Tahsilat makbuzu matbaalarda şirkete özel olarak hazırlanabileceği gibi herhangi bir kırtasiye üzerinden de temin edilebilir. Her iki temin durumunda da noter onayı gerekmez.
Tahsilat makbuzu bir mal ya da hizmet alımına ilişkin olarak yapılan ödemenin belgelendirilmesi için kullanılan resmi bir evraktır. Dolayısıyla tahsilat makbuzu hiçbir zaman fatura yerine kullanılamaz.
Tahsilat makbuzu 2 nüsha olarak düzenlenir, makbuzun aslı ödemeyi yapan tarafa verilir, sureti tahsil eden tarafta kalır.
Tahsilatın çekle gerçekleştirilmesi halinde çek numarası ve çekin hangi bankaya ait olduğu. Ödemeyi yapan kişi adı ve soyadı Ödemeyi alan tarafın imzası
Tahsilat makbuzları; düzenleyen işletme tarafından kasa hesabı borçlandırılarak, alıcılar hesabı ise alacaklı gösterilerek kaydedilir. Buna ek olarak vergi oranlarını ve kodlarını doğrudan kayıt defterine programlamanıza izin veren yazılımlar vardır, bu programlar ile birlikte tüm hesaplamalar otomatik olarak yapılır.
İlgili 31 soru bulundu
Tahsilat makbuzu üzerinde şirket kaşesi olmalı ve biri alıcıda biri satıcıda olmak üzere iki nüsha olarak düzenlenmelidir. Belge üzerinde firma logosu, adres bilgileri ve belge seri numarası muhakkak bulunmalıdır. Kayıt dışı işlemlerin önüne geçebilmek adına tahsilat makbuzlarında 7000 TL'lik bir limit vardır.
Tediye makbuzunu parayı ödeyen taraf düzenler, tahsilat makbuzunu parayı alan taraf düzenler. Tahsilat makbuzunda, parayı alan firma bölümüyle makbuzu kesen firma bölümü aynıdır.
Vergi Usul Kanununa göre fatura ve serbest meslek makbuzlarının kesimi, mal ya da hizmetin sunulduğu, yani işin bittiği ya da karşılığının tahsil edildiği tarihte düzenlenip kesilmek mecburiyetindedir. Geç kesilmesi halinde, usulsüzlük yapılmış olur. Usulsüzlük ise para cezasına tabidir.
Ayrıca ödemeyi yapan tarafın bilgilerin doğruluğunu onaylamak için tahsilat makbuzunu imzalaması gerekir. Zorunlu olan tüm bilgiler doldurulduktan sonra tahsilat makbuzuna firmanın kaşesi ve tahsilat yapan kurum tarafından kaşe üstü imzası atılır.
Tek dikkat edilmesi gereken konu tahsilatın, ödemenin gerçekleştiği an tahsilat makbuzunun düzenlenmesi ve imzalanması gerektiğidir. Tahsilat makbuzunu geriye dönük kesmek mümkün değildir.
Tahsilat makbuzları her zaman yasal olarak bağlayıcı kabul edilmeyebilir; ancak, ödemenin tam ve zamanında yapıldığının kanıtı olarak hizmet eder. Ayrıca, satın alınan mal veya hizmetlerle ilgili bir anlaşmazlık durumunda ödemenin yapıldığını kanıtlamak için tahsilat makbuzlarını kullanabilirsiniz.
Kredikartından alışveriş yapıldığında slip kesildiği için makbuza gerek olmaz. Aynızamanda yazarkasadan nakit olarak yapılan ödemelerde kesilen satış fişi varsada tahsilat makbuzu yerine geçeceğinden ayrıca bir belge düzenleyeme gerek kalmaz.Tahsilat makbuzunun aslı müşteriye verilir, nüshası işletmeye kalır.
Bu kapsamda, aynı gün içinde toplam miktarı 7.000 TL'yi aşan veya farklı tarihlerdeki kısım kısım gerçekleşen ödemelerle 7.000 TL'yi aşan ödemelerin finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilmesi zorunludur.
Makbuzların kaybolması; Dernek makbuzlarından herhangi bir cildinin kaybolması durumunda Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edilerek zayi belgesi alınması gerekmektedir.
Tahsilat makbuzu, genel anlamda satışı yapılan bir mal yahut hizmetin ödemesi gerçekleştirilen kesilen makbuz çeşidi olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu makbuz iki ticari taraf arasında düzenlenmektedir. Ödeme yapılırken düzenlenmesi gerekmekte olup, böylece alınan ödeme resmi şekilde belgelenmektedir.
Tahsilat makbuzlarınızı matbaa firmalarında bastırabilirsiniz.
e-Serbest Meslek Makbuzu Düzenlenmesi ve Teslimi
e-Serbest Meslek Makbuzu çıktısının ıslak imza ile imzalanması yerine serbest meslek erbabının imzasının notere tasdik ettirilip, e-Serbest Meslek Makbuzu üzerine atılacak ıslak imza yerine geçmek üzere hazır imzalı olarak düzenlenip teslim edilmesi de mümkündür.
Gerçek usulde vergi mükellefi olmayanlardan mal satın alanların veya iş yaptıranların, satın aldıkları mal veya yaptırdıkları işler karşılığında düzenleyecekleri gider pusulası ve müstahsil makbuzunda KDV hesaplanmaz ve gösterilmez.
Havale yapan kişi aslında karşı tarafa olan borcunu ödemektedir ve ödediği borca karşılık dekont almaktadır. Dekontta, maalesef Türk Borçlar Kanunu 103. maddesinde sayılan makbuzdur değildir, çünkü dekont alacaklıdan değil Bankadan alınan bir belgedir.
Tahsilat makbuzu, müşterilerinizden sattığınız mal ve hizmet için tahsilat yaptığınızda düzenlemeniz gereken belgedir. Kısacası, tahsilat makbuzunu size ödenen paranın karşılığında 'alındı belgesi' olarak düzenler ve kesersiniz. Bu belge bir nevi, alacaklı olarak firmanızın parasının yatırıldığının kanıtıdır.
Belirtmek gerekir ki, gerek Gelir İdaresi Başkanlığı e-SMM sisteminde, gerekse entegratör firmaların sağladığı e-SMM sistemlerinde, makbuzun düzenlenme tarihinin geçmişe dönük bir tarih olarak seçilmesi mümkün bulunmaktadır.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Tahsilat nedir diye bakacak olursak kısaca, şirket içerisinde takibi ve vadesi dolduğu halde ödenmeyen alacakları takip etmektir. Ödenmeyen alacaklar, tahsilat adı altında yasal yollarla alınabilir.
Makbuz, alacaklının belirli bir edimi (teslim) aldığını gösterir yazılı açıklamasıdır1; işlevi itibariyle alacaklı tarafından imzalanarak “düzenlenen” makbuzun alacaklı tarafından borçluya “verilmesi” ile borçlu, ifasını ispatlama imkanına kavuşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri