TAKBİS olarak kısaltılmış olan bu kavram Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün internet üzerinden tapu parsel sorgulama yapılmasına olanak veren bir uygulamasıdır.
Türkiye genelinde Tapu ve Kadastro kayıtlarındaki mülkiyet verilerinin elektronik ortama aktarılması ve işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesi, takip ve kontrolünün etkin ve hızlı bir şekilde yapılması amacıyla oluşturulmuş e-devlet projesidir. 2002 yılında pilot çalışma ile başlamış 2012 yılında tüm ülke ...
Her türlü şahıs ve kamu taşınmazlarının takip ve kontrollerinin yapılmasına yönelik çalışan TAKBİS, mali suç araştırmalarının ve mal varlığı sorgulamalarının da tek bir merkezden yapılmasına olanak sağlar.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne başvuru yaparak kullanıcı adı ve şifresini alan bütün kurumlar için kolayca kullanabilir.
TAKBİS sorgulaması http://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ linki üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) resmi internet sitesine giriş yapanların kullanım koşullarını kabul etmesi şartı ile sorgulama yapılmasına izin veriyor.
İlgili 35 soru bulundu
TAKBIS; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sunulan tapu ve kadastro bilgilerinin, geliştirilen web ve masaüstü uygulamalar üzerinden görüntülenmesi, sorgulanması, raporlanması ve seçilen bir kadastro parselinin yerel sisteme indirilmesi gibi fonksiyonları içeren bir uygulamadır.
TAKBİS uygulamasına doğrudan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesine girerek ulaşmak olanaklıdır. Bir diğer yöntem ise e-devlet uygulamasına girerek buradan tapu bilgileri sorgulama ekranına erişmektir. Her iki şekilde de TAKBİS uygulamasını kullanmak mümkündür.
e-Devlet hizmetleri arasında yer alan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile ülke genelinde mülkiyet bilgileri bilgisayar ortamına aktarılıp her türlü sorgulama yapılabiliyor.
❖ Malik bilgisi sorgulama bedeli 2 TL'dir. ❖ Onay ekranında “EVET” butonuna tıkladıktan sonra işlemlerinize devam edebilmek karşınıza gelen belgeyi imzalamanız gerekmektedir. ❖ Örnek görselde işaretlenmiş olan “İmzala” butonuna tıklayarak imzalama sürecinizi gerçekleştirebilirsiniz.
“Tapu sicilinin açıklığı” başlıklı yeni düzenlemeye (MK mad. 1020) göre durum aynen şöyledir: “Tapu sicili herkese açıktır.”
TAKBİS Sorgusu: Tapu ve Kadastro Bilgi Sorgulama anlamına gelen bu sorguda borçlunun taşınmaz mallarının sorgusu yapılmakta ve haciz şerhi konulabilmektedir. Bu şerh 1 yıllık süreçte satış istenmediği takdirde düşmektedir.
Kişiler üzerine kayıtlı tüm taşınmazlar Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'nde (TAKBİS) kayıtlıdır. Borçlu kişinin haczedilecek mallarının tespiti için Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'nde yapılacak sorgu sonrası tapu müdürlüğünde yazılan yazı alacaklıyı taşınmaz üzerinde hak sahibi yapar.
Başkasına ait olan tapu bilgilerini sorgulama işlemi sadece o kişi ile birlikte tapu dairesine gidilerek öğrenilebiliyor. Bunun nedeni ise, karşılaşılabilecek sorunların önüne geçerek gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasıdır.
Açılımı "Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi"dir. Bu program ile devlet vatandaşlara doğru ve güvenilir bilgileri sunmayı ve hak kaybını önlemeyi amaçlamıştır.Mülkiyete dayalı bilgilerin elektronik ortamda mevzuata uygun olarak denetlenmesine ve taşınmaz malların aktif olarak takibine imkan sağlar.
E-Devlet platformuna girerken T.C. kimlik numarası ve şifre kullanmalısınız. Daha sonra ise Tapu Bilgileri Sorgulama kısmına tıklamanız gerekir. Üzerinize kayıtlı olan tüm tapu bilgileri buradan karşınıza çıkmaktadır.
Kurumumuzdaki tarihi değere sahip belgelerin yıpranmasını önlemek, uzun yıllar yaşatılmasını ve kullanılmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilen TARBİS projesiyle, Arşiv Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan arşiv belgeleri dijitalleştirilerek bilgiye erişim hızlı ve kolay hale getirilmiştir.
Meslektaşlarımız TAKPAS hizmetiyle vakit kaybetmeden gerçek ve tüzel kişiler için tapu kayıt bilgileri, malik bilgileri, hisse bilgileri ve harita üzerinden parsel bilgileri için sorgulama yapıp çıktı alabilecek. TAKPAS sistemini kullanan meslektaşlarımız aynı zamanda kendi işlem geçmişlerini de görüntüleyebilecek.
13 Temmuz 2023 tarihinde; iki kurumun ilgili birimlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda TBB TAKPAS programının son test çalışmasının 18.07.2023 Salı günü yapılması ve sistemin Temmuz ayı içerisinde hayata geçirilerek avukatların kullanımına açılması konusunda mutabakata varıldı.
TBB TAKPAS modülü aracılığı ile e-imza altyapınızın kurulu olduğu bilgisayarlar üzerinden gerçek veya tüzel kişilerin üzerlerine kayıtlı olan taşınmaz bilgisini anlık olarak sorgulayabilirsiniz. TBB TAKPAS uygulamasına UHAP kullanıcı adınız ve şifreniz ile erişim sağlayabilirsiniz.
Parsel sorgulama işlemini Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden de yapabilirsiniz. Parsel Sorgulama alanı üzerinden ulaşacağınız “https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/” adresinde yer alan ilgili alanları doldurduktan sonra talep ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
e-Devlet kapsamı içerisinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün dijital hizmetleri kullanılarak, kuruma gitmeye gerek kalmadan tapu kayıtlarına hızlı ve kolayca erişilebiliyor. www.turkiye.gov.tr adresinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kategorisi içerisinde yer alan tapu bilgileri sorgulamasına erişim sağlayan ...
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Taşınmaz Kayıt Sistemi, kamu idarelerine ait taşınmaz malların kayıt altına alınması, raporlanması ve düzenlenen varlık işlem fişinin elektronik ortamda Devlet Muhasebe Sistemine (DMS) gönderilmesine imkan veren bir sistemdir.
Son dönemlerde en merak edilen ve İnternetten araştırılan konulardan biri, başkasına ait tapu sorgulama işlemlerini yapılmasıdır. Ancak başkasına ait olan tapu işlemlerinin yapılması mümkün değildir. Bu işlem sadece kişinin kendi üzerine olan ve kayıtlı bulunan tapular üzerinden gerçekleşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri