Tahin, susamın kabuğunun soyulması, kavrulması ve öğütülmesi ile elde edilen bir Orta Doğu çeşnisidir. Susam tohumları sırasıyla eleme, kabuklarının soyulması ve ayrılması işlemlerinden sonra yıkanarak 150-200 °C'de 2 ile 3 saat arasında kavrulur. Daha sonra oda sıcaklığına inene kadar bekletilir.
Tahin Nedir? Tahin susam tohumlarının öğütülmesiyle yapılan ve geçmişi yüzyıllara dayanan bir besin maddesidir. Türkiye başta olmak üzere, Yunanistan, Kuzey Afrika, İran ve Ortadoğu mutfağında yaygın olarak kullanılır. Kıvam olarak bal veya fındık ezmesine benzeyen tahin, güçlü ve hafif sert bir tada sahiptir.
Yüksek oranda tekli veya çoklu doymamış yağlar içeren tahin, antiinflamatuar özellikleri sayesinde bağışıklığı güçlendirmesinin yanı sıra kolesterol seviyesini düşürür, kalp hastalıkları ve felç riskini azaltır. Ayrıca tahinin içindeki kalsiyum ve magnezyum da kan basıncını düşürmeye yardım eder.
Tahin, susam bitkisinin ezilerek birtakım işlemlerden geçirilmesi ile üretilen tahin, hammaddesi olan susamların koyu ve hafif akıcı bir kıvama gelmesi ile üretilen bir lezzettir. Tahin, Türk mutfağında özellikle kış aylarında kahvaltıların sevilen lezzetlerinden biridir.
Tahin, içerdiği yüksek miktarda protein ve mineraller sayesinde mide ülserlerinin iyileşmesine yardımcı olabilir. Protein, mide zarının onarılmasında önemli bir rol oynar. Ayrıca mide asidini dengeleyerek mide ekşimesi ve reflüyü hafifletebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Mideyi rahatlatır ve mide ağrılarını dindirir. Ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesine karşı sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Hazmı kolaylaştıran tahin, sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Tahin içerisinde bulunan yağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Kemik sağlığını destekleyen tahin ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere de sahiptir. Aç karnına tahinin faydaları nelerdir? Aç karnına tahin yemek kişinin gün boyunca daha enerjik olmasına yardımcı olur. Tahini tek başına tüketemeyenler ise tahin-pekmez karışımını deneyebilir.
Kalp sağlığını korur
Tahin, kan akışının düzenli olmasına sağladığı katkıyla kalp krizi ve inme riskini de azaltmaktadır. Çok önemli olan bu iki rahatsızlıktan korunabilmek için damar tıkanıklığının oluşmasını önlemede tahinin tüketilmesi büyük rol oynar. Kolesterole karşı dayanıklılığımızı artırır.
Saf Tahini Ayırt Etmenin İpuçları
Saf tahin, açık renktedir. Şişe etiketinin üzerinde "Yüzde yüz susamdan üretilmiştir” ibaresinin olması gerekmektedir. Bunun için ürün etiketinin "içindekiler” kısmına bakmanız yeterlidir. Ayrıca, kıvamının katı ile sıvı arasında olduğunu görmeniz gerekmektedir.
Tahin, kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıdadır. İçerdiği yüksek miktarda yağ ve şeker nedeniyle kilo alımına yol açabilir. Bir yemek kaşığı (15 gram) tahinde yaklaşık 89 kalori ve 8 gram yağ bulunur. Bu nedenle tahinin mideye zararları ve kilo kontrolü açısından tahini ölçülü tüketmek gerekir.
Tahinin içindeki susam yağı bol miktarda çoklu doymamış yağ asidi içerir. Bu yağ asitleri kalp ve damar sağlığı için tüketilen en faydalı besinler arasında yer alır. Doymamış yağ asitleri kolesterol seviyesinin yükselmesini önlerken damar sağlığınızı korur.
Kanser hastaları, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak amacıyla sağlıklı besinler tüketmektedirler. Siyah susam tohumlarından elde edilen siyah tahin, kansere karşı yüksek oranda direnç göstermektedir. Dolayısıyla kanser hastası kişilerin, belirli bir düzende siyah tahin tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
Kemik Sağlığı: Tahin, kalsiyum açısından zengin bir kaynaktır ve kemik sağlığını destekleyebilir. Demir Eksikliği Anemisi: Tahin, demir bakımından zengindir ve demir eksikliği anemisi riskini azaltabilir. Diyabet: Tahin, kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir, bu da diyabet yönetimine katkı sağlayabilir.
Tek başına hafif acı ve cevizimsi bir tadı olan tahin, doğru ürünlerle bir araya geldiğinde yemeklere tadı damaktan silinmeyecek bir lezzet katıyor. Tahin, yemeklere hazırlık ve pişirme esnasında eklenebildiği gibi piştikten sonra da ilave edilebiliyor.
Demirbaş Makina tahin makinalarını kullanırken susam dışında hiç bir madde karıştırmanız gerekmez doğrudan 1 kg susam koyduğunuzda 1 kg tahin alırsınız.
Tahinin bozulup bozulmadığı görünümünden anlaşılabileceği gibi kokusundan da anlaşılmaktadır. Tahinin kapağı açıldığında ağır bir koku yayılıyorsa, tahin bozulmuş demektir. Kısacası tahin uygun koşullar sağlanmadığında bozulabilmektedir. Bozulan tahinin kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir.
Gıda İşletmecisi / Üretici / İthalatçı / Dağıtıcı ŞİTOĞLU PAZ.TİC.LTD.ŞTİ.
Tahin, genel anlamda bakteri tutabilen bir içeriğe sahip değildir. Bu sebeple de uygun koşullarda muhafaza edildiğinde tahin kolay kolay bozulmayacaktır. Tahin zor bozulan bir besin olsa da tahin yüzeyinde veya kenarlarında yeşil mavi bir tabaka oluşmuşsa bu durum tahinin bozulduğu anlamına gelir.
Üretiminde tüm bu şartları sağlayan ve uygun şekilde yapılan tahin, kapağı kapalı kaldığı sürece onlarca yıl boyunca dayanabilmektedir. Kapağı bir kez açıldıktan sonra ise mümkün mertebe serin ve ışık almayan bir yerde bekletilmelidir. Bu sayede aylarca hatta yıllarca tüketmeye devam edilebilir.
Peki, tahin günde ne kadar tüketilmeli? Tahin, besin içeriklerinin yanı sıra kalp sağlığını koruma, iltihaplanmayı azaltma, kanserle savaşan etkileri gibi pek çok fayda sağlar. Günde bir yemek kaşığı (15 gram) tahin tüketmenin sağlığa faydası oldukça etkilidir.
En İyi Tahin Hangi İlde? “Nerenin Tahini Meşhur?” Sorusu İnternette Sıklıkla Araştırılmaktadır. Fakat Konya'nın Ve Özelde Bozkır'ın Meşhur Bozkır Tahini Bir Kere Mutfağınızda Ve Sofralarınızda Yer Aldığında Bu Soruyu Bir Daha Sormanıza Ve Araştırmanıza Gerek Kalmadığını Anlayabilirsiniz.
İçeriğindeki kalsiyum ve omega 3 yağ asitleri sayesinde kemikleri güçlendirir. Cilt dostudur, yaşlanma belirtilerini geciktirir. Genellikle tek başına ya da bal, pekmez gibi besinlerle karıştırılarak kahvaltıda tüketilir. Kahvaltı dışında unlu mamullerin içine de eklenir.
Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Tahin kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan ölçülü tüketilmelidir. Tahin Nelere İyi Gelir?
Tahinin özü ve aroması daha yoğun olduğundan dolayı çifte kavrulmuş bozkır tahini raflarda daha sık görmeye başladığımız ürünler arasında yerini almıştır. Beyaz tahine oranla çifte kavrulmuş tahin daha mide dostu ve daha lezzetli olmasıyla ön plana çıkmıştır. Susam daha fazla kavrulduğu için yağı iyice pişmektedir.
Bu da bizim için yabancı ve zararlı maddelerden arınan kan ve sağlıklı bir dolaşım sistemi anlamına geliyor. Hal böyle olunca her gün düzenli olarak tahin tüketmek yüksek kan basıncı, kolesterol gibi birçok hastalık karşısında daha dayanıklı hale gelmenizi sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri