Markayı ya da ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmak suretiyle markayı taklit etmek, bu ürünleri satmak, dağıtmak, ihraç etmek, ticari amaçla elde bulundurmak gibi durumlarda 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile yirmi bin güne kadar adli para cezası mevcut” diye konuştu.
Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Taklit ürün satmak, marka hakkının ihlali olarak kabul edilir ve yasalar tarafından suç sayılır. Türkiye'de, taklit ürün satmanın cezası, Türk Ceza Kanunu'nun 61. maddesinde düzenlenmektedir. Ceza kanunda, “marka hakkı ihlali” başlığı altında yer almaktadır ve “marka hakkının çiğnenmesi” suçunu tanımlamaktadır.
Kanunda, sadece iktibas ve iltibas suretiyle marka hakkına yapılan tecavüzler suç olarak düzenlenmiştir. İktibas, markanın aynı şekilde taklit edilmesidir. İltibas ise, asıl marka ile karıştırılmaya yol açacak fiiller icra edilmesidir.
'Çakma' tabir edilen taklit ürünleri yapan, satan, ithal ve ihraç edenleri, artık ağır cezalar bekliyor. Yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanunu'na göre, marka tecavüzü yapanlara 3 yıla kadar hapis ve 20 bin günü bulan adli para cezası verilecek.
İlgili 33 soru bulundu
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Bu kapsamda, ALO 130 hattına yalnızca 2019 yılında 2.232 bildirim yapılmıştır. Bildirimler işleme alınarak, ilgili teknik şubeye yönlendirilmekte ve gerekli görülenler hakkında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine başlanmaktadır.
Marka koruması olduğunu belirten işareti mal veya ambalaj üzerinden yetkisi olmadan kaldıran kişiye, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
Faturasız ürün satmanın cezası, faturada yazılması gereken tutarın %10'u kadardır. Fatura kesildiyse fakat tutar eksik şekilde girildiyse bu durumda tutar farkı üzerinden yeni bir hesaplama yapılır.
Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında, markayı ya da ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmanın, bu ürünleri satmanın, dağıtmanın, ihraç etmenin, ticari amaçla elde bulundurmanın karşılığının hapis ve para cezası olduğunu vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti: "Marka üzerindeki haklar hukuken açıkça belirtilmiş.
Marka suçunun cezası 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 30.maddesinde düzenlenmiştir. Marka hakkına tecavüz suçunun cezasının alt sınırı 1 yıldır. Marka hakkına tecavüz suçunun cezasının üst sınırı ise 4 yıldır.
Markayı ya da ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmak suretiyle markayı taklit etmek, bu ürünleri satmak, dağıtmak, ihraç etmek, ticari amaçla elde bulundurmak gibi durumlarda 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile yirmi bin güne kadar adli para cezası mevcut” diye konuştu.
İmitasyon kullanmanın bir suç olduğuna dair alınan bir karar olmamakla beraber; taklit mal üretmek, satmak, ithal ve ihraç etmenin cezası vardır. Bu suçları yapmanın 3 yıla kadar hapis cezası vardır. Kanunda tüketiciler için ise herhangi bir yaptırım öngörülmüyor.
Cevap: Replika satışı
Sahte ürün satmak suç olup, aynı zamanda üretici firma tarafından zararın tazmini için tazminat davası da açılabilir. Uygulamada lacoste davaları buna örnektir. Örneğin replica rolex satmak suçtur. İster internet yoluyla online, ister bizzat tezgahta satışı sorun çıkartır.
Adli Para Cezasının Meblağının Belirlenmesi
Ceza gün sayısı belirlenirken TCK 3 ve 61'deki cezanın belirlenmesi şartlarına bakılacaktır. Gün karşılığı para cezası en az 20, en fazla 100 Türk Lirası olabilir. Uzun zamandır bu miktarlar değiştirilmemiştir.
Marka hakkı sahibi, marka hakkına tecavüz fiilinin tespiti için dava açabileceği gibi, tecavüz fiilinin önlenmesini, durulmasını yahut tecavüz fiilinin kaldırılmasını da mahkemeden talep edebilir. Aynı şekilde, hakkı ihlal edilen marka sahibinin maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir.
Örneğin; dolandırıcılık suçunda, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adlî para cezasına hükmedilir, yani her iki cezaya birlikte hükmedilir. Ceza hukuku literatüründe bu para cezaları da “gün para cezası” olarak adlandırılmaktadır.
Bir ürünü imal eden ya damgasını basar veya basmaz, bunda sakınca yoktur. Ama izin almadan başka bir üreticinin damgasını basarsa, hem onun hakkını yemiş, hem de alanları aldatmış olur. Bunu yapmanın caiz olmadığı açıktır. Bunu yapanın malını satmak da caiz olmaz.
Bu kapsamda siz değerli satıcılarımıza yardımcı olmak için hazırladığımız örnek Listede yer alan beyanların ve benzerlerinin Trendyol'da ürün görsel, isim ve açıklamalarında kullanımı kesinlikle yasaktır.
Trendyol – internetten satışı yasak ürünler
Etnik, milli, dini, siyasi, kültürel ayrımcılık içerebilecek, insan haklarının korunması ve düşünce özgürlüğü gibi temel değerlerle bağdaşmayan, toplumsal ayrışma ve çatışmayı körükleyici söylem ve görselleri barındıran ürünlerin satışı yasaktır.
8. 4.400 TL altı tutarlar için e arşiv fatura kesilir mi? Kesilebilir fakat herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
Şirket açmadan satış yapmak istediğinizde vergi mükellefi olmamanız sebebiyle fatura kesmeniz mümkün değildir. Diğer yandan herhangi bir vergi ödemek gerekmediği gibi vergi levhanız da olmayacaktır.
Sahte fatura kullanan kişiler, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Vergi Usul Kanunu (VUK)'nun 359/b maddesinde sahte fatura düzenleyen kişilerin de üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacakları hüküm altına alınmıştır.
Marka haklarına gerçekleşecek olan tecavüz durumlarında, Marka hakkına tecavüz davası açabileceğiniz görevli ve yetkili mahkemeler sınai haklar hukuk mahkemeleri olarak bilinmektedir. Bu mahkemelere başvuru yapabilir ve dava açabilirsiniz.
Fikri ve sınai haklar ceza mahkemesi, kanundaki ceza miktarı ve suçun vasfı ne olursa olsun 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda düzenlenen tüm suçlar ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu'nda düzenlenen marka suçları ile ilgili yargılama yapmakla görevlidir.
Marka Koruma Süresi
Tescilli markanın koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren 10 yıl sürmektedir. Bu süre, başvuru üzerine 10 yıllık dönemler halinde istenildiği kadar yenilenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri