Bulaşık deterjanı, çamaşır deterjanından çok daha düşük maliyetli olabiliyor ve çamaşırları da temizleyebiliyor. Ancak sıvı bulaşık deterjanını çamaşır deterjanından çok daha az kullanman gerektiğini unutmaman gerekiyor. Çok fazla bulaşık deterjanı eklemek, çamaşır makinesinin köpük içinde kalmasına neden olacaktır.
Çamaşır makinesinde de kullanmayın
Bulaşık deterjanı sert yapılı ve dayanıklı tekstil ürünlerinin temizliğinde yaygın olarak kullanılıyor. Ayakkabılar, kotlar ya da kalın ketenlerin üzerindeki lekeleri kolaylıkla çıkarsa da ipek ve deri gibi hassas kumaşlardan uzak tutmakta yarar var.
Merhaba arkadaslar evde çamaşır deterjanı yok yerine ne kullanabilirim? Şampuan, bulaşık deterjanı, yumusatıcı sıvı sabun var.
Şampuanla Çamaşır Yıkamak
Şampuanla çamaşır yıkandığı takdirde kıyafetteki lekeler çıkmamakla beraber yıpranır ve köpük köpük kalır. Sadece oda değil çamaşır makinesine konulan kıyafetlerle birlikte köpük artışı fazlaysa hem makineye ağırlık verip bozabilir , hem de etraf köpük içerisinde kalır.
2.BEYAZ KIYAFETLERDE GEÇMEYEN LEKELER
Çamaşır yıkama makinenize normal miktarda çamaşır makinesi deterjanı koyduktan sonra diğer göze bir tane bulaşık tableti ekleyin. Bu sayede geçmeyen sarı lekelerden tamamen kurtulabilirsiniz. Renkli kıyafetlerinizde kesinlikle uygulamayın yoksa kıyafetinizin rengi atabilir.
İlgili 29 soru bulundu
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir. Böylece beyazların rengi solmadan rahatlıkla ilk günkü gibi ve tertemiz şekilde kıyafetleri kullanmak mümkün olur.
*Beyaz çamaşırları yıkadıktan sonra en iyi kurutma yöntemi açık havada ve güneş ışığını dik alan bir alanda asarak kurutmaktır. Kurutma makinesi tercih ederseniz aynı beyazlığı almanız zor olacaktır. Güneş ışığının altında ve açık havada özgürce kuruyan beyaz çamaşırlarınız daha parlak ve beyaz olacaktır.
Elde çamaşır yıkayanların önemli bir bölümü, beyaz sabunla çamaşır yıkamak mümkün mü diye merak eder. Sıvı sabunlara oranla katı sabunlar çamaşır yıkamak için daha uygundur.
Çamaşır yıkama işlemi sırasında deterjan gözüne çok az şampuan koymak, bazı faydalar sağlayabilir. Ancak bu faydalar, şampuanın miktarına ve çamaşırların miktarına bağlı olarak değişebilir. Öncelikle, az miktarda şampuan kullanmak, çamaşırların daha az köpürmesine ve su tasarrufu sağlamasına yardımcı olabilir.
Sıvı deterjanda ise dolgu maddeleri bulunmaz ve toz deterjana oranla daha az kimyasal bulunur. Sıvı bir forma sahip olan bu deterjan daha önceden çözündürme işlemine tabi tutulduğu için, tekrardan suda çözülmesi beklenmez. Genellikle konsantre ürün olduğundan yağı ve kiri de kolaylıkla temizler.
Canan Karatay çamaşır deterjanı yerine alternatif bir ürünü işaret etti. Canan Karatay, kendi evinde çamaşır deterjanı yerine sodyum bikarbonat kullandığını açıkladı.
Bu durumun nedeni makinenin içinde biriken kirlerdir. Bu kokunun önüne geçmek için ihtiyacınız olan tek şey bulaşık makinelerinde kullanılan ve plastik içermeyen tabletlerdir. Tableti makinenin deterjan bölmesine koyarak 40 derecede çalıştırın. Program sona erdiğinde makinenin içindeki tüm kirler temizlenmiş olur.
Zayıf bir asidi çamaşır suyuna karıştırdığınızda toksik gazlar ortaya çıkıyor. Bu da ciddi kimyasal göz yanması ve akciğer hasarına neden oluyor. Cam temizleyici, tuvalet temizleyici, bulaşık deterjanı gibi kimyasal temizlik ürünleri asla çamaşır suyuyla karıştırılmamalı.
Sıvı bulaşık deterjanı, makinenin iç aksamına da zarar verir. Boruları tahrip eder, gideri tıkayabilir ve suyun tahliyesini engelleyebilir.
Yumuşatıcı, kıyafetlerinizin kumaşını yumuşatır. Bunun avantajı, yumuşatıcının ayrıca kıyafetlerinizdeki statik elektriği azaltmasıdır! Bu yüzden çamaşırlarınıza yumuşatıcı ekleyin veya kıyafetlerinize biraz püskürtün, bu şekilde elektriklenme çok daha azalacaktır.
Durulama esnasında beyaz sabunla son bir kez yıkayabilirsiniz. Aslında gerçek anlamda kirli olmayan çamaşırlar direkt olarak sıcağa yakın ılık su ve beyaz sabun ile yıkayabilirsiniz.
Bulaşık makinesi deterjanı yerine sirke ve limon tuzu karışımı Sirke ve limon tuzu karışımı bulaşıklarınızı temizlemeye ve parlatmaya yetiyor. Bulaşıklarınızı sağlıklı bir şekilde yıkayabilmek ve iyi bir şekilde temizlemek istiyorsanız sirke ve limon tuzu karışımını kullanabilirsiniz.
Çamaşır suları kullanım alanları oldukça geniş olan ürünlerdir. Öyle ki yaşam alanlarının birçok zemininde çamaşır suyu kullanımı yapıldığı gibi özellikle beyaz çamaşırların temizliğinde de çamaşır suyu tercih edilir. Ayrıca iş yerlerinde ve okullarda da çamaşır suyu kullanımı alanları mevcuttur.
Hassas çamaşırlarınızı; yalnızca hassas çamaşırlar için kullanılan sıvı deterjan, yün şampuanı vb. özel deterjanlarla yıkayın. Koyu renkli çamaşırları ve yorganları yıkarken sıvı deterjan kullanmaya özen gösterin. Yünlü giysileri, yalnızca yünlüler için kullanılan özel bir deterjanla yıkayın.
Özellikle toplu yaşanılan yerlerde sıvı sabun kullanılmalı. Kalıp sabunlar kişisel temizlik araçları olduğundan mümkünse ortak kullanılmamalı. Alkol bazlı el dezenfektanı ise vücut sıvıları ile temas olmadığı durumlarda kullanılabilir. El antiseptikleri, ellerde gözle görülür kir olmadığı durumlarda uygulanabilir.
Aynı zamanda bu tarz yıkamalar için bebek şampuanı ya da yumuşak sıvı sabun da kullanabilirsiniz. Bunun olması için de uygun şampuan ve sabunları kullanmaya özen göstermelisiniz. İpek ve dantel gibi hassas kıyafetler için deterjanla suya sokulduktan sonra herhangi bir durulama gerektirmeyen deterjan kullanabilirsiniz.
Yıkama sırasında kumaş yüzeyi sert bir şekilde eğilip büküldüğü için, yumuşatıcı kullanılmadığı takdirde sonradan havayla buluşan bu kumaşlar sertleşir ve giyildiğinde rahatsız edici bir his verebilir.
İnatçı ve zorlu lekelerden ilk yıkamada Domestos Leke Çıkarıcı ile kolayca kurtulabilirsiniz. Domestos Beyazlar ve Açık Renkliler İçin Hijyenik Leke Çıkarıcı'yı çamaşır makinesinde, zorlu lekeler için doğrudan üzerine uygulayarak, elde yıkamada veya ev tekstili ürünlerinizde sulandırarak kullanabilirsiniz.
Beyazları yıkarken standart miktarda deterjan ve yumuşatıcı kullanmalısınız. Beyaz kıyafetleriniz farklı kumaş türlerine sahiptir. Bu nedenle kumaş türüne ve üzerinde bulunan yıkama talimatlarına dikkat etmek önemlidir. Örneğin; pamuk kumaşlarla ipek veya kaşmir ürünler aynı anda ve şekilde yıkanmamalıdır.
Sararmış atletler nasıl beyazlatılır? Suya 1 yemek kaşığı tuz ve 1 bardak limon suyu ekleyin. Daha sonra 1 kaşık çamaşır deterjanı ilave edin ve sararan kıyafetleri suyun içine atın. 1 saat suda beklettikten sonra, beyaz yıkama programında yıkayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri