Lohusa şerbeti Osmanlılarda lohusa döneminde saraya gelen misafirlere verilen tatlı bir içecektir. Günümüzde de bebeği yeni doğanlar akrabaya, eşe, dosta bu şerbetten dağıtırlar. Lohusa şerbetinin anne sütünü arttırdığı ve daha kaliteli hala getirdiği söylenmektedir.
Lohusa şerbeti, hem doğumdan sonra bebek görmeye gelen misafirlere ikram edilmesi amacıyla hem de doğum yapan kadınların sağlığı açısından faydalı bir şerbettir. Lohusa şerbetinin birçok faydası bulunmakla birlikte en önemli faydalarından birinin; anne sütünü daha kaliteli hale getirmesi ve arttırmasına faydalıdır.
İçindeki tarçın sayesinde annenin kan şekerini düzenler ve tatlı isteğini bastırır. İçinde bulunan baharatlar içenin midesini rahatlattığı gibi bebeğin gazını da önler. Lohusa şerbeti sadece yeni doğum yapmış anneler için değil, dengeli tüketildiğinde herkes için çok faydalıdır.
Sıradaki hikâyeli lezzetimiz: “Lohusa Şerbeti”. Lohusa şerbeti, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşmış bir geleneğin ürünüdür. Yeni doğan bebeği ziyarete gelenlere ikram edilen şerbet, eskiden baharat karışımları evde hazırlanır ve kaynatılırdı.
Lohusa şerbetinin diğer adı, böbet şekeridir. Bu şerbet, anne sütünü arttırıcı özelliği bulunduğu için genellikle yeni doğum yapmış kadınlara verilir. Sıcak ya da soğuk olarak da tüketilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Uzun yıllardır kullanılan, aktarlardan kolayca temin edilebilen bu kırmızı renkli şekerin içindeyse, karanfil başta olmak üzere farklı baharatlar, şeker ve doğal boya bulunuyor. Bu şeker, şerbet yapımının dışında bazı tatlıların yapımında da renk vermesi amacıyla kullanılıyor.
Bu konu hakkında ne kadar bilgimiz var? Lohusa şerbeti Osmanlılarda lohusa döneminde saraya gelen misafirlere verilen tatlı bir içecektir. Günümüzde de bebeği yeni doğanlar akrabaya, eşe, dosta bu şerbetten dağıtırlar. Lohusa şerbetinin anne sütünü arttırdığı ve daha kaliteli hala getirdiği söylenmektedir.
Lohusa şerbeti de anne sütünü artırıcı etkiye sahip bir içecektir. İçerdiği tarçın, karanfil, zencefil ve karabiber karışımı annedeki süt üretimini uyarır. Aynı zamanda sütün kalitesini de artırır.
Lohusa şerbeti sıcak, oda sıcaklığında veya buzdolabında bekletilerek soğuk seklinde içilebilir. Fakat annenin bu şerbeti oda sıcaklığında ya da sıcak içmesi tavsiye edilir. Bu nedenle anneye şerbet taze hazırlanarak veya oda sıcaklığına gelene kadar bekletilip öyle servis edilmelidir.
Lohusa şerbeti genellikle yanında kuruyemişlerle servis edilir. Lohusa şerbeti annenin sütünün miktarını artırır ve daha lezzetli olmasını sağlar. İçindeki tarçın sayesinde annenin kan şekerini düzenler ve tatlı isteğini bastırır.
LOHUSA ŞERBETİ Osmanlılarda lohusa döneminde saraya gelen misafirlere ikram edilen tatlı bir içecek olarak konumlanmıştır. Günümüzde de doğum ziyaretine gelen misafirlere ikram edilir.
Lohusa şerbeti fiyatı üretim yapan aktara göre farklılıklar gösterebilir. Hazır ya da şeker halinde satın alınan şerbetler arasında da fiyat farklılıkları gözlemlenir. Lohusa şekerleri evde yapıldığı için daha taze bir şekilde tüketilebilir. Hazır lohusa şerbetleri ise direkt tüketilmeye uygun olduğu için öne çıkar.
Kaynar ( Adana – Mersin Yöresi Lohusa Şerbeti)
Lohusa şekeri, toz şeker ve suyu geniş bir tencereye alın. Karanfil ve çubuk tarçını ilave edin. Orta ateşte tüm şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın. Kaynaya şerbetin altını kısın ve ortalama 30 dakika daha kaynatmaya devam edin.
Lohusa şerbetinin içindeki baharat karışımı ve şeker nedeniyle, anneye bir rahatlama hissi verdiği ve anne sütünün kalitesini artırdığı bilinmektedir. Lohusa şerbetinin ana maddesi ve renk vericisi olan lohusa şekeri, kızamık şekeri olarak biliniyor. Kızamık şekeri, baharatlarla harmanlanmış olarak satılıyor.
Suni gıda boyası kullanılarak yapılan şerbetleri ve lohusa şekerlerini tasvip etmiyoruz. Soğuk şerbet nasıl yapılır? Dört su bardağı toz şekeri ve beş su bardağı su iyice karıştırılıp ocağa alınır. Şerbet kaynamaya başlayınca içine yarım limonun suyu veya bir çay kaşığı limon tozu atılır.
Şerbet için en iyi saklama yeri serin ve kuru bir ortamdır. Kesinlikle buzdolabında saklanmasını tavsiye etmiyoruz. Tatlı şerbeti için buzdolabı uygun bir muhafaza yeri değildir.
Yanında badem başta olmak üzere dövülmüş ceviz,ve fındık gibi kuruyemiş çeşitlerinden ikramda bulunabilirsiniz. Lohusa şerbetini hazırlanmış şekilde yaklaşık iki hafta buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Bununla birlikte daha önceden derin dondurucuya atılan bir tatlıya şerbet eklendiğinde de tüketilme sürecine dikkat etmek gerekir. Dondurucudan çıkarılan bir şerbetli tatlıyı en fazla 3 gün içerisinde tüketmeniz gerekir. Bu tatlı türleri dolapta ise en fazla 3 ya da 4 gün dayanır.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Yüksek kalsiyum içeriği ve östrojen hormonuna benzer özellikler göstermesi sayesinde anne sütü miktarını artırıyor. Günde 2 tatlı kaşığı kadar, hatta demirden zengin pekmezle beraber tüketmeniz halinde kaliteli bir besin olacaktır.
"Bu şerbeti 5 aylık bebekler ve hamileler bile içebilir.
Kaynar, günümüzde yeni doğum yapan kadını ve çocuğu görmek amacıyla yapılan ziyaretlerin baş içeceğidir. Çocuk doğunca ziyarete gelen bütün eş, dost ve akrabaya sıcak veya soğuk şerbet ikram edilerek doğum müjdelenirken aynı zamanda da bu mutlu olay kutlanmış olur.
Kızamık şekerinin içerisinde musluk suyu, toz şeker, bazı renklendiriciler,, doğal aromalar ve sitrik asit gibi maddeler bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri