Tahsil harcı, icra takibi konusunun değeri üzerinden nispi olarak alınır. Tahsil harcı da, borçluya ait olup, sonuçta ayrıca hüküm ve takibe gerek kalmaksızın borçludan tahsil olunur (İİK m. l5/1) (Kuru, Baki : İcra ve İflas Hukuku, El Kitabı, Ankara 2013, s. 118-119).
Dosyada kısmen ya da tamamen tahsilat yapılması halinde, başlangıçta alınan harçlara ek olarak, icra dosyasının bulunduğu aşamaya göre farklılık gösterecek şekilde ilave harçlar tahsil edilir. (Tahsil harcı, cezaevi harcı gibi) Tahsil harcının yükümlüsü kural olarak borçludur.
Tahsil harcı, alacaklı alacağını icra kasasından tahsil ederken alınır ancak yükümlüsü borçludur. Ödeme emri veya icra emrinin tebliğinden önce yapılan ödemelerden alınmaz. Hacizlerin kaldırılabilmesi için ödenmiş olması gerekir.
Çünkü borçlu ile alacaklı belirli bir para üzerinde anlaşarak borcun ödenmesi üzerinde anlaşabilirlerse de eğer dosyaya herhangi bir tahsil harcı ödemesi yapılmazsa dosya ayakta kalmaya ve en önemlisi de haciz işlemleri yürümeye devam edebilecektir.
İcra ve İflas Yasası 59. Madde bu konuda kişilere bilgi vermektedir. Yasalar tarafından desteklenen bu durum karşısında alacaklı takip esnasında oluşan tüm masrafları borçlu kişiye yansıtabilmektedir. Ortada oluşmuş olan dava masraflarının borçlu kişi ya da kişileri tarafından ödenmesi yönünde yasalar mevcuttur.
İlgili 30 soru bulundu
Ödeme Emri Tebliğ Edilmeyen Borçludan Tahsil Harcı Alınamaz
Ödeme emrinin tebliğinden evvel harcın doğması mümkün olmadığı gibi icra dosyasında birden çok borçlu olması halinde bunlardan kendisine ödeme emri tebliğ edilmeyen borçlu tarafından dosya borcunun ödenmesi halinde tahsil harcı alınması doğru olmayacaktır.
Konusu para ve para ile ifade edilen tüm nakdi tutarlar için tahsil edilecek alacaklar için tahsilat harcı alınmaktadır. İcra harçları icra dairesine ödemesi nakit veya kredi kartı yolu ile gerçekleştirilmektedir.
Borçlu alacaklı ya da vekiline değil direkt icra müdürlüğüne ödeme yapar ise icra müdürü dosyayı kendiliğinden kapatmak zorundadır. Bu durumda tahsil harcı %4,55 olarak alınır.
Borçlu icra dosyasına icra dairesinde doğrudan ödeme yapabilir, alacaklıya ya da vekiline ödeme yapabilir veya kredi kartıyla uyap sistemi üzerinden ödeme yapması sonucu borcundan kurtulabilir.
Tahsil harcı ve cezaevi harcı bunlara örnek verilebilir. Tahsil harçları, takip tutarı üzerinden hesaplanmaktadır. İcra müdürlüğü tarafından bir icra dosyasında alınabilecek en fazla tahsil harcı miktarı bellidir. İşleyecek faiz ve takip masrafları tahakkuk ettirilemez.
UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.
2022 yılına göre bu oranlar aşağıdaki gibidir: Ödeme veya icra emri tebliği üzerine hacizden önce ödenen paralarda %4,55. Hacizden sonra ve satıştan önce ödenen paralarda %9,10. Satıştan sonra tahsil olunan paralarda %11,38.
Harç alacağı icranın yerine getirilmesiyle doğar. (492 sayılı H.K. md. 28. ) Matrahı takip talebindeki (takipte kesinleşen) miktardır. Kısmi ödemelerde takip talebindeki miktar aşılmamak suretiyle kısmen tahsil edilen para üzerinden alınır.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
e-Devlet kapısına giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Vatandaş Portal" yazın ve ilgili bağlantıya tıklayın. Ardından davanın bulunduğu mahkemeyi seçerek Ödeme sekmesine tıklayın. Ödeme ekranında tahsil edilecek harç veya masraf bilgisini seçin.
Tahsil harcı oranları; Ödeme veya icra emri tebliği üzerine hacizden önce ödenen paralarda % 4,55; hacizden sonra ve satıştan önce ödenen paralarda % 9,10; Satıştan sonra tahsil olunan paralarda %11,38'dir. Buna göre cezaevi harcının bu oranların yarısı nispetinde alınması gerekmektedir.
İcra dosyası, borçlunun borcunu ödemesi için uyarı niteliğindedir. Borçlu ise hakkında oluşturulan icra dosyasının kapanmasını ister. Bu nedenle borcunu ödeyerek, hakkında açılan dosyanın kapanmasını sağlayabilir. İcra dairesine başvuruda bulunarak ve ödeme yapılarak, icra dosyasının kapanması sağlanabilir.
Borcu ödediğinizde, alacaklı tarafından yapılan talep üzerine mahkeme kararı ile icra dosyanızın kapatılması sağlanır. İbraname ile de icra dosyası kapatma işlemi yapılabilir. Bunun yanında, e-Devlet üzerinden ödenen icra dosyalarının düşme tarihi görüntülenebilir.
Kapanan icra dosyası e-devlete ne zaman düşer? Kapanan icra dosyası icra dairesinin yoğunluğuna göre 1-2 günde düşer.
Peşin harçlar takip sonunda alınacak asıl harçtan mahsup edilir. İlama dayanmayan takiplerde alacaklı mahkemede dava açmaya mecbur kalırsa, peşin alınan harç kendisine iade edilir veya alacaklının isteği üzerine mahkeme harçlarına mahsup edilir. Bunun yanında takibin iptali halinde peşin harcın iade edilmez.
Borç tamamen ödenmiş ve dosya kapanmış olmasına rağmen alacaklı bahse konu icra takibini devam ettiriyorsa, borçlu borcunu tamamen ifa ettiğini gösteren belirli belgelerle mahkemeye başvurarak takibin iptalini istemek imkânına sahiptir. Bu talebin reddedilmesi hâlinde de menfi tespit davası açma hakkı saklıdır.
Bunun için borçlunun icra dairesine gitmesi ve “Dosya Hesabı Raporu (Kapak Hesabı” almaları gereklidir. Burada belirtilen masraflar ile birlikte borç ödendiğinde icra dosyası kapatılır. Tarafların kendi aralarında anlaşarak hâricen ödemeyi gerçekleştirmeleri de mümkündür.
Ödenmemesi halinde 15 gün süre tescil edilir. 15 gün içerisinde ödememe durumunda usul esasına göre eksik kararı ile dava ret edilir.
ÖNEMLİ NOT: Ödemenizi doğrudan nakit olarak yapmak isterseniz, ödeme yaparken alıcı bilgilerine ilgili icra dairesini (Örn: Ankara 55. İcra Müdürlüğü) açıklama kısmına ise dosya numarasını ve adınız ile soyadınızı (Örn: 2017/9999 Fatih Cihan) yazmanız gerekmektedir.
İcra başvuru harcı 2021 yılı için 59,30 TL dir. İcra takibinde vekaletname varsa vekalet suret harcı ve vekalet pulu da yatırılmalıdır. Bunların tutarı ise 21,9 TL tutar. Posta masrafları da önemli bir masraf kalemi olup dosyaya bir miktar gider avansı yatırmakta fayda vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri