Yemekte fazla eklenen tuzu almanın bir diğer yolu da yoğurt eklemektir. Bu yöntemi çorbalarda kolayca deneyebilirsiniz. Eğer çorbanın tuzu çok fazla gelmişse bir kaşık yoğurt eklemenizi öneririz. Yoğurt ekleyerek hem tuz oranını düşürmüş olursunuz hem de çorbaya terbiyeli bir kıvam vermiş olursunuz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Bir tencere yemeğe ne kadar tuz atılır? Dr. Gizem Köse, “Yaklaşık olarak 1 silme tatlı kaşığı tuz ile günlük ihtiyaç karşılanmaktadır. Bu miktarı ölçmek zor olabileceğinden tencere yemeklerinin yapımında göz kararı tuz atmak yerine 1 silme yemek kaşığı tuz aşılmamalıdır.
Toparlamamız gerekirse, yemeğiniz: Hafif tuzlu ise içine 1-2 adet kesme şeker atın. Orta derecede tuzlu ise patatesi dörde bölüp yemekle birlikte kaynatın ve sonra çıkarıp atın. Fazla tuzlu ise hem patates kullanın hem de suyun bir kısmını kızarmış ekmekle dışarı alın.
En bilineni: Patates
Hafif tuzlu yemekler için en çok kullanılan yöntem olarak bilinen patates ekleme kesin çözüm oluyor bu aşamada. Patatesi ekledikten 10-15 dakika sonra, tuzunu kontrol ettikten sonra kaşık yardımıyla çıkarabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
1. Tuzu Fazla Kaçan Yemek Çorbaysa… Çorbanın kıvamından ve lezzetinden ödün vermek istemiyorsanız tuzu fazla geldiğinde ona su katmak yerine bir miktar süt ekleyerek sorunu çözebilirsiniz. Böylece hem çorbanın besin değerini artırmış hem de fazla gelen tuza veda etmiş olursunuz.
Tuz kristalleri şeffaf ve kübik şekildedir; normalde beyaz görünürler, ancak yabancı maddeler onlara mavi veya mor bir renk verebilir. Tuzun mol kütlesi 58.443 g / mol, erime noktası 801 ° C (1447 ° F) ve kaynama noktası 1,465 ° C (2.669 ° F).
Dr. Ateş, "Türk toplumu tuzu yemeğe eklenen sodyumdan alıyor. Özellikle evlerde, lokantalarda yemek pişirilirken atılan tuz önemli. Bir kişinin bir günlük tuz ihtiyacı 1,5 çay kaşığı kadardır." dedi.
Günde 1 tatlı kaşığı tuz yeterli
Yani 1 gr tuzda yaklaşık 400 mg kadar sodyum vardır. Günlük sodyum ihtiyacının 1500-2400 mg olmasından hareketle günlük 6 gr yani; 1 tatlı kaşığı tuz, ihtiyacı karşılamaya yetecektir.
Ne Kadar Tuz Tüketmeliyiz? Sağlıklı bir yetişkin için günde 1,5 gram sodyum, yani 3-4 gram kadar tuza ihtiyaç duyar. T.C. Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü vb. kuruluşlar toplam tuz tüketiminin, 5-6 grama denk gelen 1 çay kaşığı tuzu aşmamasını önermektedir.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Sofra tuzu çok fazla tüketildiğinde, böbrekler bu tuzun hepsini dışarı atamaz. Bu durumda kalsiyum eksikliği ortaya çıkar. Kalsiyum eksikliğinde ise güçsüz kemikler, kemik ağrıları, diş hastalıkları ve ileride kemik erimesine yol açabilir. Fazla tuz tüketimi yüksek tansiyona sebebiyet verir.
Suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, su moleküllerinin kap içerisinden çıkması ve gaz fazına geçmesi daha da zorlaşır. Başka bir deyişle, suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, suyun kaynama noktasını yükseltmiş olursunuz.
Deniz seviyesinde (1 atm basınçta) saf su 0°C'de donar ve 100°C'de kaynar. Tuz gibi çözünmüş maddeler suyun donma noktası üzerinde düşürücü bir etkiye sahiptir ve bu nedenle sıcaklığın 0°C'nin altına ulaştığı kış aylarında buzun oluşmaması için yollara tuz serpilir.
Eti pişirirken tuz atılır mı? Ete tabii ki de tuz atılır :) Fizikte osmoz kuralı der ki; tuz, içine giren her şeyin suyunu çeker. Bu fizik kuralından dolayı ızgara ya da tava yapılacak et tuzlanarak ocağa koyulduğunda, tuz etin üzerinde bir set oluşturarak etin suyunun çıkmasını engeller.
Tuzun varlığı vücutta o kadar önemlidir ki, eğer çok fazla su içerseniz idrarla birlikte vücuttaki tuz da dışarı atılır ve bir süre sonra tıpta “hiponatremi” denilen kanda sodyum azlığından kaynaklı hayati tehlike oluşur. Vücuda aşırı miktarda tuz alınması da tuz eksikliği kadar ölümcüldür.
Sodyum yüksekliği; vücutta su tutulumu ve kan basıncını artırarak yüksek tansiyona ve osteoporoza neden olabilir. Yüksek tansiyon; felç, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı için önemli bir risk faktörüdür. Ayrıca sodyum yüksekliği mide bulantısı, kusma, kasılmalar, ateş ve solunum problemlerine neden olabilmektedir.
Zamanla aşırı tuz alımı, kan damarlarını sertleştiren ve daraltan yüksek tansiyona (hipertansiyon) neden olabilir. Önemli organlara kan ve oksijen akışı azalır. Bu yüzden kalp vücudun her yerine kan pompalamak için daha fazla çaba harcar, bu da kan basıncını arttırır.
Eğer çorba fazla tuzluysa, tencerenin büyüklüğüne göre içerisine 1 avuç veya 1 çay bardağı pirinç ekleyebilirsiniz. Pirinçler yumuşayana kadar çorbayı pişirmeye devam edin. Pirinçler yumuşadığında süzerek yemeğin içerisinden çıkartın.
Bir yemeğin lezzetini belirleyen ikinci önemli unsur da asit dengesidir. Yani, ekşimsi, sirkemsi, keskin tatların da bulunması gerekir. Limon suyu, koruk ekşisi, nar ekşisi, narenciye suları, kırmızı veya beyaz sirke katılan yemekler yeteri kadar asitli olurlar.
SODYUM BİR KARBONATI DENEYİN
Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası eklemeyi deneyin. Karbonat alkali bir mineraldir. Yemeğe eklendiğinde domatesin asidini, yani salçanın ekşi tadın kaynağını nötralize eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri