Savcılık veya sulh ceza hakimliğine başvurma: Takipsizlik kararı, savcılık veya sulh ceza hakimliği tarafından verildiğinden dolayı karar hakkında bilgi edinmek için ilgili savcılık veya sulh ceza hakimliğine başvuru yapılmalıdır.
Verilen takipsizlik kararı, suçtan zarar görene ve ifadesi alınan veya sorguya çekilen şüpheliye, karara itiraz hakkı ile itiraz süresi ve itiraz mercii de gösterilmek suretiyle bildirilir. yeniden soruşturma yapılamayacak ve iddianame hazırlanamayacaktır(CMK 172/2. maddesi).
Takipsizlik kararı güvenlik soruşturmasını olumsuz etkiler mi? Kanunen takipsizlik kararı memuriyete engel değildir ancak uygulamada bazen Fetö soruşturmaları için takipsizlik kararında dahi güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının sonucu olumsuz gelebilmektedir.
Türkiye Barolar Birliğinin talebi doğrultusunda Adalet Bakanlığı tarafından 5 Nisan 2020'de başlatılan uygulamayla, avukatların vekâleti bulunduğu ceza soruşturma dosyalarına Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden koşullu bir şekilde erişimine izin verildi.
KYOK kararına süresi içerisinde itiraz edilmemesi durumunda karar tebliğ edildikten sonra 15 günlük sürede kesinleşir. Karara itiraz edilmiş ise bu durumda Sulh Ceza Hakimliği itiraz başvurusunu reddettiğinde karar kesinleşmiş olur. KYOK kararı usulüne uygun olarak kaldırılmak zorundadır.
İlgili 19 soru bulundu
İcra takibinin kapanması için borcun tamamının ödenmesi veya zamanaşımının dolması şarttır. İcra takibi 10 yıldan sonra kapanır. Buna ek olarak 1 yıllık süre geçtikten sonra haciz işlemleri yenilenmezse dosya takipsizlikle kapanır.
Takipsizlik kararı da savcının soruşturma sonucunda '”yargılama için yeterli delil” bulamaması halinde verilen karardır. Bu karar ile birlikte kişi artık şüpheli sıfatından kurtulmuş olur ve hakkında açılan dosya kapanır.
Dosyanın kesinleşme zamanından 5 yıl sonra adli sicil ve istatistik genel müdürlüğüne başvurarak sabıka kayıtlarınızı UYAP'tan ve E-Devlet aracılığıyla sildirebilirsiniz.
İcra dosyası takipsizlik kararı, alacaklı tarafından talep edilen miktarın tahsil edilemeyeceği veya takip edilemeyeceği gerekçesiyle mahkeme tarafından dosyanın kapatılması anlamına gelir. Mahkeme, alacaklının hakkında takip işlemi yapmanın uygun olmadığına hükmeder.
İcra takibinin dosya kapak hesabındaki miktar ve harçlar yatırıldıktan sonra dosya icra müdürlüğünce kapanacaktır. Bu şekilde kapanan dosyaların tekrar açılması mümkün değildir.
Takipsizlik kararı hiç bir şekilde sicile işlemez. Zira dosya soruşturma aşaması sonunda kapatılmıştır. Kişi hakkında kovuşturmaya yeter delil bulunamamış veya suçu işlemediği yönü daha ağır gelmektedir.
Takipsizlik kararının güvenlik soruşturmasına etkisi olmaması gerekir. Fakat bazı kurumları takipsizlik kararı olmasına rağmen kişiye sorun çıkarmakta ve güvenlik soruşturmasını olumsuz değerlendirmektedir. Devlet Memurları Kanunu m.48'de, memuriyete engel teşkil eden suçlar ve durumlar açıkça sayılmıştır.
Savcı, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdikten sonra bu kararı suçtan zarar görene ve şüpheliye tebliğ eder.
CMK 172. Maddesine göre; “Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması hâllerinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.
Örneğin savcılık, hiç ifade almadan dosya üzerinden takipsizlik kararı veremez. Kararda, sunduğunuz delillerin ne sebeple yeterli olmadığına dair gerekçe de olmalıdır. Ayrıca sizin tarafınızdan sunulabilen deliller haricinde toplanmasını istediğiniz delillerin toplanmamış olması da bir itiraz sebebidir.
Kovuşturmaya yer olmadığına dair karara takipsizlik kararı da denmektedir. Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak kanıt elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması durumlarında kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.
Kapalı dosyaların içindeki evraklar internet üzerinden görünmezler. Uyap sisteminden dosyanın silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
İcra dosyalarının kapanma nedenlerinden birisi de takipsizlik kararı olarak bilinmektedir. İcra dosyalarında takipsizlik kararı alınması için, kanuni süreler içerisinde haczin yapılamamış olması gerekmektedir. Alacaklı tarafın talebi üzerine ise icra işlemlerinin başlatılması gerekmektedir.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Türk hukukunda takipsizlik kararı, bir ceza davasının soruşturma aşamasında yetkililer tarafından verilen yasal bir karardır. Bu, yetkililerin suçu işlediğinden şüphelenilen kişi hakkında suç duyurusunda bulunmamaya karar verdiği ve davanın yargılamaya devam etmeyeceği anlamına gelir.
Kapanan icra dosyaları uygun koşullar gerçekleşmiş ise hem ilamsız takiplerde hem de ilamlı takiplerde tekrar açılabilmektedir. Dosyanın yenilenmesi için icra takibinin bulunduğu icra müdürlüğüne hitaben yazılacak olan dilekçede hem dosyanın arşivden çıkartılması hem de yenilenmesi talepleri yer almalıdır.
Sulh ceza hâkimliği, itiraz edenin itiraz gerekçelerini veya soruşturma dosyasından anlaşılan nedenlerle itirazın haklı olduğu kanaatine varırsa, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı (takipsizlik kararını) kaldırır. Bu halde, Cumhuriyet savcısı iddianame düzenleyerek mahkemeye vermek zorundadır.
Alacaklı olan taraf, alacağından vazgeçtiğinde icra dosyası doğrudan kapanır. Daha doğrusu alacaklı olan kişi icra dairesine giderek, alacağından vazgeçtiğini bir dilekçe ile bildirir. Dilekçenin işleme konmasının ardından birkaç güne sonrasına kadar icra dosyası kapatılmış olur.
Taki̇psi̇zli̇k Kararı Sonrası Yeni̇den Soruşturma Nasıl Yapılır? Takipsizlik kararına itiraz edilmezse 15 gün sonra, edilirse sulh ceza hakimliğinin kararı reddetmesiyle kesinleşir. Kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kesinleşmesinden sonra iki şekilde yeniden soruşturma yapılması mümkündür.
Takipsizlik itiraz olarak kyok kararına karşı 15 gün içinde savcılığın bulunduğu yer Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz edilebilmektedir. İtiraz sonucu Sulh Ceza Hakimliği dava açılmasına karar verebileceği gibi itirazı reddedip takipsizlik kararını kesin olarak onayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri