Tahakkuk eden: Satırdaki vergi türü için tahakkuk eden tutardır. Mahsup edilen: Satırdaki işlem için ödenen vergi tutarıdır. Ödenecek olan: Ödenecek olan vergi tutarıdır.
Tahakkuk gerçekleşme demektir. Tahakkuk kelimesi daha çok bir muhasebe terimi olarak kullanılmaktadır, Bir borcun veya bir ödemenin veya bir alacağın belgelere dayalı olarak kesinleşmesi yani tahsil edilebilir veya ödenebilir hale gelmesine tahakkuk adı verilir. Örneğin; vergi tahakkuku, SGK primi tahakkuku gibi.
Türkçe anlamı gerçekleşme olan tahakkuk, bir borcun ödenebilir ya da tahsil edilebilir olduğu anlamına gelir. Vergi mükelleflerinin beyanı ve sunduğu belgelere göre kapsamlı bir şekilde değerlendirilip tahakkuk ettirilen vergilerin belirlenen tarihlerde ödenmesi gerekir.
İşletmelerinin gelirlerini ya da üzerlerine kayıtlı olan malları ilgili kurumlara beyan eden kişiler, ortaya çıkan vergi borçlarını belirli bir tarihte ödemeyi kabul ederler. Hesaplanan miktarın belirlenen tarihte ödeneceğinin çeşitli belgeler ile kesinlik kazanması verginin tahakkuku olarak adlandırılır.
Tahakkuk, kelimenin tam anlamıyla gerçekleştirme ve gerçekleştirme anlamına gelir. Vergi tahakkuku ise, alınan ve tebliğ edilen bir verginin ödenmesi gereken aşamaya gelmesidir. Beyanname üzerinden tahsil edilen vergiler tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilir. Tahakkuk fişi mükelleflerin bilgisine sunulur.
İlgili 34 soru bulundu
Mahsup edilen: Satırdaki işlem için ödenen vergi tutarıdır. Ödenecek olan: Ödenecek olan vergi tutarıdır. Vadesi: Satırdaki işleme ait ödemenin yapılması gerekli son tarihtir. Durum: Satırdaki işleme ait tutarın ödenip ödenmediğini gösterir.
Ülkemizde, ücret ve ücret olarak ifade edebileceğimiz tüm ödeme- lerden mevzuatın öngördüğü kesintilerin yapılarak, çalışana ödenir hale getirilmesi işlemi genel olarak "Ücretin Tahakkuku" olarak adlandırılmak- tadır.
Tahakkuk Fişi Nereye Ödenir? Vergi Dairesi tarafından size ulaştırılan tahakkuk fişi ile vergi dairesine giderek tahakkuk fişi ile veznelerden vergi ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz tahakkuk fişiniz ile bankalardan da vergi ödemesi yapabilirsiniz.
Tahakkuk Toplamları, personel ücret toplamlarının toplu olarak alındığı rapor seçeneğidir. Tahakkuk toplamları raporunda mesai kazançları, puantaj bilgilerine ait tutarlar (ek ödeme, ek kesinti, sosyal yardım vb.) toplam olarak listelenir.
Re'sen, ikmalen ve idarece yapılan tarhiyatlarda tahakkuk işlemi de tebliğden sonra gerçekleşir. Zira işlem ilgilisine tebliğ edilmeden verginin tahakkuk etmesi de mümkün değildir. Tebliğ işlemi, tarhiyat ve tahakkuk işlemleri arasında bir köprü vazifesi görmektedir.
Tahakkuk, kelime anlamıyla “gerçekleştirmek, yerine getirmek” kavramlarını karşılamak amacıyla kullanılır. Bir vergi terimi olarak ise verginin tahakkuku, tebliğ edilen verginin ödenme aşamasına gelinmesi demektir.
Tahakkuk nasıl çıkarılır? Tahakkuk fişi vergi dairesi tarafından 2 nüsha olarak düzenlenir. Tahakkuk fişinin bir nüshası vergi mükellefine diğer nüshası ise mükellef adına vergi dairesinde kalır. Tahakkuk fişi kendilerine ulaşmayan mükellefler vergi dairesine başvurarak bilgi alabilirler.
Yapılan beyan kapsamında alınan vergiler, tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilir. Böylece ilgili alacağın resmi bir belgeye dayandırılarak ''tahakkuk ettirilmesi'' yani tahsilatının ya da ödemesinin kesinleşmesi anlamına gelmektedir. Tahakkuk fişi, vergi mükelleflerine yönelik bilgilendirmeler için verilmektedir.
Bu anlamda kullanılması tahakkuk kelimesi; ortaya çıkmış olan fakat kayıtlara geçmemiş durumdaki bir gelir ve giderin tanınmasıdır. Tahakkuk nedir sorusuna verilebilecek bir başka cevap ise, resmi anlamda tahakkuk edilmemiş ise de firma yetkililerinin aynı fikirde olduklarını gösteren bir terimdir.
Tahakkuk listesi personele ödenen ücret bilgilerinin alındığı rapor seçeneğidir. Tahakkuk listesinde yapılan hesaplar kullanılan hesap şablonuna ve şablonda belirlenen özelliklere göre değişmektedir.
Kısaca Verginin Tahakkuku ifadesi, vergi borcunun kesinleşmesi durumudur. Tahakkuk, tahsil yapılmasından önce gelen ve vergi alacaklısı konumunda bulunan kamu kurumlarının söz konusu alacağını hak edişe bağlayan bir işlem yahut aşama olarak da nitelendirilir.
Bunun yanı sıra, gider tahakkukları hesabı; sonraki aylarda ödenecek ve belgeye dayalı olması zorunlu olan, tutarları net olarak bilinen giderlerin izlendiği bir hesaptır. Gider tahakkukları hesabı; giderin tahakkuk ettirilmesinde veya uzun vadeli gider tahakkukunun kısa vadeli olmasında alacaklanmaktadır.
Memur ücret giderleri herhangi bir aylık maaş olarak değerlendirilebilir. Bu ödenen memur ücretleri, ücret tahakkuk kaydı ile muhasebeleştirilir. Ücret ödeme bordrolarının düzenlenmesi ile muhasebeleştirilen bu kayıt, ilgili ayın son günü defterlere işlenir. Bu defterlerin tutulması zorunludur.
Tahakkuk ilkesi, gelir ve giderlerin mahiyet ve tutar olarak kesinleştiği anda gerçekleşmiş sayılması ve bunların ilişkili oldukları dönemin finansal tablorında yer almasına ilişkin temel muhasebe kurallarınden bir tanesidir.
Muhtasar nedir? Kelime anlamına baktığımızda muhtasar kısa, özet demektir. Muhasebe terminolojisinde beyanname ile beraber kullanımına alışkın olduğumuz bu kavram, işverenler veya vergi kesilmesi yapanlar tarafından, kesilen verginin matrahları ile vergi dairesine beyan edilmesi anlamına gelir.
ÖDEME ZAMANI
Şayet bu tür vergiler taksit süreleri kısmen veya tamamen geçtikten sonra tahakkuk etmişse geçmiş taksit, tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenir (VUK.m.112).
Cevap: Tahakkuk işlem numarasının ilk dört hanesi ödeme emri belgesinin düzenlendiği yılı göstermektedir. İlk dört haneden sonra gelen altı karakterden oluşan rakamlar harcama biriminin sisteme tanımlı olduğu numarayı ifade eder.
Ücretler, ücret tahakkuk kaydı ile muhasebeleştirilir. Bu kayıt, ücret ödeme bordroları ile mutabık yapılır ve ilgili ayın son günü tutulması zorunlu olan defterlere işlenir.
Gider tahakkuku kavramının muhasebe işlerindeki karşılığı ise dönemsellik ilkesi baz alınarak ilgili mali yıl içerisinde gösterilmesi gereken giderlerin, muhasebe kayıtları ile tanınması işlemidir.
Tebliğ edilen vergi ödeme safhasına geldiğinde mükellefin vergiye herhangi bir itirazı olmamışsa işlem vergi mükellefine çeşitli belgeler ile belirtilir. Vergi mükellefine verilen bu bilgilere tahakkuk fişi adı verilir. Özetle vergi bedelinin ödenmesi gerektiğini belirten belgedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri