Takdir-i Elhan: (eleştiri) Yazarın şiirle ilgili görüşlerini yer aldığı Zemzeme adlı şiir kitabının önsözüne koyduğu eleştiri türündeki bir eserdir; yazar bu eserinde kafiyenin kulak için olduğunu savunmuştur.
Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri -2 Takdir-i Elhan - Kudemadan Birkaç Şair - Pejmürde - Takrizat.
R.Ekrem, kendisini hayata bağlayan Nijad'ın doğumundan üç yıl sonra kaleme aldığı Tefekkür'de (1887), hastalıklara tutsak kalmış iki evlâdından sonra dünyaya gelen oğlunun varlığıyla şenlenen ruhunu yansıtır.
Takdir-i Elhan: (eleştiri) Yazarın şiirle ilgili görüşlerini yer aldığı Zemzeme adlı şiir kitabının önsözüne koyduğu eleştiri türündeki bir eserdir; yazar bu eserinde kafiyenin kulak için olduğunu savunmuştur. Buna karşılık Muallim Naci'de kafiyenin göz için olduğunu savunarak Zemzeme'ye karşı Demdeme'yi yazmıştır.
Tefekkür kelimesi, Allah'ın yaratış şeklini, kainatı ve yaşamı düşünmek anlamını içermektedir. İnsan, yaşadığı hayatı analiz etmeli, düşünmelidir. Çevrede olan her şeye anlamlar yüklemek ve açıklama getirmek tefekkür kelimesiyle karşılık bulmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Demdeme eseri Muallim Naci'nin 1886 yılında yayımlanmış olduğu eleştiri türündeki eseridir.
Cevap: Zemzeme, Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmış 3 ciltlik şiir serisidir.
Talim-i Edebiyat eserini türü Düz Yazı 'dır. Bu eser Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmıştır.
"Muhsin Bey yahut Şâirliğin Hazin Bir Neticesi", Recaizade Mahmud Ekrem'in 1889'da yazdığı uzun öyküsüdür. Eserde, sevgilisi ölen genç bir şairin ıstıraplarını anlatılmaktadır. "Muhsin Bey yahut Şâirliğin Hazin Bir Neticesi", öykü tekniği bakımından zayıf, romantik bir yapıt olarak görülmektedir.
Hikaye ve roman türü, Ekrem'in sanat hayatının özellikle de son zamanlarında denediği batılı edebî bir türdür. Son hikaye denemesi ise Şemsa olarak bilinir. Aynı zamanda bu eserini bir hatıra türünde kaleme almıştır.
Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir. Türk dilinin, Türkiye topraklarında gelişen ilk ürünleri 13. yüzyılın sonu ile 14. yüzyılın başlarına aittir.
VUSLAT YÂHUT SÜREKSİZ SEVİNÇ (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in dram türünde yazmış olduğu eseri. Vuslat Yâhut Süreksiz Sevinç, Tevfik Efendi konağında küçük yaşta alınan Vuslat ile evin oğlu Muhsin Bey arasındaki aşk hikâyesini konu alır.
“Abes-Muktebes Tartışması” genellikle göz veya kulak için kafiye etrafında şekillenen bir tartışma olarak bilinir. Bu açıdan bakılınca tartışma sanki Malumatın göz için, Recaizade M. Ekrem'in kulak için kafiyeyi savunduğu bir tartışma intibaını uyandırmaktadır.
Tanzimat sanatçılarından Muallim Naci'nin telif ettiği Istılâhât-ı Edebiye, M. A. Yekta SARAÇ tarafından yayıma hazırlanmış ve Türk Dil Kurumunun 1210. yayını olarak 2017 yılında okurla buluşmuştur.
Edebiyatta her zaman Realizm ve Romantizm alanında eserler ve şiirler yazmıştır. Türk edebiyatında ikinci Tanzimat dönemini başlatan kişidir. Recaizade Mahmut Ekrem Türk edebiyatında üstat olarak adlandırılan bir yazardır.
(ﺩﻣﺪﻣﻪ) i. (Ar. demdeme; ses taklidi k.) 1. Hiddetle kükreme, hiddetli söz söyleyip azarlama: Köpürür her köşeden demdeme-i dîv-i memât (Tevfik Fikret).
Tedebbür; Kur'an'daki lafızların manasını derinlemesine anlamaya çalışmaktır. Tedebbür bazen açık lafızlar ile bazen de açık olmayan lafızlar ile Kur'an'da geçmektedir.
Tefekkür; Şeytan ve dostlarının telkinlerine, dünyanın endişelerine, şehvet tuzağına karşı nefsin kontrol altına alınmasıdır.
Enfüsî tefekkür: Nefse ait teemmül demektir. İnsanın öncelikle kendi varlığı üzerinde kafa yormasıdır. Buradaki nefis kelimesi, ruhla bedeni birlikte ifade eder ve zat manasına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri