Tahsilat takibi, bir işletmenin müşterilerinden alacaklarını düzenli olarak izlemesi, takip etmesi ve yönetmesi sürecidir. İşletmelerin müşterilere sundukları mal ve hizmetler karşılığında elde ettikleri gelirler, genellikle faturalar ve tahsilatlar şeklinde gerçekleşir.
Tahsilat, ekonomi ve finans alanında bulunan herkesin sıklıkla duyduğu bir kelimedir. Tahsilat nedir diye bakacak olursak kısaca, şirket içerisinde takibi ve vadesi dolduğu halde ödenmeyen alacakları takip etmektir. Ödenmeyen alacaklar, tahsilat adı altında yasal yollarla alınabilir.
Ticari faaliyette bulunan işletmelerin borçluların ödeme durumu, zamanını ve diğer süreç takiplerini yaparak tahsilatı gerçekleştirmesi oldukça önemlidir. Tahsilat, bireyler veya işletmeler tarafından borçlu olunan kişilerin borçlarını ödemelerini takip etme ve alacakların alınma sürecidir.
Tahsilat sistemleri kısaca şirketlerin müşterilerinden, bayilerinden veya alt bayilerinden ödeme almasını, ödeme gününden önce müşterilerini uyarmasını ve ödemelerin takibini kolaylaştıran bir sistemlerdir.
Tahsilat elemanı; şirketlerin müşterilerinden, bayilerinden veya alt bayilerinden alınacak ödemeleri takip ve tahsil eden kişidir. Firmaların vadesi dolduğu halde ödenmemiş alacaklarını takip eden kişilerdir tanımı tahsilat elemanı nedir sorusuna cevap olarak verilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Tahsildar Ne Demek? Tahsildar, bir kuruma borcu bulunan kişi ya da firmalardan ilgili borcu tahsil etmekle görevli kişiye verilen mesleki unvandır.
Kelime Anlamı: Tahsilât kelimesi, alacakların toplanması veya tahsil edilmesi anlamına gelir.
Tahsilat makbuzu iki ticari taraf arasında gerçekleştirilen alım - satım faaliyetindeki en temel belgeler arasında yer alır. Satışı olan hizmet ya da ürünün ödemesinin yapıldığına dair kesilen makbuz türüdür.
Tahsilat makbuzu nedir sorusunun cevabı şu şekildedir; satışı gerçekleştirilen bir mal ya da hizmetin ödeme işlemi yapılırken kesilen makbuz çeşididir. Bu makbuz iki ticari taraf arasında düzenlenen bir makbuz türüdür. Ödeme işlemi gerçekleştirilirken düzenlenmesi gerekir.
Tahsilat makbuzu, satışı yapılmış bir mal veya hizmetin ödeme işlemi esnasında kesilen makbuzudur. Tahsilat makbuzu iki ticari taraf arasında gerçekleştirilen mal/hizmet alış-satışında düzenlenmesi gereken bir makbuz türüdür, diyebiliriz. Satışı yapılan ürünün parası ödendiği esnasında tahsilat makbuzu düzenlenir.
Tahsilat yönetimi, bir hizmet karşılığında doğan alacak ve borç ilişkisinde müşteri ilişkileri ile vadesi gelmiş ödemelerin yönetim sürecini ifade eder.
İdari Takip: Zamanında ödenmeyen bir borcun yasal takip şartları oluşmadan önce borçluya hatırlatılması, yapılandırılması ve tahsili için en güncel süreçleri organize etmektedir.
Sistem üzerinde gerçekleşen tahsilatların para birimi, dosya tipi, işlem kodu, sistem aşaması, ödeme tipi, tahsilat kanalı, organizasyon ve işlem tarihi bazında listelenmesi amacıyla kullanılan rapordur.
Alacak tahsil süresi, kredili bir satışın gerçekleştiği tarih ile alıcının ödemeyi yaptığı tarih arasında geçen zamanı ifade eder.
Aleyhinde icra takibi başlatılan borçlu, icra takibine konu bu borcunu icra dairesine değil de doğrudan alacaklıya ya da alacaklı vekiline ödeyebilmektedir. Bu şekilde icra dairesi kullanılmadan yapılan borç ödemelerine haricen tahsil denilmektedir.
İcra, bir alacaklının borcunu tahsil etmek için yürütülen yasal işlemlerdir. Bu yasal işlemleri İcra Genel Müdürlüğü yönetmektedir. İcra sürecini başlatmak için İcra Müdürlüğüne takip açmak gerekir. Haciz ise bir alacaklının talebiyle borçlu tarafın mallarına ve haklarına el konmasıdır.
Tediye makbuzunu parayı ödeyen taraf düzenler, tahsilat makbuzunu parayı alan taraf düzenler. Tahsilat makbuzunda, parayı alan firma bölümüyle makbuzu kesen firma bölümü aynıdır.
Tahsilat makbuzu, bir ödemenin yapıldığını kanıtlayan bir belgedir. Bu, hem ödemeyi yapan hem de alan kişi için yararlı olabilir, çünkü satın alma kanıtıdır. Bir tahsilat makbuzu işlem tarihini, ödenen tutarı, ödeme yöntemini ve alacaklının adını içermelidir.
Kurumsal tahsilat sistemi, internetten online ödeme almak isteyen kurumsal firmalar için geliştirilmiş e-tahsilat yazılım sistemlerine verilen isimdir. Netahsilat kurumsal tahsilat sistemi sayesinde tahsilat süreçlerinde ve muhasebe – finans departmanlarında yaşanan bütün sorunların önüne geçilebilmektedir.
TDK'ya göre tahsilat kelimesi alacakların toplanması veya süresi geçen borçların yasal yolla alınması olarak ifade edilmektedir.
Tahsildar ve icra memurları tarafından yapılan tahsilat ve teslim alınan değerler için “Tahsildar Alındısı” (Örnek: 13) kullanılır. Alındı, birisi dip koçanı olmak üzere üç nüshalı olup bir nüshası para veya değerleri teslim edene, bir nüshası ilgili servise verilir.
Tahsilat makbuzu bir mal ya da hizmet alımına ilişkin olarak yapılan ödemenin belgelendirilmesi için kullanılan resmi bir evraktır. Dolayısıyla tahsilat makbuzu hiçbir zaman fatura yerine kullanılamaz.
Kısa bir şekilde anlatmak gerekirse, tahsil fişi, sitenizin kasasına giren paranın nereden, ne sebeplerden alındığını ve hangi hesaplara alacak kaydedeceğini gösteren fiş olarak bilinir. Genellikle, kasa bir para girişi gerçekleştiğinde tahsil fişi kullanılır.
Firmaların müşterilerinden, bayilerinden ya da alt bayilerinden ödeme alma işlemlerini gerçekleştiren kişiye Tahsilat Uzmanı denir. Ödeme gününden önce müşterilere hatırlatma yoluyla gerekli takibi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri