Tatlı yedikten sonra siz de su içenlerden misiniz? Uzmanlara göre bu davranış sağlık açısından çok tehlikeli. Çünkü tatlı yenildikten sonra içilen su, ani şeker yükselmesine neden olarak kalp krizi ve inmeyi tetikliyor.
Sabahları aç karnına tahin tüketmek gün içinde kişinin daha enerjik olmasını sağlar. Tek başına tahin tüketemeyen kişiler ise tahin pekmez karışımını tercih edebilir.
Her sabah aç karına alacağınız 2 yemek kaşığı tahin bu hastalıkların önüne geçerken, aynı zamanda ileride oluşabilecek mide rahatsızlıklarına karşıda koruyucu bir etki sağlar. Yerli susamdan üretilen tahini, mide ekşimesi/yanması durumunda tükettiğinizde anlık etkisini görmeniz mümkündür.
Mideyi rahatlatır ve mide ağrılarını dindirir. Ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesine karşı sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Hazmı kolaylaştıran tahin, sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Tahin içerisinde bulunan yağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Tahini sade olarak tüketirseniz mide rahatsızlıklarına son derece faydalıdır. Tek başına tadı hoş gelmese de pekmezle karıştırmak suretiyle hem daha faydalı olur hem de lezzetli. Pekmezle karıştırılarak tüketildiğinde sadece enerji vermekle kalmaz, hem kan yapar hem de kış aylarında üşümeyi engeller.
İlgili 18 soru bulundu
Aç karna tahin tüketmenin insan sağlığına etkilerini gösteren herhangi bir çalışma bulunmuyor. Ancak içerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinden dolayı güne tahinle başlamanın enerjik bir seçim olabileceği söyleniyor. Aynı zamanda yüksek lif içeriğine sahip olan tahin, sindirim düzeninin sürdürülmesine katkı sunuyor.
Sizin için işe yarayıp yaramayacağını, aç ya da tok fark etmeksizin günde 1 yemek kaşığı tahin yiyerek anlayabilirsiniz. Tahini tek başına tüketmeniz gerekir. Helva ya da tahin pekmez gibi gıdalar mide yanması ve ekşimesi şikâyetlerini arttırabilir.
Tahin, kan akışının düzenli olmasına sağladığı katkıyla kalp krizi ve inme riskini de azaltmaktadır. Çok önemli olan bu iki rahatsızlıktan korunabilmek için damar tıkanıklığının oluşmasını önlemede tahinin tüketilmesi büyük rol oynar. Kolesterole karşı dayanıklılığımızı artırır.
Kemik erimesi gibi ilerleyen yaşlarda oluşabilecek kemik rahatsızlıklarına karşı vücudu korur. Yüksek oranda doymamış yağ içeriğine sahip olan tahin mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler.
Aç karnına tahin tüketmek genellikle mideye iyi gelmez. Tahin yüksek yağ içeriği nedeniyle sindirim sistemi üzerinde ağırlığa sebep olabilir. Özellikle mide hassasiyeti olan kişiler aç karnına tahin tüketiminden kaçınmalıdır.
Tahin sindirim sisteminize de çok iyi gelir. Tahin içerisinde bulunan yağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Tahin midenin düzenli çalışmasını sağlayan bir besindir. Tahin özellikle reflü, ülser ve ve gastrit hastalığından muzdarip olan hastaların çok kullandığı bir besindir.
Tahin, içerdiği yüksek miktarda protein ve mineraller sayesinde mide ülserlerinin iyileşmesine yardımcı olabilir. Protein, mide zarının onarılmasında önemli bir rol oynar. Ayrıca mide asidini dengeleyerek mide ekşimesi ve reflüyü hafifletebilir.
Kahvaltı sofralarında genellikle ekmeğe sürülerek tüketilen tahinin herkesçe bilinen ayrılmaz bir eşlikçisi bulunuyor: Pekmez! Tahin ve pekmezi karıştırarak tatlı ve kıvamlı bir kahvaltı sosu hazırlayabilirsiniz. Ayrıca tahin helvasını da bilhassa kahvaltı sofralarında tüketebilirsiniz.
Tahini de sıklıkla pekmezle karıştırarak tüketiyoruz. Aslında tahin ve pekmez karıştırıldığında, içlerindeki kalsiyum ve demir bağlanarak bileşiklere dönüşüyor ve kullanılamaz oluyor. Bol kalsiyum ve demir kaynağı olan tahinin Türk mutfağında oldukça değer görmüş tariflerini sizlerle paylaşalım istedik.
Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Tahin kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan ölçülü tüketilmelidir. Tahin Nelere İyi Gelir?
Tahinin Kalp Sağlığına Faydaları
Vücudunuzda kan akışında yaşanan düzensizlik; damar tıkanıklığı, yüksek kolesterol ve ilerleyen aşamalarda kalp krizi gibi sorunlara yol açar. Tahin, kan akışınızı düzenleyen besinlerden biridir. Bu sebeple bu sorunlara engel olan gıdalar arasındadır.
Tahin tek başına etkili olduğu gibi pekmez ile tüketildiğinde cinsellik açısından daha önemli bir hal alır. Pekmez ve tahin kendi başına halihazırda zengin özelliklere sahipken birleştiğinde çok daha faydalı olur. Enerji vermesiyle cinsel gücü artırdığı bilinen bu ürün, kan akışının hızlanmasında etkilidir.
Yemekten sonra verdiği tokluk hissi sayesinde tahin faydasını diyetlerde de gösterebilir. İçeriğindeki kalsiyum ve Omega-3 yağının da metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırıcı etkiye sahip olması, diyet yapanlar için tahinin yararlarından biri olabilir.
Tahin Besin Değerleri
Kilo kaybına yardımcı olmak için gerekli olan yüksek alkali mineral içeriği nedeniyle vücudunuzun sindirimi kolaylaştırır.
Tahinin içerisinde yüksek miktarda protein bulunuyor. Bu da böbrek rahatsızlığı yaşayan insanlar için olumsuz etki oluşturmakta. Yani böbrek hastalığınızdan dolayı tedavi görüyorsanız bu karışımı tüketmeyin. Zaten doktorunuz da sizi mutlaka bu konuda uyaracaktır.
Potasyum, manganez ve omega-3 yağ asitleri sinir dokularını ve hafızayı geliştirir. Susam tohumları tahinin önemli bir bileşenidir. Bu sebeple Tahin, sindirime yardımcı, kan sulandırıcı ve tansiyon için gerekli bir mineral olan demir için özellikle iyi bir kaynaktır.
Üretiminde yağ eklenen tahinler, %100 susamdan üretilenlerden daha kremsi bir kıvamda olur ancak eklenen yağdan dolayı besin değerleri değişir. Yağ eklemeden, tamamen susam kullanarak üretilen tahinler daha yoğun bir kıvama sahip olur ve daha sağlıklıdır.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Bu hastalıktan muzdaripseniz sofranızda sebzelere daha fazla yer açmalısınız. Çünkü alkali özelliklere sahip olan sebzeler mide asidini dengeler. Salatalık, patates, brokoli ve kuşkonmaz gibi sebzeleri daha fazla tüketerek boğaz reflüsü şikayetlerini ortadan kaldırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri