Taklit ürün satmak, marka hakkının ihlali olarak kabul edilir ve yasalar tarafından suç sayılır. Türkiye'de, taklit ürün satmanın cezası, Türk Ceza Kanunu'nun 61. maddesinde düzenlenmektedir. Ceza kanunda, “marka hakkı ihlali” başlığı altında yer almaktadır ve “marka hakkının çiğnenmesi” suçunu tanımlamaktadır.
30.12.2011). kabaca tarif etmek gerekirse ikiye ayrılmıştır: a) Üreticiler bakımından 2-4 yıl hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası, b) Satıcılar için ise 1-3 yıl hapis veya beş bin güne kadar adli para cezası öngörülmüştür.
Çakma ürün satmak, hukuki anlamda bir suç olarak kabul edildiği işlemler arasındadır. Geçmişte Yargıtay'ın marka taklidi konusunda cezai işleme yer olmadığı görüşüyle bozduğu kararların aksine getirilen yeni düzenlemeler çerçevesinde artık tescilli markaların kopyasını satmak ciddi anlamda yaptırımlara tabi.
İmitasyon kullanmanın bir suç olduğuna dair alınan bir karar olmamakla beraber; taklit mal üretmek, satmak, ithal ve ihraç etmenin cezası vardır. Bu suçları yapmanın 3 yıla kadar hapis cezası vardır. Kanunda tüketiciler için ise herhangi bir yaptırım öngörülmüyor.
İlgili 40 soru bulundu
uygulamamızda replika ürün satışına izin verilmemektedir. Uygulama içinde yer alan kuralların ihlal edilmesi durumunda üyelik kapatılır. Kontrol edebilmemiz için kullanıcı adınızı, DM üzerinden iletmenizi rica ederiz.
Türkiye'de ise, replika telefonların ithalatı ve satışı yasal değildir. Bu cihazların ithalatı, gümrüklerde engellenmektedir ve piyasada da bulunmamaktadır.
Evet, faturasız ürün satmak kadar faturasız ürün almak da suçtur. Satıcıya olduğu kadar tüketici için de cezai yaptırımlar söz konusudur.
Faturasız ürün satmak bir suç teşkil etmektedir. Vergi Usul Kanunu'na göre düzenlenmemiş faturalara usulsüzlük cezası kesilir. 240 TL olan ceza, yazımızın başında da belirttiğimiz üzere 2022 yılı için 500 TL'dir.
İnternetten faturasız ürün satmak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 353. maddesindeki usulsüzlük cezaları çerçevesinde yaptırımlara tabidir. Fatura, malın satışını ispatlayan bir belge niteliği taşıması sebebiyle tüketici açısından haklarını savunmaya yardımcı değerli bir evraktır.
Türk Ceza Kanunu'nda belirlenmiş bir ceza ise, 2023 yılında günlük adli para cezasının alt limiti 20 TL, üst limiti ise 100 TL'dir.
Söz gelimi; hakim 50 gün belirlemiş olsun, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı takdir edilecektir. Bu takdirde alt sınır 20,00-TL, üst sınır ise, 100,00-TL'dir (TCK M.52/2).
Siz de bu failleri, saklandığı veya satıldığı yerleri ALO 136'yı ücretsiz arayarak yada Online İhbar linkini kullanarak ihbar edebilirsiniz.
Marka suçunun cezası 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 30.maddesinde düzenlenmiştir. Marka hakkına tecavüz suçunun cezasının alt sınırı 1 yıldır. Marka hakkına tecavüz suçunun cezasının üst sınırı ise 4 yıldır. Ayrıca Marka hakkına tecavüz suçunu işleyen kişiye yirmibin güne kadar para cezası da verilebilir.
Yargıtay cezayı bozdu: 'Çakma' ürün satmak 'suç' değil.
8. 4.400 TL altı tutarlar için e arşiv fatura kesilir mi? Kesilebilir fakat herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
Faturasız ürün satmanın cezası, faturada yazılması gereken tutarın %10'u kadardır. Fatura kesildiyse fakat tutar eksik şekilde girildiyse bu durumda tutar farkı üzerinden yeni bir hesaplama yapılır.
213 sayılı Kanunda düzenlenen idarî nitelikteki vergi cezalarından biri olan usulsüzlük cezası, aynı kanunun 351 inci maddesinde vergi kanunlarının şekil ve usule ilişkin hükümlerine riayet edilmemesi şeklinde tanımlanmıştır.
Dolayısıyla yasaldır. Diğer e-ticaret kanallarında olduğu gibi, Instagram'da satış yaptığınızda da vergi mükellefi olursunuz. Instagram satışları için fatura ve irsaliye düzenlemek gerekir. Bu şekilde yasal bir satış işlemi gerçekleştirmiş olursunuz.
E-Fatura kapsamında olmayan mükellefler;
Eczanelerimiz tarafından 01/01/2020 tarihinden itibaren satış yaptığınız vergi mükelleflerine, düzenleyeceğiniz fatura tutarı KDV dahil 5.000,00 TL'yi aştığı takdirde, faturanın kullandığınız fatura cildinden kağıt olarak düzenlenmesi yasaklanmıştır.
Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında, markayı ya da ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmanın, bu ürünleri satmanın, dağıtmanın, ihraç etmenin, ticari amaçla elde bulundurmanın karşılığının hapis ve para cezası olduğunu vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti: "Marka üzerindeki haklar hukuken açıkça belirtilmiş.
Adından da anlaşıldığı üzere orijinal olmayan ve taklit edilen cihazlara replika telefon deniyor. Replika kelimesi gerçeği ile birebir aynı olan taklitlere denir. Bu aşamada replika telefonda gerçeği ile birebir aynıdır. Replika telefonlar hem tasarım hem de boyut olarak orijinal model cihazlar ile birebir aynıdır.
Replika ürünlerin renkleri orijinal ürünlere göre farklılık göstermektedir. Replika ürünlerin orijinallerine göre renklerinin cansız olduğu ve ton farkının olduğu görülebilir. Bununla beraber, replika ürünlerin fiyatları orijinal ürünlere göre daha düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri