İncir Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır? İncirler akşamdan güzelce yıkanarak bir tencereye alınır. Üzerine toz şeker dökülerek bir gece bekletilir.
İncir Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır? İncirleri bir gece önceden şekere yatırıp buzdolabında bekletiyoruz. Ertesi gün limon tuzu hariç tüm malzemeleri karıştırıyoruz. şerbeti kalınlaşana kadar kaynatıyoruz.
Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz. Kavanozların kapakları reçel a sıcakken ya da soğuduktan sonra kapatılmalıdır. Kavanozlar ışık görmeyen, çok sıcak olmayan, ferah yerlerde saklanmalıdır.
1 Kilogram İncire Ne Kadar Şeker Konur? 1 kilogram olgun incir ile reçel yapmak için 3 su bardağı toz şeker eklemeniz yeterli olacaktır.
Püf Noktası
*Taze ve olgun incirler tercih edin. *Şeker oranını incirlerin tatlılık oranına göre artırıp, azaltabilirsiniz. *Reçeli biraz kaynattıktan sonra geniş tepsilere dökerek ve üzerini tülbentle örterek güneş altında koyulaşmasını sağlayabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Eğer ki kusursuz bir incir reçeli yapmak istiyor, şekerlenmeye asla meydan vermek istemiyorsanız kaynama aşamasının sonuna doğru reçele bir miktar limon tuzu ya da limon suyu ekleyebilirsiniz. Bu sayede incir reçelinizi uzun süre şekerlenmeden saklayabilirsiniz.
Reçel kavanozlara ne zaman konmalı? Reçellerinizi koyacağınız kavanozların mutlaka cam ve sterelize edilmiş kavanozlar olduğundan emin olun. Reçellerinizi saklamak için plastik bir kap kullanacaksanız reçelleri kesinlikle henüz sıcakken ilave etmeyin. Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın.
İncir Reçeli Tarifi İçin Malzemeler
Ilk defa yaptım umarım güzel olur.2 kg incir için 7 su bardağı şeker koydum.Hem limon tozu koydum hem biraz limon sıktım.
Bir tencerede altışar su bardağı şeker ve su on dakika kaynatılıp içine incirler atılır. Bir saat kadar kaynatırken incirlerin daha iyi şerbet çekebilmesi için kevgirle ara ara bastırılır. Bir yeme kaşığı limon suyu eklenerek kısık ateşte yarım saat daha kaynatılır. Kısa sürede yenilecekse buzdolabında saklanır.
Bekleyen incir ocağa alınıp kısık ateşte bir saat kadar pişirilir. Reçelin kıvama geldiğini anlamak için tanesiz tarafından bir kaşık alınıp bir tabağa dökülüp soğuması beklenir. Soğuyan reçel su gibi akmayacak kıvamdaysa reçelimiz olmuş demektir.
Reçelleri kavanozlara aktardıktan sonra kapaklarını hava almayacak şekilde kapatın ve kavanozları ters çevirin. Dinlenen reçelleri serin ve kuru bir ortamda saklamanız gerekir. Kiler veya orta ısıdaki buzdolabı, reçel saklamak için en ideal alanlardır.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin.
Buzdolabı içerisinde uzun süre boyunca bekletilen reçellerde de şekerlenme görülür. Bu durumu en hızlı ve pratik şekilde çözebileceğiniz yöntem sıcak su yöntemidir. Şekerlenen reçelleri ağzı kapalı bir kap içerisine koyduktan sonra içi sıcak su dolu bir kaba yerleştirebilirsiniz.
Reçelinizi şekerle 8-10 saat bekletmek ekstra su ilave etmeden reçelinizin pişmesine ve daha özlü olmasına yardımcı olur.
Reçellerin uzun süre yapısının bozulmaması için açık ve serin ortamlarda muhafaza etmek gerekir. Pişirilmenin ardından cam kavanoza aktarılan reçel, uygun koşullar sağlanmadığı sürece içerisinde bulunan şekerde kristallenmeler olabilir. Bu da reçelin yapısının bozulmasına sebep olacak ve reçel lezzetini kaybedecektir.
Reçelin kötü ve koyu bir renge sahip olmaması için kaynama aşamasında tencere kapağını asla kapatmayın. Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin.
İncirli (İncir Reçeli) Tarifi Nasıl Yapılır? Şeker ile su tencereye konur, kaynamaya bırakılır. İncirler eliniz ya da bıçak ile çatala gelecek büyüklükte parçalara ayrılır. Şekerli su kaynayınca içine reyhan eklenir, kaynatmaya devam edilir.
Henüz yapım aşamasındayken koyulaşmadığını farkettiseyniz kaynamakta olan reçelinizin içerisine elma ilave edin. Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar.
Eğer 1 kilo çilekten, çilek reçeli yapacaksanız, 4 su bardağı şeker kullanılması gerekmektedir.
Parlak Tam Kıvamında İncir Reçeli Tarifi
Soğuduktan sonra parmağınızla şerbete bandırıp parmağınızı kaldırın. Eğer şerbet akışkan değil ise ve hemen tabağa geri düşmüyor ise o zaman tam kıvamında demektir fakat daha akışkan ise ocağın altını tekrar açın ve biraz daha kaynatıp tekrar porselen tabak testi yapın.
Reçel ve marmelatlarda şekeri kestirmek için limon suyu ya da limon tuzu sulandırarak kullanılır. Bu işlem yoğunlaşıp kıvama gelen reçel ocaktan alınmadan 2-3 dakika önce yapılır.
Güneşin altında koyulaşana kadar bekletin. Eğer güneşte bekletme imkanınız yoksa, reçeli fırın tepsisine koyun. Düşük ısıda 100 derecede arada bir fırın kapağını açarak ve reçeli karıştırarak kıvamının yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Kıvamlı bir reçel için, mutlaka ölçülere uyun.
Reçelin şekerlenmesini önlemek için sadece saklama koşulları değil, yapılma aşamasında da dikkatli olunmalıdır. Reçel saklarken buzdolabı gibi soğuk dolaplar, güneş ışığı gören bir oda veya cam önü tercih edilmemeli, bunun yerine güneş görmeyen kiler gibi saklama alanları, erzak dolapları tercih edilmelidir.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri