Reflü ataklarında kurtarıcı olabilecek yiyeceklerden biri de tahindir. Tabi unutulmamalıdır ki herkes için yatıştırıcılar farklı olabilir. Sizin için işe yarayıp yaramayacağını, aç ya da tok fark etmeksizin günde 1 yemek kaşığı tahin yiyerek anlayabilirsiniz. Tahini tek başına tüketmeniz gerekir.
Tahin, ülser, gastrit, reflü vb. mide rahatsızlıklarında kullanılan doğal bir ilaç niteliğindedir. Yerli susamdan imal edilmesi yüksek yağ oranına sahip olması açısından son derece önemlidir.
Tahinin içindeki bol miktardaki susam yağı mideyi rahatlatır ve midenin çalışma sistemini olumlu etkiler. Bilhassa mide sorunu olan kişiler örneğin ülser, gastrit ve reflü gibi tahinle bu hastalıklarından kurtulabilirler.
Tahinin mideye yararları:
Tahin sindirim sisteminize de çok iyi gelir. Tahin içerisinde bulunan yağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Tahin midenin düzenli çalışmasını sağlayan bir besindir. Tahin özellikle reflü, ülser ve ve gastrit hastalığından muzdarip olan hastaların çok kullandığı bir besindir.
Kan basıncının ve kolesterolün düzenlenmesine yardımcı oluyor. Tahin içinde bulunan onca yararlı madde sayesinde antioksidan özellikler gösteren bir yiyecek. Bu da bizim için yabancı ve zararlı maddelerden arınan kan ve sağlıklı bir dolaşım sistemi anlamına geliyor.
İlgili 24 soru bulundu
Tatlı yedikten sonra siz de su içenlerden misiniz? Uzmanlara göre bu davranış sağlık açısından çok tehlikeli. Çünkü tatlı yenildikten sonra içilen su, ani şeker yükselmesine neden olarak kalp krizi ve inmeyi tetikliyor.
Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Tahinin, düzenli tüketilmesi durumunda hafızayı güçlendirdiği, beynin işleyişine katkı sağladığı bilinmektedir.
Bir muz 1/5 yemek kaşığı tahin Yarım tatlı kaşığı tarçın Üç malzemeyi püre haline getirin beş dakika beklettikten sonra yemeklerden önce bir kaşık tüketin. Bu karışım mide duvarındaki mukozayı koruyarak midenin işlevini artırır.
İbrahim Saraçoğlu, her sabah düzenli olarak tükettiği tahinin faydaları hakkında açıklama yaptı. Tahin, bağışıklık sistemini destekleyen mineraller bakımından zengindir ve vücut direncinin artırılmasına yardımcı olur. Ayrıca susam kemik sağlığını koruyucu etki gösterir ve beyin fonksiyonlarını destekler.
Peki tahin yemek gaz yapar mı? Tahin genel olarak sindirimin düzenlenmesini sağlar ve aynı zamanda gazın da vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu yüzden tahin gaz yapmaz gazın atılmasına destek verir.
Sigara ve alkolden uzak durun. Asitli, yağlı ve fazla baharatlı besinleri yaşamınızdan çıkarın. Reflüye iyi gelen doğal çözümler arasında; lifli gıdalar, papatya çayı, taze sebze ve meyve, muz, havuç, peynir ve kantaron bitkisi bulunmaktadır.
Reflü hastalığında tedaviye öncelikle ilaç tedavisi ile başlanır. Bu ilaç gruplarından ilki mide asidini yok eder böylece yukarıya asit içermeyen gıdalar çıkacağından şikayetler kaybolur. Diğer ilaç çeşidi ise şuruplardır. Bu şuruplar içildiğinde mide içeriğinin üzerinde kalır, böylece yukarıya öncelikle o sıvı kaçar.
Sabah aç karnına kahve, şekerli çay içmek de ağrıları tetikler. Tamamen doğal beslenmenin yanı sıra sabahları mideyi rahatlatacak olan elma sirkesi, muz, elma, papatya çayı, rezene çayı, nane - limon çayı, zencefil çayı içilmesi de ağrıların büyük ölçüde engellenmesine yardımcı olur.
Evet, yoğurt midedeki ekşimeye iyi gelir. Bu nedenle ara öğünlerde tüketilmelidir. Pekmez reflü sürecinde hafifleme sağlayan bir diğer besindir. Makul miktarda tüketildiğinde mide yanması gibi şikayetlerin azalmasını sağlar.
Sindirim sisteminin aktif olarak çalışmasını sağlayan tahin, bu sayede midedeki ve bağırsaklardaki birikmiş olan gazları söktürücü özelliktedir. Bu sayede de gaz sancılarına iyi gelir.
Soğuk havada vücut direncini artırmak için protein, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin tahini bol tüketmekte fayda var. Tahini sade olarak tüketirseniz mide rahatsızlıklarına son derece faydalıdır. Tek başına tadı hoş gelmese de pekmezle karıştırmak suretiyle hem daha faydalı olur hem de lezzetli.
Tahin hem sos hem de karıştırılarak tüketilebilmektedir. Tatlılarda da sıklıkla kullanılan tahini sade bir şekilde tüketmek mümkündür. Ayrıca tahin sade tüketildiğinde mide sorunlarına da iyi gelmektedir. Sade tüketildiği zaman da 1 kaşıktan fazla tüketilmemelidir.
Tahin ülkemizde genellikle pekmez ile karıştırılarak kahvaltıda tüketilir. Elbette tek başına da tüketilebilir. Kek ve börekler başta olmak üzere unlu mamullerin yapımına kullanılır. Kek ve kurabiye yapımında şekere alternatif olarak kullanılır.
Gece yatmadan önce tahin pekmez yemek kilo aldıracaktır. O nedenle tahin ve pekmez karışımının kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Sütlü pekmez içmek çok fazla kilo yapmaz. Süt pekmezin şeker dengesini düşürecektir.
Tahin pekmez tüketildiğinde, midede hafif bir hareketlilik başlar. Sabah erken saatlerde tahin pekmez tüketilirse; güne temiz bağırsaklar ile devam edebilirsiniz. Tahin pekmezin bağırsak faaliyetlerini desteklemesi, ileride oluşacak bağırsak hastalıklarını önlemektedir.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan tahin helvası mideyi rahatlatır. Özellikle ağır yemeklerden sonra tüketilen tahin helvası mideyi yatıştırır. Protein açısından zengin olan tahin helvası hücre büyümesi ile gelişmesini de sağlayacaktır.
Tahin, içerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde özellikle kış aylarında vücut direncini güçlendirerek grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korur. Özellikle uzmanlar günde 2 kaşık tüketilen tahinin çok faydalı olduğunu söyler.
Antienflamatuar bileşikler içerir
Tahin içindeki bazı bileşikler yüksek oranda anti-enflamatuardır. Her ne kadar kısa süreli inflamasyon yaralanmaya karşı sağlıklı ve normal bir cevap olsa da, kronik inflamasyon sağlığınıza zarar verebilir .
Susam tohumunun ezilmesiyle elde edilen ve genel olarak kahvaltı öğününde tüketilen tahinin birçok faydası vardır. Beslenme uzmanları tahinin 'karaciğer detoksu' sağladığını dile getiriyor. Tahin, karaciğer detoksu için çok önemli olan metiyonin maddesini barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri