Kısa bir şekilde anlatmak gerekirse, tahsil fişi, sitenizin kasasına giren paranın nereden, ne sebeplerden alındığını ve hangi hesaplara alacak kaydedeceğini gösteren fiş olarak bilinir. Genellikle, kasa bir para girişi gerçekleştiğinde tahsil fişi kullanılır.
Tahsil fişi, kasaya para girişi olduğu zaman kullanılır. Kasa tahsil fişinde borçlu hesap her zaman kasa hesabı olduğu için sadece alacaklı hesap yazılır. ödendiğini ve hangi hesaplara borç kaydedileceğini gösteren fiştir. Tediye fişi, kasadan para çıkışı olduğu zaman kullanılır.
Tahsil Fişi: İşletmenin kasasına giren paraların nerelerden, hangi nedenlerle alındığını ve hangi hesaplara alacak kaydedileceğini gösteren fiştir. Tahsil fişi, kasaya para girişi olduğu zaman kullanılır. Bir başka ifadeyle tahsil fişi kasa hesabı borçlu durumda olacağı zaman kullanılır.
Çek Tahsil Dekontu, Finans Bölümü'nde, "Kayıt/Dekont" menüsünün altında yer alır. Çek Tahsil Dekontu, bankaya tahsile çıkan çekin bir adet olması halinde, ödeme kaydı oluşturulmak için kullanılan bölümdür. Ödendi kaydının yapılacağı çeke ait numara girilen alandır.
Muhasebe fişinin kullanım amacına göre üç türü bulunur. Bu çeşitler, kasa tahsil fişi, kasa tediye fişi ve mahsup fişidir.
İlgili 40 soru bulundu
Bilinmesi gereken bir diğer konu da kasa tahsil fişinde borçlu olan hesap her zaman kasa hesabıdır. Bu nedenle, kasaya sadece alacaklı hesap yazılmaktadır. Bu işlem, muhasebe fişlerinin yapıldığı işleme göre düzenlenir ve yevmiye defterine otomatik olarak kaydedilir.
Banka İşlem Fişi: Bankaya para yatırma ve çekme işlemlerinde kullanılır. Virman Fişi: Aynı ya da farklı banka hesapları arasındaki işlemlerde kullanılır. Gelen Havaleler: Cari hesaplardan gelen havaleleri kaydetmek için kullanılır. Gönderilen Havaleler: Cari hesaplara gönderilen havaleleri kaydetmek için kullanılır.
Tahsilat Ne Anlama Gelir? Tahsilat, bir kurum veya işletmenin satmış olduğu mal veya hizmet için müşterisinden alacaklarının toplanması anlamına gelmektedir. TDK'ya göre tahsilat, alacakların toplanması veya süresi geçen borçların yasal yollarla alınması anlamına gelmektedir.
Çekte İbraz Süresinin Kaçırılmasının Sonuçları
Bunun neticesinde de çek artık ciro edilemez ve kambiyo senetlerine özgü icra takibi yolu ile icraya koyularak tahsilatı yapılamaz. İbraz sürelerine uyulmayan çek artık yalnızca bir delil başlangıcı kabul edilir ve aradaki asıl borç ilişkisini ispatlamada kullanılabilir.
Çek Tahsilatı, ticari faaliyet gösterenler için vazgeçilmez olan ve bir alışverişten ileri gelen borcun sonraki bir tarihte ödeneceğine yönelik olarak alacaklıya verilen kıymetli evrak şeklinde tanımlanan çeklerin vade tarihi, tahsil ve iade gibi kayıtlarının elektronik ortamda oluşturulmasını sağlayan Nakit Yönetimi ...
3. Fiş ve fatura arasındaki fark nedir? Fatura, bir satıcı tarafından belirli bir şirkete verilen ebedi bir belgedir. Buna karşılık, bir fiş, finansal işlemle ilgili bilgileri kaydetmek için kullanılan dahili bir belgedir.
Mahsup fişi, kasa hesabında bir hareket olmadığında, kasa hesabı dahilinde olmayan bir işlem olduğunda yani işletmenin nakitlerini ilgilendirmeyen ve herhangi bir gelir gider söz konusu olmayan bir durumda düzenlenen muhasebe fişi türüdür.
Kasa Tahsil Fişi: İşletmenin kasasına giren paraların nerelerden, hangi nedenlerle alındığını ve hangi hesaplara alacak kaydedileceğini gösteren fiştir.
Kasa ödeme fişi, işletme kasasından çıkan paranın çıkma sebebini, kime hangi nedenle ödendiğini, hangi hesaba borç olarak kaydedileceğini belirtir. Bu fiş türünde alacaklı hesap daima kasa hesabıdır; bu nedenle yalnızca borçlu hesap yazılır.
Tahsilat makbuzu ile tediye makbuzu arasındaki temel fark hazırlayan taraftır. Parasal ödemeyi yapan, parayı ödeyen taraf makbuz kesiyorsa, hazırladıkları makbuz bir tediye makbuzudur. Eğer Ödemeyi, parayı alan taraf bir makbuz hazırlayıp kesmişse, bu makbuz bir tahsil makbuzudur.
Yazar Kasa fişi; 3100 sy. Kanuna göre KDV ödemeye mükellef olan esnaf ve ticaret kuruluşlarının perakende satışları karşılığında düzenledikleri ticari bir belgedir.
Takasa verdiğiniz çekin takası onaylandığında, vadesinin de gelmesi durumunda, 1-2 gün içerisinde ödeme hesabınıza yansıtılır. Çek takas ettirmek, ödeme alma sürecini 1-2 gün uzatabilse de alacaklı tarafın kendi bankası ile çalışabilmesini sağladığı için önemli ve avantajlı bir işlemdir.
Çekin vadesi geldiğinde çekin bağlı olduğu bankanın şubesine giderek gişeden tahsilat yapmak mümkün olmaktadır. Çek vadesinde banka hesabı, müsait olmaktadır. Ancak, ticarette hesapların her zaman müsait olması mümkün değildir.
Çekle yapılan ödemeler genel olarak 1-2 gün içerisinde yapılır. Çeki takas etmek ya da ciro ettirmek gibi işlemler bu süreyi uzatabilir, fakat genel olarak 1-2 günü geçmeden ödemesi yapılır.
Çek bozdurma, bir çekin üzerinde belirtilen ödeme tarihinde tahsil edilmesi anlamına gelir. Çek bozdurma, yalnızca çek üzerinde belirtilen bankadan yapılabilir. Banka işlemlerinin uzamaması için çek tarihinde belirtilen gün bankaya ulaşmak gerekir.
Çek Kanunu'nun geçici 3'üncü maddesi gereğince, 31/12/2020 tarihine kadar, üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir. Eğer bu tarih uzatılmaz ise, 31/12/2020 tarihinden sonra düzenlenme tarihinden önce ibraz edilen çek için karşılıksızdır işlemi yapılabilecektir.
Çek bankadan tahsil edilir. Kişi adına düzenlenen bir çek bankaya gidilerek üzerinde yazan miktar kadar paraya çevrilebilir. Çekte yazan miktarın çeki düzenleyen kişinin hesabında olmaması durumunda adına çek düzenlenmiş olan kişi tahsilat yapamayacağından banka tarafından çekin karşılıksız olduğu bildirilecektir.
Fiş ya da fatura, alıcı olarak bizlerin satıcılardan aldığı ürün ya da hizmetin kayıtlara geçmesini sağlar.Fiş ve fatura, aldığımız ürün üzerinden vergi ödeneceğinin kanıtı niteliğinde bir belgedir ve bu verginin miktarını gösterir. Fiş ve fatura sayesinde devlete vergi ödenir.
Buna göre, fatura düzenleme haddinin altında kalan mal ve hizmetler için alınan perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.
Banka işlemlerinin altından yapılabilecek işlemlerden biri de tahsilat işlemidir. Müşteriden parayı banka yardımı ile tahsil ettiğiniz de banka tahsilat işlemini gerçekleştirmiş olursunuz. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra da tahsilat fişini program üzerinden yazdırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri