet yasağına tabidir. Aynı sektörde faaliyette bulunan bir başka kişinin faaliyetini yürütemezler. Fakat izin alınırsa yapabilirler.
Müslüman bir tüccarın öncelikle dürüst ve güvenilir olması gerekir. Ardından kanaatkâr, faiz ve rüşvetten uzak durması gerekir. Yine zenginliği ile şımarmamalı tevazuyu elden bırakmamalıdır. Kazandıklarına şükretmeli, cimrilik yapmamalıdır.
Tacir kelimesinin çoğulu olan tüccar sözcüğü, dilimize Arapçadan geçmiştir. Bu kelime ülkemizde daha çok tekil anlamında kullanılır.
ticaretle uğraşan kişi, tüccar, tacir.
Türk Ticaret Kanununun “2. Küçük ve Mahcurlar” kenar başlıklı 15. maddesinin birinci ve ikinci cümlelerine göre: «Küçük ve mahcurlara ait ticarî işletmeyi bunların adına işleten veli ve vasi, tacir sayılmaz. Tacir sıfatı, temsil edilene aittir.»
Devlet, vilayet ve belediye gibi amme hükmi şahısları ile umumi menfaate hadim cemiyetler, bir ticari işletmeyi ister doğrudan doğruya, ister amme hukuku hükümlerine göre idare edilen ve işletilen bir hükmi şahıs eliyle işletsinler kendileri tacir sayılamazlar.
Alış veriş yaptığımız her işyeri, bakkal, kasap, manav gibi esnaf faaliyeti gösterenler hariç, teknik anlamda ticari işletme olarak nitelenir.
1- Hekimlerin Tacir Sayılması Neticesi Hasta Hakları Açısından Durum: Özel Sağlık Kuruluşu ile Kadrolu Hekim arasında bir “Hizmet Alımı Sözleşmesi” olursa bu durumda da Hekim; Türk Ticaret Kanununa göre Tacir sayılır.
Gerçek kişi tacir, TTK. 12/1'de, bir ticari işletmeyi kısmen de olsa kendi adına işleten kişi olarak tanımlanmıştır. Gerçek kişilerde tacir sıfatının kazanılması için, kanunun sistematiğine uygun olarak, öncelikle bir ticari işletmenin varlığını gerekmektedir.
Burada son olarak üstünde durulacak konu da evli kadının tacir niteliğidir. Medeni Kanun madde 192 uyarınca eşler, meslek veya iş seçiminde diğerinin iznini almak zorunda değildir.
Kızılay Yatırım bir kamu kuruluşu mudur? Yahut dernek midir? Kızılay Yatırım dernek ya da kamu kuruluşu değildir; sahibi %100 Kızılay olan özel bir şirkettir.
Kural olarak amacına ulaşmak için ticari işletme işleten dernekler tacir sayılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri