Takipsizlik Kararına İtiraz Kabul Edilirse Kovuşturmaya yer olmadığına dair karara itiraz kabul edilirse, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar kaldırılır, savcı iddianame hazırlamak durumunda kalır. Yani kamu davasının açılması gerekir.
Sulh ceza hâkimliği, itiraz edenin itiraz gerekçelerini veya soruşturma dosyasından anlaşılan nedenlerle itirazın haklı olduğu kanaatine varırsa, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı (takipsizlik kararını) kaldırır. Bu halde, Cumhuriyet savcısı iddianame düzenleyerek mahkemeye vermek zorundadır.
Takipsizlik Kararı Verilen Dosya Ne Olur? Takipsizlik kararı verildiğinde davaya ilişkin dosya kapatılır ve herhangi bir işlem yapılmaz. Dosya yetkililerin kayıtlarında tutulur, ancak kamuya açık olmayabilir. İtiraz veya temyiz başvurusunda bulunulması halinde dosya yeniden açılabilir ve davaya yeniden bakılabilir.
Takipsizlik kararı sicile işler mi? Takipsizlik kararı hiç bir şekilde sicile işlemez. Zira dosya soruşturma aşaması sonunda kapatılmıştır. Kişi hakkında kovuşturmaya yeter delil bulunamamış veya suçu işlemediği yönü daha ağır gelmektedir.
Cumhuriyet savcısı, gerçekleştirdiği soruşturma sonunda yeterli şüphenin oluşması için gerekli delillerin veya kovuşturma olanağının bulunmadığına karar verebilir. Söz konusu nedenlerden dolayı, Cumhuriyet savcısı dava açılmadan dava dosyasını kapatabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Takipsizlik kararı verilmesi halinde adli kontrol kararı da kalkmakta ve isnat edilen suçlama ile ilgili süreç sona ermektedir.
Örneğin savcılık, hiç ifade almadan dosya üzerinden takipsizlik kararı veremez. Kararda, sunduğunuz delillerin ne sebeple yeterli olmadığına dair gerekçe de olmalıdır. Ayrıca sizin tarafınızdan sunulabilen deliller haricinde toplanmasını istediğiniz delillerin toplanmamış olması da bir itiraz sebebidir.
Dosyanın kesinleşme zamanından 5 yıl sonra adli sicil ve istatistik genel müdürlüğüne başvurarak sabıka kayıtlarınızı UYAP'tan ve E-Devlet aracılığıyla sildirebilirsiniz.
Takipsizlik kararında kişinin suçu işlemediği sabittir veya şüphe vardır. Bu sebeple iddianame düzenlenmemiştir. Bu karar birey hakkında suç işlediğinin kesin bir kanıtı olmadığı ve masumiyet karinesi ile kişinin lekelenmeme hakkı gereğince kesinleşmiş bir hüküm bulunmadığı için memuriyete engel teşkil etmemektedir.
İcra dosyalarının takipsizlikten düşmesi için belirli bir süre geçmesi ve dosyanın zamanaşımına uğraması gerekmektedir. Bir icra takibi yapılan dosyada 1 yıllık süre boyunca hiçbir işlem yapılmadığı takdirde, icra dosyası takipsizlikten düşmektedir.
Bununla beraber CMK madde 172/2 ; “Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildikten sonra kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak yeni delil elde edilmedikçe ve bu hususta sulh ceza hâkimliğince bir karar verilmedikçe, aynı fiilden dolayı kamu davası açılamaz.” Şeklindedir.
İtiraz eden birey giderlere mahkûm olmaktadır. Bu karar itiraz eden bireye ve şüpheliye tebliğ edilmektedir. Birey kovuşturmaya yer olmadığına dair karara itiraz gerçekleştirir ve itirazı kabul görmezse, takipsizlik kararı kesinleşir.
Dosya Durumu Takipsizlik Nedir? Dosya durumu takipsizlik icra için alacaklı kişinin 1 yıl içerisinde dosyaya müdahil olmadığı ve bunun sonucunda da icra dosyasının geçici olarak kapatıldığı anlamı taşır.
İcra takibinin dosya kapak hesabındaki miktar ve harçlar yatırıldıktan sonra dosya icra müdürlüğünce kapanacaktır. Bu şekilde kapanan dosyaların tekrar açılması mümkün değildir.
Takipsizlik kararının güvenlik soruşturmasına etkisi bu anlamda bir belirsizlik taşır ancak takipsizlik kararı kişi hakkında verilen genel olarak olumlu bir karardır. Takipsizlik kararının güvenlik soruşturmasına etkisi kesin surette şudur diyemesek de olumlu sonuç doğuracaktır.
KYOK olarak adlandırılan karar kovuşturmaya yer olmadığına dair karardır. Bu karar aynı zamanda takipsizlik kararı olarak da bilinmektedir. Şüpheli kişi hakkında başlatılan soruşturma neticesinde Cumhuriyet Savcısı yeterli şüphe oluşmasını sağlayacak delile ulaşamadığında bu kararı verebilir.
Adli Sicil Kaydı Sorgulama: Takipsizlik kararı, ilgili kişinin adli sicil kaydında tutulmaktadır.
Kovuşturmaya yer olmadığına dair karara takipsizlik kararı da denmektedir. Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak kanıt elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması durumlarında kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.
Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar (KYOK, Takipsizlik Kararı): Cumhuriyet savcısının bir suç ile ilgili olarak yürüttüğü soruşturmada, suçun işlendiğine dair yeterli şüpheye ulaşamadığını ve iddianame ile şüpheli hakkında dava açmayacağını, kovuşturmayacağını ifade eder.
Kapalı dosyaların içindeki evraklar internet üzerinden görünmezler. Uyap sisteminden dosyanın silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Dosya durumu kapalı takipsizlik: Dosyanın icra dosyası veya savcılık dosyası olmasına göre değişiklik gösterir. Yukarıda bu durumları açıkladık. Takipsizlik kararı sorgulama: Savcılık takipsizlik dosyası uyap üzerinden sorgulanamaz.
Takipsizlik itiraz olarak kyok kararına karşı 15 gün içinde savcılığın bulunduğu yer Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz edilebilmektedir. İtiraz sonucu Sulh Ceza Hakimliği dava açılmasına karar verebileceği gibi itirazı reddedip takipsizlik kararını kesin olarak onayabilir.
Şüpheli hakkında KYOK (takipsizlik) verilirse kişinin şüpheli sıfatı sona erer. Şüpheli hakkındaki soruşturma dosyası kapanır. Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar (KYOK- Takipsizlik) verildiğinde bu karar ilgililerine tebliğ olur. Tebliğden sonra ilgili kişiler bu karara karşı itiraz yoluna başvurabilirler.
Soruşturmanın tamamlanması için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olmakla birlikte, somut olayın özelliğine göre soruşturmanın makul sürede bitirilmesi gerekir. Soruşturma, 1 ay sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir. Ancak, soruşturma süresinin yapılacak işlemlerle orantılı olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri