Tahdit Kodu, emniyet teşkilatı tarafından oluşturulmuş sınır dışı edilen yabancının pasaport bilgi kısmına eklenen “Ç – G – N – V” gibi harf ve rakamlardan oluşan kişinin kendi ülkesinin dışında yabancı başka bir ülkeye girişini engellemesi için uygulanan kodlara denir.
Tahdit kodu ülkemizde bulunan yabancıların kayıtlarına konulan bilgilendirici kodlardır. Tahdit kodları bazen bilgilendirme amaçlı olup bazen ülkemize giriş yasağı için konulabildiği gibi bazı durumlarda yabancının deport edilmesi için konulmaktadır.
G-34 tahdit kodu, resmi- özel ayrımı yapılmaksızın belgede sahtecilik suçu işlediği tespit edilen veya bu suçları işlediğinden şüphe edilen yabancılar hakkında konulan koddur. Bu koda dayalı olarak, yabancı şahıs ülkeden sınır dışı edilmekte ve hakkında ülkeye giriş yasağı kararı verilmektedir.
Tahdit kodları, hakkında sınır dışı kararı verilmiş olan kişinin hangi sebeple sınır dışı edildiğini gösteren koddur. İlgili sebep ve kod doğrultusunda kişinin ülkeye girişi 5 ay ile 5 yıl arasında veya duruma göre süresiz şekilde yasaklanmaktadır.
Ç-104; vize, vize muafiyeti, ikamet izni ve çalışma izni kurallarını ihlal eden yabancılara konulur. Bu kişilere ek olarak para cezası ve yurda giriş yasağı uygulanır. Meşruhatlı vize veya dava yolu ile çözülebilir ve aynı zamanda Türkiye'ye giriş yasağı kaldırılır.
İlgili 20 soru bulundu
İlk olarak yabancı kişi meşruhatlı vize almış olabilir. Bu vizesi ile hakkında verilmiş olan sınır dışı karar süresi dolmadan Türkiye'ye giriş yapabilir. İkinci olarak ise yabancı kişi, hakkında verilmiş olan deport kararının iptali hakkında idare mahkemesi üzerinden dava yolu talep edebilir.
Ç-135 tahdit kodu (Yabancılar ve uluslararası koruma kanuna aykırı davrananlar) Yabancılar ve uluslararası koruma kanuna aykırı davranan yabancılara idari para cezası uygulanır. Bu para cezasının ödenmemesi halinde haklarında Ç-135 tahdit kodu konularak 5 yıl süreyle Türkiye'ye giriş yapmaları engellenir.
İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma
Hakkında Ç-101, Ç-102, Ç-103, Ç-104, Ç-105 tahdit kodlarından birinin tesis edildiği kendisine tebliğ edilen yabancı, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde itiraz başvurusu yapılabilir. Bu başvuru Göç İdaresi Başkanlığına yapılmalıdır. İtiraz, dilekçe ile yapılır.
Ç-141 tahdit kodu, Göç İdaresi Genel Başkanlığına itiraz başvurusunda bulunmak veya idare mahkemesinde iptal davası açmak yoluyla kaldırılır. Ayrıca, hakkında tahdit kodu konulan yabancı, meşruhatlı vize alarak da Türkiye'ye giriş yapabilir.
Detaylı bilgi almak isteyenler Göç İdaresi 157 Numaralı Çağrı Merkezini arayabilirler.
Hukuka aykırı olduğu iddia edilen pasaport tahdidi işlemi, idare mahkemelerinde açılacak iptal davasıyla ortadan kaldırılabilir. Bu davayı açma hak ve yetkisi, pasaportuna tahdit uygulanmak suretiyle temel hak ve özgürlükleri hukuka aykırı şekilde kısıtlanan kişiye aittir.
Ülkemizde bulunan yabancılar kuralları ihlal edebilmekte ve bu sebeple haklarında tahdit kodu konulmaktadır. Tahdit kodu yabancılar arasında giriş yasağı olarak da bilinmektedir. Yabancılar ülkemizde iken veya sınır dışı edilirken haklarında kodu konulabilmektedir. Bu tahdit kodu 1 ay olabileceği gibi 5 yılda olabilir.
Anlam itibariyle sınırlama ve ya daraltım manası taşır. Sınırlamak, sınır belirlemek daraltmak anlamlarına gelir.
Tahdit sınırlama, kısıtlama anlamına gelen bir kelimedir. İdare tarafından yapılan pasaport tahdidi işlemi, pasaport sahibi kişinin pasaportunun sınırlanması, kısıtlanması anlamına gelir. 5682 sayılı Pasaport Kanununa göre bu işlem yapılır.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan tahdit kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan tahdit kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
6458 sayılı “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” Kapsamında Sınırdışı Edilme Sebebine Göre Belirlenen Tahdit Kodları 6458 sayılı “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” (“Kanun”) 11.04.2013 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Tahdit kodunun kaldırılabilmesi için idare mahkemesine dava açılmalıdır.
Ç-113 tahdit kodu, yetkili makama yapılan itiraz başvurusu veya idare mahkemesinde açılacak iptal davası yolları ile kaldırılır. Bunun yanında, yabancı hakkında sınır dışı kararı verilmişse, karara karşı iptal davası açılmalıdır.
Ç-135: Yabancıların Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nu ihlal etmeleri durumunda idari bir para cezası uygulanır. Yabancı, ihlale ısrar ederse bu kod kullanılarak beş yıl boyunca ülkeye girişi yasaklanır. Ç-150: Yabancıların ülkeye giriş için sahte belgeler sunmaları durumunda bu kod kullanılır.
Deport (sınır dışı) kararı, kararının ilgiliye tebliğinden itibaren 7 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açarak kaldırılabilir. Dava açılması halinde dava süresince, yabancının sınır dışı edilmez. Sınır dışı kararına karşı iptal davası, deport kararını veren valiliğe karşı açılır.
Ç-116 tahdit kodu, idari makama yapılacak itiraz başvurusu veya idari işlemin iptali davası açılması yoluyla kaldırılır. Ayrıca, hakkında tahdit kodu konulan yabancı, meşruhatlı vize alarak da Türkiye'ye giriş yapabilir.
Ç-152 tahdit kodu, yabancıların ülkeye girişlerini belli süreler içerisinde ihtiyaten engellemek amacıyla konulan tahdit kodu türüdür. Adına Ç-152 tahdit kodu düzenlenen yabancıların ülkeye girişi ancak kodun kaldırılması ile mümkün olmaktadır.
Genel olarak tahdit kodu konulmasının başlıca nedenleri şunlardır: Ç113- Yasa dışı giriş – çıkış yapan, yaptıran yabancılar iki (2) yıl süreli konulan giriş yasağı tahdit kodudur. Ç114- Haklarında adli işlem yapılan yabancılara konulan bir (1) yıl süreli konulan giriş yasağı tahdit kodudur.
Ç-114 tahdit kodu, yetkili makama yapılan itiraz başvurusu veya idare mahkemesinde açılacak iptal davası ile kaldırılır. Ayrıca, hakkında tahdit kodu konulan yabancı, meşruhatlı vize alarak ülkeye giriş yapabilir.
Ayrıca vize veya vize muafiyeti ile ya da ikamet ve çalışma izni ile Türkiye'de bulundukları süre içerisinde bulaşıcı hastalığa yakalanan yabancılar ikamet ve çalışma izinleri iptal edilerek V 78 tahdit kodu ile haklarında sınırsız Türkiye'ye giriş yasağı koyularak sınır dışı edilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri