Tacir sayılanlar; Türk Ticaret Kanunu madde 12/2ye göre, bir ticari işletmeyi kurduğu veyahut açtığını ilan araçlarıyla halka bildirmiş veya işletmesini ticaret siciline kaydettirerek durumu ilan etmiş olan kimse fiilen işletmeye başlamasa da tacir sayılır.
Ticaret şirketlerinin tamamı tüzel kişiliğe sahiptir ve tüzel kişilik kazandıkları andan itibaren tacir sıfatını elde ederler. Dolayısıyla, ticaret şirketleri ticaret siciline tescil edildikleri tarihte tüzel kişilik kazanacakları için aynı zamanda tacir sıfatını da kazanmış olurlar.
Kişi ticari işletmeyi kurup açtığında, diğer bir ifadeyle ticari işletme faaliyete başladığında, örneğin; otel işletmesi müşteri kabulüne başladığında, işletmeyi kendi adına işleten kişi tacir sıfatını kazanır.
Tüzel kişi tacirde, kural olarak tüzel kişiliğin son bulması ile nihayete erer ancak ancak tüzel kişilik derhal son verilmez tasfiye aşaması baslar durumun ticaret siciline terkini ve ilanı ile son bulur.
İlgili 43 soru bulundu
Tacir sayılanlar; Türk Ticaret Kanunu madde 12/2ye göre, bir ticari işletmeyi kurduğu veyahut açtığını ilan araçlarıyla halka bildirmiş veya işletmesini ticaret siciline kaydettirerek durumu ilan etmiş olan kimse fiilen işletmeye başlamasa da tacir sayılır.
a. Ticaret şirketleri: Ticaret şirketleri, ticaret siciline tescil ile birlikte tacir sıfatı kazanır. Ticaret şirketlerinin, tüzel kişi olarak tacir sıfatı bulunduğundan şirket ortak ve temsilcileri tacir değildir.
Gerçek Kişi Tacirin Ticareti Terki
Bir diğer anlatımla, gerçek kişi tacirin tacirlik sıfatı, ticari işletmesine bağlı olduğu için ticari işletmesinin, ticari işletme vasfını kaybetmesi, devrederek veya kapatarak kendi adına işletilmesinden vazgeçmesiyle tacir sıfatı da sona ermektedir.
Şirketler tacir, ortaklar değil. Ticari işletme işleten dernek ve vakıflar tacir. Kamuya yararlı dernek ticari işletme işletse de tacir değil işletmesi tacirdir. Gelirinin yarısından fazlası kamuya harcayan vakıflar ticari işletme işletse dahi tacir değildir.
Hukukumuzda tacir olabilmek için şirket kurmanıza gerek yoktur. Birçok kişi benim şahıs şirketim var derken aslında gerçek kişi tacir olduğunu ifade etmektedir. Gerçek kişi tacirler de bir şirket değil işletme söz konusudur ve bu bir şirket türü değildir. Örneğin bir kafeyi işletmek için şirket kurmanıza gerek yoktur.
Bilindiği üzere, Türk Ticaret Kanunu'na göre, gerçek ve tüzel kişi bütün tacirler, defter tutmak zorundadır. Bu zorunluluk tacir sıfatının kazanılması ile başlamakta ve o sıfatın sona ermesi ile bitmektedir.
Donatma iştirakinin tüzel kişiliği yoktur. Bu sebeple donatma iştiraki tacir değildir. Ancak tacir sayılmasa dahi tacirlere uygulanan hükümlere tabidir. Donatma iştiraki, her türlü borçlarından dolayı iflasa tabidir.
Esnaf, ticari işletme işletmediğinden tacir sıfatına sahip değildir ve bu nedenle TTK hükümleri kural olarak esnaflara uygulanmaz.
Bir ticari işletmeyi kurup açtığını, sirküler, gazete, radyo, televizyon ve diğer ilan araçlarıyla halka bildirmiş veya işletmesini ticaret siciline tescil ettirerek durumu ilan etmiş olan kimse, fiilen işletmeye başlamamış olsa bile tacir sayılır.
Tacir ve tüccar kelimeleri benzer anlamlara gelseler de aralarında farklar vardır. Tüccar alım satımla uğraşıp ticaret yapan kişidir. Kısmen de olsa kendi adına çalışması gerekir. Tacir ise mal ya da hizmeti insanların 'ayağına getiren' kişidir.
Adi ortaklığın tüzel kişiliği olmaması sebebiyle, tacir sıfatını ortaklar kazanırlar ve bu sıfata bağlı olarak her ortak ayrı ayrı ticaret unvanı seçip kullanmak yükümlülüğü altındadır.
Kanun hükümlerinin getirdiği sonuçları dört ayrı başlıkta toplanabilir. Bunlar; ticari işlerde teselsül karinesinin olması, ticari işlerde ticari faizin uygulanması, ticari işlerde zamanaşımının özellikli durumu ve ticari hükümdür.
Buna karşılık 903 sayılı Kanuna göre kamu görevi niteliğindeki işleri gören vakıflar ticari işletme işletseler dahi tacir sayılmaz.
İflas, borçlu bir tacirin, haczedilen bütün mallarının paraya çevrilmesi yoluyla, bilinen tüm alacaklılarına karşı borçlarını ödenmesini sağlayan, toplu bir tasfiye yöntemi olarak tanımlanabilir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 18. maddesine göre tacir, her türlü borcu için iflasa tabidir.
Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir: TTK m. 18/1 uyarınca tacir, her türlü borç için iflasa tabidir. İİK m. 43 de, TTK gereğince tacir sayılanlar hakkında iflas yolu ile takip yapılacağını düzenler. İİK m. 44 uyarınca, ticareti terk bildirimini takiben, tacir hakkında bir yıl süre ile iflas yolu ile takip yapılabilir.
Hâkim teşebbüs tacir sayılır”. Buna göre, TTK m. 195/1 ve 2'deki şartları gerçekleştiren teşebbüs, şirketler toplulu- ğunun hâkimi sayılacaktır.
Adi ortaklığın tüzel kişiliği olmaması sebebiyle, tacir sıfatını ortaklar kazanırlar ve bu sıfata bağlı olarak her ortak ayrı ayrı ticaret unvanı seçip kullanmak yükümlülüğü altındadır.
Bir ticari işletme adi ortaklık olarak işletiliyorsa, adi ortaklığın tüzel kişiliği olmadığından ortaklardan her biri ticari işletmeyi kendi adına ayrı ayrı ticaret siciline tescil ettirmelidir. Bu durumda ticari işletmeyi işleten adi ortaklık ortakları tacir sıfatını kazanır.
Hukukumuzda kural olarak yalnızca tacirler iflasa tabi olmakla beraber, tacirler dışında; tacir sayılanlar ve tacirler hakkındaki hükümlere tabi olanlar ile özel kanunlarına göre tacir olmadıkları halde iflasa tabi oldukları bildirilen şahıslar da iflasa tabidirler (İİK m.43).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri