Türkçedeki yazım ve telaffuz kurallarına göre takdir doğru yazılışında d harfi kullanılan bir kelimedir. Bu kelime söylenirken de taktir olarak söylenebilir. Hem yazımda hem de telaffuzda hataya düşülmüş olur.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''takdir'' olarak yazılır.
Bu sözcüğün doğru şekilde ele alınış hali, 'Takdir' biçimindedir. Yani burada dikkat edilmesi gereken kısım 'd' harfidir. Çünkü çoğu zaman yazım hatası yapılmak suretiyle bu harfi yerine, 't' harfi eklenebiliyor.
Kadir hem yüceltmek hem de hükme varmak anlamına gelirken takdir etmek, karşındaki kişinin davranışlarını ya da sözlerini beğendiğini belli etmek demektir. Bu kelime bir kimsenin ne kadar önemli ve değerli olduğunu anlamak manasında da kullanılır. İslam literatüründe ise takdir sözcüğü, alınyazısı anlamına gelir.
Akşın, doğuştan boya maddesi bulunmadığı için kıllarında ve gözlerinde, bazen de derisinde ak olan hayvan yada insan anlamına gelir. Bu kelime genellikle akşin şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı akşın şeklinde olmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Türkçede “aksi takdirde” ve “aksi halde” zarfları aynı anlamda kullanılmaktadır. Bu zarflara cümleye olumsuz şart anlamı katmaktadır. Düzenli olarak antrenman yapmalısınız. Aksi takdirde müsabakalarda başarılı olamazsınız.
TDK'ya göre orada kelimesinin doğru yazılışı "orada"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Arapça kökenli bir sözcük olan takdir ''kadr'' kökünden türetilmiştir. ''Kadr'' bir şeyin miktarını ve ölçüsünü belirlemek demektir. Takdir kelimesi ise hem bir şeyi beğenip desteklemek hem de karar kılmak anlamına gelir.
Takdir edilmek ortaya çıkarılan bir iş veya bir eylem doğrultusunda bir diğeri tarafından beğenilme, onaylanma ve önemli bulunma durumudur. Takdir edilme durumunda kişinin yaptıkları bir başkası tarafından görülmüş, değerlendirilmiş ve beğenilmiş demektir.
Takdire Şayan kelimesi ise övülmeye, beğenilmeye layık olan manasına gelir. Takdire şayan kelimesi, dilimizde çok sık duyduğumuz ve kullandığımız kelimeler arasında yer alıyor. Bu kelime özellikle de takdir edilen ve beğenilen şeyleri ifade etmek için sıkça kullanılıyor.
TEŞEKKÜR BELGESİ KAÇ PUANLA ALINIR? 70,00 – 84,99 puan aralığında olanlar teşekkür belgesi alırken 85,00 ve daha üstü bir puana sahip olanlar takdir belgesi alıyorlar.
Bu sözcüğün doğru şekilde yazılışı, 'Şofben' olarak ele alınmakta ve ifade edilmektedir. Gazla ya da elektrikle çalışan ve suyu ısıtan cihazlar şofben olarak bilinmektedir.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Takdir-i ilahi kelimesindeki -i ise Farsça tamlamada yer alan bağlama ünlüsüdür. Bugün Türk Dil Kurumunun Yazım Kılavuzu'unda takdiriilahi bitişik yazılmıştır.
Türkçedeki bazı kelimelerde olduğu gibi bu kelimenin yazımında da çeşitli hatalar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''orijinal'' şeklindedir.
entelektüel✅ (Doğru kullanım)
Günlük konuşmalar ve yazışmalarda sıklıkla kullandığımız takdir kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. ''Kadr'' kökünden türetilen bir sözcük, bir şeyi yerinde ve güzel olduğunu belirtmek manasına gelir. Sınıfını dereceyle bitiren öğrencilere verilen belgelere ise takdirname adı verilir.
övmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -i Birinin veya bir şeyin iyiliklerini, üstünlüklerini söyleyerek değerini yüceltmek, methetmek, sena etmek, yermek karşıtı
isim Tıkırdayan, birbirine vuran, çarpan şeylerin çıkardığı ses. argo Para.
takdir - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳdr kökünden gelen taḳdīr تقدير “1. ölçü ve değer biçme, değer verme, beğenme, 2. kader, kısmet” sözcüğünden alıntıdır.
adlı videolardan sonra izlenmesi tavsiye edilir. Arapçada murab kelimeler, lafzî (zâhir) ve takdiri (mukadder) olmak üzere iki şekilde irâb edilir. Mukadder irâb, belli sebeplerden dolayı sonunda irâb alâmeti ortaya çıkmayan kelimelerin irabıdır.
İlahi zamansallık anlaşıldığı üzere temelde Tanrı'yı zamanın içinde zamansal görmektedir. Tanrı için de zamansal bir akış söz konusudur, onun için de geçmiş, şimdi ve gelecek vardır ancak Tanrı mükemmel varlık olduğu için o, bütün zamanlarda vardır, süreklidir.
3. Soru ekleri hep ayrı yazılır.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Soru ekinden sonra gelen ekler, bu eke bitişik olarak yazılır: Verecek misin? Okuyor muyuz?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri