Ahşap genellikle 250 – 300°C'de tutuşur. Tutuşma sonrası, ahşap dakikada 0,8 mm oranında karbonlaşmaya başlar. Yangın, oluşan karbon katmanları ahşabı koruduğu için masif ahşap üründe yavaş şekilde ilerler ve ahşabın iç kısımlarında sıcaklık artışı ve böylece yangının ilerlemesi yavaşlar.
Sanıldığının aksine ahşap yapılar, yangına dayanıklılık açısından çelik ve betonarme yapılara göre çok daha güvenlidir.
Tahtanın yapısında selüloz vardır ve normal şartlarda erimeden yanar. Ama bir maddenin yanması için mutlak suretle oksijene ihtiyaç vardır.
Günlük yaşamda ahşabın oluşturduğu yanma tehlikesini önleyebilmek için amonyum tuzları ve boraks gibi kimyasal maddelerle işlem gördürmek suretiyle ahşabın tutuşma süresini uzatmak mümkündür.
Yer döşemelerinde, masa ve koltuk takımlarında, çatılarda, kapılarda, pencere ve masalarda ahşap sık sık kullanılan bir malzemedir. Geniş bir kullanım alanına sahip olan ahşap kırsal kesimlerde ev olarak da kullanılır ve ahşaptan evler de büyük çoğunlukla yapılır.
İlgili 29 soru bulundu
Ahşap ev yapımında mutlaka sert yapıya, reçineye sahip çam ağaçlarının tercih edilmesi gerekir. Çam ağacının yanı sıra meşe, meranti, mukulungu ve hemlock gibi ağaçlar da kullanılabilir. Bu ağaçlar, yapıları sayesinde sağlam bir ahşap evin yapılmasını sağlar.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Ahşabın yangına karşı direnci yüksektir
Yangının başlama nedeni hiçbir zaman ahşap değildir ve ısı geçirmeme, kömürleşme özellikleri nedeniyle ahşap-karkas yapının büyük yangınlara ne kadar dayanabileceği kesin olarak hesaplanabilmektedir. Ahşap yapılar yangına 30-90 dakika dayanabilecek şekilde tasarlanabiliyor.
Ahşap yalıtkan bir yapıda olduğu için ısıyı yapının içinde tutar ve hem soğuk hem sıcak iklimin olduğu bölgelerde yüksek yalıtımı ile konforlu bir yaşam imkanı sunar. Betonarme yapıların aksine daha az enerji harcayıp daha çok sıcaklık ve serinlik elde edersiniz.
Evet ahşap yanan ama yangına dayanıklı bir malzemedir.
Genel kanının aksine ahşabın yangına direnci betonarme ve çelikten daha iyidir. Bugün dünya genelinde kapalı spor salonu gibi büyük kalabalıkların bulunduğu yerlerde, yangın tehlikesine karşı ahşap karkas olarak inşa edilen yapılar kullanılmakta.
Standart sıcaklık ve basınçta karbonun erime noktası 3500 C'dir. Bu, deneysel olarak elde edilebilecek bir sıcaklığa düşürülebilirse, tahta eriyebilir.
Tahta'nın zanaat görüp işlenmiş haline ahşap denir. Tahta daha ham, daha az işlenmiş , daha kaba. Ahşap ince işçilik görmüş, boyaya ya da cilaya sahip olan.
Cevap. Evet, her katı madde erir. Tahta da içindeki olan ipliklerden dolayı erir.
Ahşap, doğası gereği bilinenin aksine zor yanan ve yandığı zamanda üzerinde karbon tabakası oluşması sayesinde yangına uzun süre dayanabilen bir maddedir. Ancak özellikle kesim vb. işlemler sonucunda çıkan artık ve talaş tozları son derece kolay tutuşabilen hale dönüşmektedir.
Ancak bir fikir vermek olmak için mimarlık literatüründe ahşap yapı elemanları için 80 ila 100 yıl arası kullanım ömrünün gözönüne alındığını belirtebiliriz.
Yangın mahallinde ortalama sıcaklık değeri 1'inci dakikadan sonra hızla artar. Sıcaklık, ilk beş dakikadan sonra yaklaşık 500 ºC, 10 dakika sonra yaklaşık 600 ºC, 15 dakika sonra yaklaşık 700 ºC ve 30 dakika sonra yaklaşık 800 ºC'ye çıkar. Bundan sonra zaman ilerledikçe sıcaklık daha yavaş artar.
Nemli ahşapta yumuşama daha önce yaklaşık 100°C'de başlar. Ahşabın tutuşma sıcaklığı, ısıya maruz kaldığı süreden etkilenir. Ahşap genellikle 250 – 300°C'de tutuşur.
Ahşap Nasıl Yanar? Yanma olayının gerçekleşmesi için ahşap, ortamdaki oksijene ihtiyaç duyar. Isınan ahşap alt tabakasını koruyabilmek için koruyucu bir dış tabaka oluşturur. Ortaya çıkan yeni katman, oksijenin ahşaba erişimini engeller ve yanma reaksiyonunu olabildiğince yavaşlatır.
Ahşap neme maruz kalırsa şişer, kuruyunca büzüşür, fazla kuruysa çatlar ve nem oranı çok fazla olursa çürümeler başlar. Ahşabın özündeki su miktarının azalması, ahşabın kurumasına, çatlamasına ve büzülmesine neden olur. Bu sebeple suyu ve nemi bünyesine hızla emen ahşabın yapısı bozulur.
Su, yangın söndürme maddelerinin en ucuzudur. Su, zehirleyici etkisi olmayan; kimyasal olarak nötr bir maddedir: Ne asittir, ne alkalidir. Su; ahşap, kâğıt, tekstil vs. yangınlarında etkili bir söndürücüdür.
DAHA AĞIR: Çelik yapılar, nakliye ve inşaat açısından ahşaptan daha ağırdır.
A sınıfı yangınlar normal olarak kor şeklinde yanan genellikle organik yapıdaki katı madde yangınlarıdır. (Örnek; odun, kömür, kağıt, ot, kumaş vb.)
Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü, Orman Biyolojisi ve Odun Koruma Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri. yal olduğundan hücre çeperi ve hücre boşluklarındaki su, yoğunluğu etkilemektedir. Örneğin; dünyada en hafif ağaç 0.1 g/cm3 ile Balsa, en ağır ağaç 1.3 g/cm3 ile Lignum viıae (Pelesenk) dir.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Dünyadaki en sağlam ağaçlar arasında bulunan Balsa ağacı, Orta ve Güney Amerika'da yetişen bir ağaçtır. Balsa sağlam ve dayanıklı olmasına rağmen kolay bir şekilde işlenebilen bir ağaçtır. Hatta son derece dayanıklı olan meşe ağacından bile daha dayanıklı bir forma sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri