Yetişkinler için serum kreatinin normal değeri, erkeklerde 0.50 mg/dL ile 1.40 mg/dL iken, kadınlarda 0.50 mg/dL ile 1.30 mg/dL'dir. Kreatinin klirensi olarak tanımlanan ve 24 saatlik idrarın toplanması ile yapılan testin referans aralığı aşağıdaki gibidir: 13-50 yaş: Erkeklerde 90-137 mL/dk. Kadınlarda 80-125 mL/dk.
Kandaki kreatinin seviyesi erkeklerde 1.2 mg/dL ve kadınlarda 1.1mg/dL üzerinde olması tehlikeli olabilmektedir.
Kandaki kreatininin olması gereken aralığı desilitre başına 0.84-1.21 miligram (litre başına 74.3-107 mikromol) olarak söylenir. GFR düzeyinin 60 veya üzerinde bulunması normal kabul edilir, 60'ın altındaki GFR seviyeleri böbreklerde bulunan bir hastalığa işaret edebilir.
Diyalize başlaması gereken böbrek hastaları genellikle serum kreatinin düzeyi ile takip edilirler, serum kreatinin düzeyine bakarak kreatinin klirensi hesaplanır. Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır.
Kreatinin seviyelerinin kanda yüksek olması oluşan kreatinin böbrekler tarafından düzgün şekilde atılamadığını gösterir. Kreatinin yüksekliği; uzun süreli susuz kalma, idrar yolu tıkanıklığı, proteinin tüketiminin aşırı olması, yoğun şekilde egzersiz yapmak, ağır geçirilen enfeksiyonlarda görülebilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Erişkin bir erkekte normal üre seviyesi 8-24 mg/dl, erişkin bir kadında 6-21 mg/dl'dir. Diyalize girilmesi için belirlenen bir üre seviyesi yoktur. Ancak anormal derecede yüksek üre seviyelerinde (>200 mg/dl) hastanın belirti ve bulguları vardır. Bu da diyaliz gerektirebilir.
Protein alımını azaltmak
Özellikle kırmızı et, kreatinin seviyelerinizi etkilemektedir. Kreatinin seviyenizi düşürmek için beslenmenizde süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et tüketimini azaltmalı, sebze köftesi, mercimek çorbası gibi alternatiflere yönelmelisiniz.
Rutin kan tetkiklerinde yüksek kreatinin değeriyle karşılaşan kişilerin ileri böbrek sorunlarına sahip olduğu ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda iştahsızlık, kusma, kaşıntı, halsizlik ve grip belirtileri gibi semptomlar görülebilir.
Özellikle anti-enflamatuar, antibiyotik ve hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar böbrek işlevleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve idrarda kreatinin düzeylerini artırabilir.
Kreatinin kaslarda üretildiği için kas hastalıklarından, fazla kas olmasından etkilenebilir. Örneğin beslenme bozukluğu olan birisinde kas kitlesi azaldığı için kreatinin düşük çıkabilir.
Kreatinin vücuttaki böbrek fonksiyonlarını gösteren en önemli parametrelerden bir tanesini oluşturmaktadır. Kreatinin normal değeri erkeklerde desilitre başına 0.6 ile 1.2 mg arası olmaktadır. Yetişkin kadınlarda ise desilitre başına 0.5 ile 1.1 mg arası olmalıdır.
Kreatin ayrıca, vücut tarafından üretilen bir amino asit çeşididir. Balık ve kırmızı et gibi bazı yüksek proteinli gıdalarda bulunur. Laboratuvarda sentezlenmiş bir bileşik değildir, yani doğaldır. Piyasada, kapsül ve toz şeklinde bulunan bu amino asidin en bilinen ve yaygın olan formu kreatin monohidrattır.
Gençler tarafından kreatin kullanımının uzun vadeli güvenliğine araştırmada böbreklere zarar verebileceğini gösteriyor. Genellikle sadece 18 yaşından büyük sporcular tarafından kullanılmasını önerilmektedir. Çoğu protein takviyesi kazein ve whey proteinlerinden yapılır.
Kreatin kinaz, iskelet kası, kalp kası ve beyinde bulunan, buradaki dokularda hasar olması durumunda kan dolaşımına sızdırılan bir enzimdir. Vücutta kreatin kinaz düşüklüğü beyin, gastrointestinal sistem ve idrar yollarında, yüksekliğinde ise kas hasarı veya hastalığı bulunduğunu işaret edebilir.
Kronik böbrek yetmezliği belirtileri arasında bitkinlik, akıl karışıklığı, mide bulantısı, özellikle geceleri sık idrara çıkma, el ve ayakta şişlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ileri aşamalarda kusma sayılabilir. Kronik böbrek yetmezliğinde hastalık aşama aşama ilerlediği için erken tanı koymak zordur.
Böbrek yetmezliğinin belirtileri arasında idrarda artmış protein, kan veya atık maddelerinin bulunması, sık idrara çıkma, kabızlık veya ishal, aşırı susama veya kilo kaybı sayılabilir. Bu durumun tedavisi ise, dializ veya böbrek nakli gibi yöntemlerle mümkündür.
Kandaki kan üre azotu ve kreatinin gibi böbrekler tarafından filtrelenen maddeleri ölçmek için kan testleri uygulanır. Bu maddelerin kandaki hızlı artışı akut böbrek yetmezliğini işaret edebilir. Ultrason, MRI ve BT tarama testleri de teşhis için yaygın bir şekilde kullanılır.
Kreatin kinaz (CK) seviyelerinin yükselmesi, genellikle kas hasarı, kas dokusu yıkımı veya bazı tıbbi durumların bir belirtisi olabilir. CK seviyelerinin yüksek olması, vücutta meydana gelen kas yaralanması veya hasarı nedeniyle, normalden daha fazla CK'nın kan dolaşımına salınmasının bir sonucu olarak gerçekleşir.
Bu değerin yüksek çıkması kronik ya da akut böbrek hastalıklarını, protein kaçağını, böbrek enfeksiyonlarını, diyabetik böbrek hastalığını ifade edebilir. Ayrıca üretra taşları, mesane taşları ve mesane kitlesi de bu değerin yükselmesine neden olabilir.
Yaklaşık 4 yıl süren ve kreatin konusunda günümüze kadar yapılmış en uzun çalışmalara göre kreatinin olumsuz bir etkisi görülmemiştir. Popüler olarak bilinen çalışmalardan birinde kreatin takviyesi kullanan erkek halter sporcusunda böbrek hastalığı geliştiği bildirilmiştir.
Vücuttaki kreatinin seviyeleri, böbrek fonksiyonunu değerlendirmek için kullanılan bir test olan kreatinin kan testi ile ölçülebilir. Normal böbrek fonksiyonu olan bir kişinin kreatinin seviyeleri genellikle sabit kalırken, böbrek fonksiyonu bozuk olan kişilerde kreatinin seviyeleri yüksek olabilir.
Zengin kreatin kaynağı için ticari amaçlı üretilen eti değil, av hayvanları tercih edilmelidir. Bir diğer doğal kaynak ise balıktır. Ortalama 85 gram balık porsiyonunda, 1 – 2 gram kreatin vardır. Bunun yanında içerdiği faydalı yağlarda vücut için oldukça yararlıdır.
Yüksek kreatinin seviyesinin böbrek enfeksiyonuna bağlı gelişmesi halinde antibiyotik tedavilerine başvurulur. Yüksek tansiyondan kaynak olması halinde ise ilaçlar ile kreatinin seviyelerini düşürülmesi hedeflenir.
Limon suyu
Hem antioksidan hem antienflamatuvar hem de diüretik özellikler gösteren doğal malzemelerden olan limonun suyunu sıkıp içmek özellikle böbrek taşı problemi olanlara en çok önerilen yöntemlerden biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri