Tahin mideye iyi gelebilir ve çeşitli sağlık yararları sunabilir. Tahinin zengin lif içeriği sindirim sisteminin iyi bir şekilde çalışmasına destek olurken, antibakteriyel ve antioksidan özellikleri ile midedeki bakteriyel hastalıkların ve diğer farklı mide rahatsızlıklarının iyileşme sürecine katkıda bulunabilir.
Aç karnına tahin yemek mideye iyi gelir mi? Aç karnına tahin tüketmek genellikle mideye iyi gelmez. Tahin yüksek yağ içeriği nedeniyle sindirim sistemi üzerinde ağırlığa sebep olabilir. Özellikle mide hassasiyeti olan kişiler aç karnına tahin tüketiminden kaçınmalıdır.
İçeriğindeki kalsiyum ve omega 3 yağ asitleri sayesinde kemikleri güçlendirir. Cilt dostudur, yaşlanma belirtilerini geciktirir. Genellikle tek başına ya da bal, pekmez gibi besinlerle karıştırılarak kahvaltıda tüketilir. Kahvaltı dışında unlu mamullerin içine de eklenir.
Tahin, kan akışının düzenli olmasına sağladığı katkıyla kalp krizi ve inme riskini de azaltmaktadır. Çok önemli olan bu iki rahatsızlıktan korunabilmek için damar tıkanıklığının oluşmasını önlemede tahinin tüketilmesi büyük rol oynar. Kolesterole karşı dayanıklılığımızı artırır.
İlgili 19 soru bulundu
Aç karnına tahinin faydaları nelerdir? Sabahları aç karnına tahin tüketmek gün içinde kişinin daha enerjik olmasını sağlar. Tek başına tahin tüketemeyen kişiler ise tahin pekmez karışımını tercih edebilir.
Bazı ilaçlarla etkileşime girebilen bir besin olan tahini kan sulandırıcı ilaçlar vb. kullanan kişiler doktorlarına danışmadan tüketmemelidir. Çünkü tahin kan pıhtılaşmasını etkileyebilen bakır içerir. Ayrıca tiroid ilaçları kullanan kişiler de tahini dikkatli tüketmelidir.
Tahin, susamdan elde edilen mucizevi bir besin kaynağıdır. Düzenli olarak tüketildiğinde tüm toksinlerden arındıran ve birçok hastalığa kalkan olan tahinden günde bir kaşık yemek yeterli.
Peki, tahin günde ne kadar tüketilmeli? Tahin, besin içeriklerinin yanı sıra kalp sağlığını koruma, iltihaplanmayı azaltma, kanserle savaşan etkileri gibi pek çok fayda sağlar. Günde bir yemek kaşığı (15 gram) tahin tüketmenin sağlığa faydası oldukça etkilidir.
Diyabet Kontrolü: Tahin, kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir ve diyabet yönetimine katkı sağlayabilir.
Yüksek yağ içeriği olan tahin, aşırı tüketildiğinde içerdiği kalori miktarıyla birlikte kilo alımına ve vücuttaki iltihapların da tetiklenmesine sebebiyet verebilir. Bununla birlikte susam alerjisi olan kişilerin de tahini kontrollü ve dengeli bir şekilde tüketmelidir.
Kanser hastaları, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak amacıyla sağlıklı besinler tüketmektedirler. Siyah susam tohumlarından elde edilen siyah tahin, kansere karşı yüksek oranda direnç göstermektedir. Dolayısıyla kanser hastası kişilerin, belirli bir düzende siyah tahin tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
Tahin Tansiyonu Yükseltir Mi? Tansiyon konusunda sıkıntı yaşayan kişiler için tahin korkutucu değildir. Tahin, kan dolaşımını hızlandırarak tansiyon üzerinde düşürücü bir etki gösterir.
Kemik erimesi gibi ilerleyen yaşlarda oluşabilecek kemik rahatsızlıklarına karşı vücudu korur. Yüksek oranda doymamış yağ içeriğine sahip olan tahin mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler.
Bu da bizim için yabancı ve zararlı maddelerden arınan kan ve sağlıklı bir dolaşım sistemi anlamına geliyor. Hal böyle olunca her gün düzenli olarak tahin tüketmek yüksek kan basıncı, kolesterol gibi birçok hastalık karşısında daha dayanıklı hale gelmenizi sağlıyor.
Tahindeki Vitamin ve Mineraller
Tahin şu vitamin ve mineralleri yoğun olarak içermektedir; B vitamini çeşitleri ve A, C, E vitamini. Demir, potasyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller. Omega 3 ve 6 yağ asitleri.
Beslenme uzmanları tahinin 'karaciğer detoksu' sağladığını dile getiriyor. Tahin, karaciğer detoksu için çok önemli olan metiyonin maddesini barındırır. İçeriğinde bol miktarda fosfor, lesitin, magnezyum, potasyum ve demir bulunur. Kalsiyum açısından en zengin besinlerden biridir.
Yağ yakımını hızlandıran omega 3 içeriği sayesinde kilo vermeye yardım eder. Bitkisel protein içerdiği için vücutta yağ yakımını kolaylaştırır. Uzun süre tokluk hissi vermesi ve çabuk doymayı sağladığı için diyetlerde yeterli oranda kullanılması zayıflamaya fayda sağlayabilir.
Özellikle meme, prostat ve bağırsak kanseri riskini azaltmada rol oynar. İçerdiği besin maddeleri sayesinde tahin, cilt ve saç sağlığını destekler.
40 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, tahini düzenli olarak tüketen kişilerin kötü kolestrolünde azalma gözlenmiştir. Öte yandan tahinin akciğer temizlenmesinde de çok etken olduğuna dair çalışmalar mevcut. Ayrıca, tahinin içerisinde fosfor olduğu için kemik yapısını güçlendiriyor.
Magnezyum ise sinir sistemini rahatlatır ve sakinleştirir. Böylece kasların gevşemesi kaçınılmazdır. Faydaları saymakla bitmeyen tahin aynı zamanda mide koruyucu özelliğiyle ön plandadır. Bu nedenle uyumadan önce tahin yemek, ertesi günü rahat geçirmenizi sağlayacaktır.
Ballı Tahin, kış aylarında genellikle vücut direncini arttırma, yoğun iş stresi yaşayanlar için de sabah zinde tutması amacıyla alternatif tıp ürünü olarak tüketilir. Ayrıca ballı tahin, Türk mutfağında kahvaltıda, çeşitli meze ve yemeklerde de tüketilir.
Tahin Zararları
Özellikle tahinin aşırı tüketimi doymamış yağ asidi ihtiva ettiğinde bazı kişilerin iltihap probleminin tetiklenmesine yol açabilir. Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez.
Yerli susamdan imal edilmesi yüksek yağ oranına sahip olması açısından son derece önemlidir. Her sabah aç karına alacağınız 2 yemek kaşığı tahin bu hastalıkların önüne geçerken, aynı zamanda ileride oluşabilecek mide rahatsızlıklarına karşıda koruyucu bir etki sağlar.
İçeriğindeki kalsiyum ile kemik gelişimini ve kemiklerin güçlenmesini destekleyebilmektedir. Kasların kuvvetlenmesine ve spordan sonra çekilen kas ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri