Tahakkuk esası en genel anlamıyla muhasebe kayıtları tutulurken uygulanan bir yöntemdir. Şirketlerin gelir ve giderlerinin aynı anda gerçekleşmiş sayılması ve alakalı dönemin finansal tablolarında yer almasının sağlanması sürecini konu alır.
Gerçekleşme anlamına gelen tahakkuk kelimesi muhasebe terimi olarak kullanılır. Borç ya da ödemenin alacağının belgelere dayalı olarak kesinleşmesini yansıtan tahakkuk borcun tahsil edilebilir ya da ödenebilir hale gelmesine denir.
Tahakkuk etmek gerçekleşmek demektir. Tahakkuk etmiş bir vergi veya borç geçerli belgelere dayalı bir şekilde ve ayrıntılı olarak hesaplanmış ve ödenebilir hale gelmiş vergi veya borç tutarı demektir.
Tahakkuk Esası: Hukuken o gelire alacaklı olmayı ifade eder. Örnek: Ticari ve Zirai Kazançlardır.
Tahakkuk ilkesi, gelir ve giderlerin mahiyet ve tutar olarak kesinleştiği anda gerçekleşmiş sayılması ve bunların ilişkili oldukları dönemin finansal tablorında yer almasına ilişkin temel muhasebe kurallarınden bir tanesidir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu iki kavramı tanımlayacak olursak, tahakkuk esasına göre tutulan muhasebede kayıtlar, ekonomik faaliyet gerçekleştiği zaman oluşturulur. Nakit esası ise nakit el değiştirdiğinde kayıtlar oluşturulur. Günümüzde modern muhasebe sisteminde tüm kayıtlar tahakkuk esasına göre tutulur.
Gelir Tahakkukları Hesabı ; Dönem sonunda, döneme ait olarak hesaplanacak tutarlar ilgili hasılat ve gelir hesapları karşılığında bu hesaba borç kaydedilir. Sonraki dönemde, alacakların kesinleşmesiyle hesaptaki tutarlar bu hesabın alacağına karşılık ilgili hesapların borcuna kaydedilerek kapatılır.
Tahakkuk esaslı muhasebe bütçe odaklı bir muhasebe sisteminin dışına çıkarak bütçe tarafından kavranmayan, maddi ve maddi olmayan tüm duran varlıkların yanı sıra kayıt dışı bütçe işlemlerini ve devletin muhtemel yükümlülüklerini kavrayarak muhasebeleştirmektedir.
Ticari ve zirai kazançlarda gelirin elde edilmesi bakımından tahakkuk esası kabul edilmişken, ücretler, serbest meslek kazançları, , menkul ve gayrimenkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratlarda ise gelirin elde edilmesi bakımından tahsil esası benimsenmiştir.
Tahakkuk nedir sorusuna verilebilecek bir başka cevap ise, resmi anlamda tahakkuk edilmemiş ise de firma yetkililerinin aynı fikirde olduklarını gösteren bir terimdir. Başka bir ifade ile tahakkuk; ticari bakımdan verginin tarh edilmesinin ardından tahsil edilebilir hale gelmesi durumu olarak bilinir.
Tebliğ edilen vergiye mükellefin itirazı bulunmuyorsa konuya ilişkin bilgiler bazı belgeler ile mükellefe iletilir. Bu bilgilerin aktarıldığı belgelere ise tahakkuk fişi adı verilir. Kısacası, “ödenmesi gereken vergi harcının mükellefe bildirildiği yazılı belgedir”.
Re'sen, ikmalen ve idarece yapılan tarhiyatlarda tahakkuk işlemi de tebliğden sonra gerçekleşir. Zira işlem ilgilisine tebliğ edilmeden verginin tahakkuk etmesi de mümkün değildir. Tebliğ işlemi, tarhiyat ve tahakkuk işlemleri arasında bir köprü vazifesi görmektedir.
Tahakkuk Toplamları, personel ücret toplamlarının toplu olarak alındığı rapor seçeneğidir. Tahakkuk toplamları raporunda mesai kazançları, puantaj bilgilerine ait tutarlar (ek ödeme, ek kesinti, sosyal yardım vb.) toplam olarak listelenir.
Vergi mükelleflerinin beyanı ve sunduğu belgelere göre kapsamlı bir şekilde değerlendirilip tahakkuk ettirilen vergilerin belirlenen tarihlerde ödenmesi gerekir. Tahakkuk kelimesi daha çok vergi borcu ödemeleri ve SGK prim borcu ödemelerinde kullanılır.
380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER HESABI
a) Niteliği: Tahsilatı cari dönemde gerçekleşen ancak gelecek döneme ait olan gelirlerin izlendiği hesaptır. b) İşleyişi: Tanımda belirtilen özelliklere uygun gelir tahsil edildiğinde veya uzun vadeli olan bir gelir kısa vadeli hale dönüştüğünde hesap alacaklanır.
Bu hesap gelecek dönemlere ait giderleri takip etmek için kullanılır. Peşin ödenen ve gelecek döneme ait olan aynı zamanda hali hazırda çalışılan döneme kaydedilmemesi gereken tüm giderler bu hesaba kaydedilir ve buradan izlenir.
Tahakkuk Fişini Kim Düzenler? Tahakkuk Fişi Nasıl Alınır? Tahakkuk fişi, Vergi Dairesi tarafından iki nüsha halinde düzenlenir. Vergi dairesi tarafından düzenlenen tahakkuk fişinin bir nüshası mükellefin posta adresine gönderilir.
Kısaca açıklamak gerekirse tahakkuk ilkesi, gelir ile giderlerin alındıkları ya da yapıldıkları anda gerçekleşmiş sayılması ve bunların ilgilendirdikleri dönemin finansal tablorında yer almasıdır. Tahakkuk esasına göre gelir ya da giderin miktar ve mahiyet olarak kesinleşmiş olması yeterlidir.
Her yıl Ocak ayının başında yıllık olarak tahakkuk etmiş sayılır. 1 . Taksit Ocak ayı sonuna kadar, 2.Taksit Temmuz ayı sonuna kadar ödenir.
Gider tahakkuku kavramının muhasebe işlerindeki karşılığı ise dönemsellik ilkesi baz alınarak ilgili mali yıl içerisinde gösterilmesi gereken giderlerin, muhasebe kayıtları ile tanınması işlemidir.
381 hesap, aynı zamanda gider tahakkukları hesabı olarak da bilinir. 381 nolu hesap, içerisinde çalışılan dönemde ortaya çıkan ve birlikte ödenmesi gelecek aylarda gerçekleştirilecek giderlerin izlendiği hesaptır.
İşletmelerinin gelirlerini ya da üzerlerine kayıtlı olan malları ilgili kurumlara beyan eden kişiler, ortaya çıkan vergi borçlarını belirli bir tarihte ödemeyi kabul ederler. Hesaplanan miktarın belirlenen tarihte ödeneceğinin çeşitli belgeler ile kesinlik kazanması verginin tahakkuku olarak adlandırılır.
Bunun yanı sıra, gider tahakkukları hesabı; sonraki aylarda ödenecek ve belgeye dayalı olması zorunlu olan, tutarları net olarak bilinen giderlerin izlendiği bir hesaptır. Gider tahakkukları hesabı; giderin tahakkuk ettirilmesinde veya uzun vadeli gider tahakkukunun kısa vadeli olmasında alacaklanmaktadır.
181 Gelir tahakkukları hesabı içinde bulunulan hesap döneminde ortaya çıkan tahsilatı sonraki dönemlerde gerçekleşecek olan gelirlerin kaydedildiği hesaptır. Bu tür gelirler, dönem sonunda tahakkuk etmesine rağmen henüz borçludan isteme hakkı olmayan alacakları temsil eder.
Borç veren bir işletme için tahakkuk eden faiz, işletmenin gelirleri arasında yer aldığından, bir gelir hesabına kaydedilir. Örneğin bunun için “Faiz Gelirleri” hesabı kullanılabilmektedir. Borç alan bir işletme için ise işletmenin giderleri arasında yer aldığından, bir gider hesabına kaydedilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri