Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Tahkikat aşamasında tanık dinlenir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Tahkikat aşamasında tanık dinlenir mi?

Eğer tanıklarınızı birinci celse dinlemek istiyorsanız tanıklarınızı sizin hazır etmeniz gerekmektedir, çünkü tahkikat safhasında hazır olan tanığı hakim dinlenmek zorunda.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Tahkikat aşamasında tanık listesi verilebilir mi?

Tanık listesi istemek mahkemenin ön incelemede (HMK m. 137) “delillerin toplanması için yapacağı işlemin” bizatihi kendisidir. Bu mehil, ön incelemede verilmemişse tahkikat duruşmasında verilmek zorundadır. '

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

Soruşturma aşamasında tanık dinlenebilir mi?

Yeri gelmişken belirtmeliyiz ki; kovuşturma aşamasında tanıkları dinlemeye mahkeme yetkili iken soruşturma aşamasında tanıkları dinlemeye Cumhuriyet savcısı ve sulh ceza hakimi yetkili olup, kolluk görevlileri olaya tanıklık eden kişileri ancak yeminsiz olarak ve bilgi sahibi sıfatıyla dinleyebilirler[15].

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Tanık hangi hallerde dinlenir?

(1) Tanıklar davaya bakan mahkemede dinlenir. (2) Mahkeme, gerçeğin ortaya çıkması için gerekliyse, tanığın olayın gerçekleştiği veya şeyin bulunduğu yerde dinlenilmesine karar verebilir. (3) Mahkeme, hasta veya engelli olmasından dolayı gelemeyen tanığı bulunduğu yerde dinler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Mağdur olayla ilgili tanık olarak dinlenir mi?

2- Mağdur tanık olarak dinlenebilir.

Olayın mağduru olan kişi ya da kişilerin tanık olarak dinlenmesi mümkündür. Zira CMK'nın 236. Maddesinde; “mağdurun tanık olarak dinlenmesi halinde, yemin hariç, tanıklığa ilişkin hükümler uygulanır.” Şeklinde düzenlemeye yer verilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

20) MEDENİ USUL HUKUKU - TAHKİKAT AŞAMASI - 2021 / 2022 GÜNCEL

İlgili 31 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Görgü tanığı ifade vermek zorunda mı?

Tanıklık Yapmak Zorunlu Mudur? Evet. Tanık olarak belirtilen kişiler ilgisine göre cumhuriyet başsavcılığına ya da mahkemeye gelmek, bildiklerini anlatmak ve doğru söylediğine dair yemin etmek zorundadır. İstisnai durumlarda kanunda sayılan şahıslar tanık ( şahit ) olmaktan çekinebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: salihbirol.av.tr

Mağdur tanıklıktan çekinebilir mi?

Bu kapsamda tanık olarak dinlenecek mağdurun sanık ile Kanun'da öngörülen şekilde yakınlığının bulunması ya da Kanun'da düzenlenmiş olan diğer tanıklıktan çekinme hâllerinin bulunması durumunda tanıklıktan çekinme hakkı bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Tanık ne zaman dinlenmez?

[2] Dava konusu olmayan veya üzerinde uyuşmazlık bulunmayan konularda tanık dinlenmez (ERTANHAN, s. 70).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Tanık hazır edilirse dinlenmek zorunda mı?

Bununla beraber tanık deliline dayanan taraf süresi içerisinde tanık listesi sunmamış olsa dahi dinlenme gününün belirlendiği hallerde mahkeme, duruşma salonu dışında hazır bulunan tanıkları da dinlemek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Ön inceleme aşamasında tanık dinlenir mi?

Ön inceleme duruşmasında dava şartları ve ilk itirazlar ile sınırlı olmak üzere tanık dinleme, belge inceleme, bilirkişi görüşü alma, keşif yapma ve yemin teklif etme gibi işlemler yapılabilir, ancak tahkikata yönelik işlemler yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Soruşturma aşamasında tanık nasıl dinlenir?

Soruşturma ve kovuşturma evresindeki tüm tanıklar yeminle dinlenirler. Kolluk tanığa yemin ettiremez. Yemin verilmesi gereken tanığı yeminsiz dinlemek bozma nedeni olmasına rağmen, tanık ifadesi esasa etkili değilse, yerel mahkeme kararı Yargıtay tarafından salt bu yüzden bozulmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Önce tanık mı dinlenir sanık mı?

Duruşmada ortaya koyulmasına ilişkin delil türlerinden birisi olan tanık beyanının, yargılamaya konu olayın belirleyici veya tek delili olması durumunda tanık duruşmada mutlaka dinlenmelidir. Daha önce yapılan dinleme sırasında düzenlenmiş tutanağın veya yazılı bir açıklamanın okunması dinleme yerine geçemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

1 şahit yeterli mi?

Hakim, usul ve esaslara uygun davranmak şartıyla, sanığın hukuka aykırı olarak ilgili suçu işlediğine vicdani olarak kanaat getirdiğinde, tek başına tanık beyanlarına dayanarak da ceza verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Tahkikat aşamasında delil sunulabilir mi?

(HGK. 2017/2281E.- 2021/1257K. 19.20.2021 Tarih).'' İlgili kararda da görüldüğü üzere, ıslah bozmadan sonra yapılamamaktadır. Islah ile sonradan delil sunma sadece birinci derece mahkemesinin, ilk defa baktığı dava konusu sırasında tahkikat aşaması bitmeden yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukif.com

Tahkikat aşamasında neler yapılır?

Tahkikat aşaması hakimin en aktif rol oynadığı ve en uzun süren yargılama aşamasıdır. Bu aşamada taraflar ve tanıklar dinlenir, bilirkişi incelemesi yapılır, keşif yapılır, gerekli araştırmalar varsa yapılır, deliller incelenerek dava konusu vakıa ve iddialar değerlendirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilgichukuk.com

Tahkikat aşamasında ne yapılır?

Esas inceleme aşaması olarak da geçer. Tahkikat aşaması davalı tarafların ileri sürmüş oldukları bütün iddiaların ve savunmaların birlikte incelenmesidir. Bu aşamada iki taraf dinlenilmek üzere mahkemeye gelirler. Tarafların mahkemeye gelmeleri için iki hafta süreleri mevcuttur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Ilk celsede tanık dinlenir mi?

Ancak, davetiye gönderilmeden taraflarca hazır bulundurulan tanık da dinlenir. Şu kadar ki tanık listesi için kesin süre verildiği ve dinlenme gününün belirlendiği hallerde, liste verilmemiş olsa dahi taraf, o duruşmada hazır bulundurursa tanıklar dinlenir" hükmü yer almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avhakankilic.com

Tanık listesi hangi aşamada verilir?

Tanık listesi HMK 137 m.göre, ön inceleme duruşması sonunda tarafların uyuşmazlık konusundaki görüşleri alındıktan sonra tayin edilecek süre içinde verilir. Tarafların uyuştukları bir husus yoksa liste ön inceleme duruşmasında da verilebilir.137 m.sinden anlaşılan husus bu şekildedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Bildirilmeyen tanık dinlenir mi?

Mahkemenin verdiği kesin süre içerisinde tanık listesi sunulmasa dahi tanık dinletilebilmektedir. Mahkemenin verdiği süre içerisinde tanık listesi sunulmazsa tanıklarınızı duruşma günü mahkemede hazır ederek tanık olarak dinlenmelerini sağlayabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmanmeteyildiz.av.tr

Hakim tüm tanıkları dinlemek zorunda mı?

Ġlgili hüküm uyarınca: Tanıkların tamamı dinlenmeden, bazı tanıklar ile ispat edilmek istenin husus hakkında hakim, yeterli bir bilgiye ulaĢmıĢsa, diğer tanıklar dinlenmeden hüküm verilebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Mahkemede tanık ne zaman dinlenir?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu Madde 259

Mahkeme, gerçeğin ortaya çıkması için gerekliyse, tanığın olayın gerçekleştiği veya şeyin bulunduğu yerde dinlenilmesine karar verebilir. Mahkeme, hasta veya engelli olmasından dolayı gelemeyen tanığı bulunduğu yerde dinler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

Ne zamana kadar tanık bildirilebilir?

Hukuk Muhakemeleri Kanununda kural olarak yargılama esnasında tanık deliline dayanan taraf, tanık listesini ön incelemede duruşmasında kendisine verilen kesin süre içerisinde mahkemeye sunmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

Hangi tanıklar yeminsiz dinlenir?

1) Aşağıdaki kimseler yeminsiz dinlenir: a) Dinlenme sırasında on beş yaşını doldurmamış olanlar. b) Ayırt etme gücüne sahip olmamaları nedeniyle yeminin niteliği ve önemini kavrayamayanlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Tanıklıktan çekinme kaçıncı derece?

HMK Madde 248 Gerekçesi

Maddenin (d) bendinde kayın hısımları arasındaki sıkı bağ dikkate alınarak tanıklıktan çekinme hakkı, 1086 sayılı Kanunda ikinci dereceye kadar tanınmışken bu maddede üçüncü dereceye kadar çekinmenin uygun olacağı düşünülmüş ve bent buna göre düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Görgü tanığı mahkemeye gider mi?

Tanık olarak gösterilen ve tanıklık için çağrılan herkes mahkemeye gitmek zorundadır. Nitekim mahkemeler önüne gelen uyuşmazlıkları kati suretle sonuçlandırmak zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avgokhaner.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT