Takıntı hastalığı neden olur? Araştırmalarda obsesif kompulsif bozukluğun nedenleri arasında; vücutta mutluluk hissini veren serotonin hormonunun üretimindeki aksamasının en önemli neden olduğu görülmektedir. Çocuklukta görülen travmalar da takıntı hastalığına neden olmaktadır.
Takıntı hastalığının sebepleri net bir şekilde neden kaynaklandığı henüz çözülmese de bireysel özelliklerinin, çocukluk dönemine ait travmatik olayların, genetik faktörlerin, beyin işlevlerinde meydana gelen bozuklukların takıntı hastalığına sebep olabilecek faktörler arasında yer almaktadır.
Takıntılı düşüncelerin günlük yaşamımızı etkileyecek, günlük aktivitelerimizi kısıtlayacak düzeye gelmesi durumunda OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUK (OKB) adı verilen bir ruhsal hastalık akla gelmelidir.
OKB kendiliğinden geçmez, ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisi yöntemlerinden biri ile tedavi edilmelidir. Erken teşhis gerçekleştirildiğinde tedavi süreci de hızlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yerine terapi yöntemi uygulanabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi bu terapiler arasında en etkilisidir.
İlgili 21 soru bulundu
Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) tedavisinde serotonin geri alımını durduran ilaçlar kullanılır. Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır.
Başkaları tam olarak kendileri gibi düşünüp, hareket etmedikçe onlarla bir çalışma içine girmek istemezler, zorunda kalırlarsa agresifleşirler. Yanlış yapmamak için yaptıklarını defalarca kontrol ederler. Olayların olumlu olumsuz yönlerini sürekli tartmaya çalıştıkları için karar vermekte güçlük çekerler.
Takıntılar ya da tıbbi literaratürde daha yaygın kullanım şekliyle obsesyonlar, kişiyi rahatsız eden, tekrarlayıcı ve zorlayıcı düşünceler, duygu veya dürtülerdir. Kişi çoğunlukla obsesyonunun mantıksız olduğunun farkındadır ancak yine de zihninden atmakta zorlanır.
Kapı kilidini tekrar tekrar kontrol etmek, İşleri belirli sayıda yapmak, Rahatsız edici kelimelere veya düşüncelere takılı kalmak, Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlamak gibi birçok takıntılı düşünce ve davranış obsesif kompulsif bozukluk belirtilerindendir.
Takıntıların azaldığı dönemler aslında iyileşilmemektedir. İlaç tedavisi de iyileşmeyi ve takıntının bitmesini sağlamaz. Takıntının geçmesi için gerekli olan Psikanalitik kökenli bir psikoterapi ile ile obsesif düşüncelerin altında yatan bilinçdışı çatışma ve duygular psikoterapi ile çalışılmalıdır.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tedavi edilmediği takdirde kendiliğinden iyileşmeyebilir, bu nedenle tedavi almak son derece önemlidir. Kişi, zihinsel hastalıkların teşhisi ve tedavisi için özel olarak eğitilmiş bir sağlık uzmanına yönlendirilebilir.
Bunlara obsesyon denir. Kompülsiyon da bu düşüncelerin kişiye verdiği sıkıntıyı, bunaltıyı azaltmak için yaptığı tekrarlayıcı ve zaman alıcı hareketler, davranışlardır. Genellikle küçük yaşlarda görülse de 20-30'lu yaşlarda da ortaya çıkabilir. Her yaşta görülebilen OKB, kadınlarda daha sık görülür.
Takıntılı ritüelleri yapmamak büyük kaygıya neden olabilir. Bir kişinin OKB seviyesi hafiften şiddetliye kadar herhangi bir yerde olabilir, ancak şiddetliyse ve tedavi edilmezse, kişinin işte, okulda işlev görme ve hatta evde rahat bir yaşam sürdürme kapasitesini yok edebilir.
Obsesif kompulsif bozukluk, halk deyimiyle vesvese olarak da adlandırılır. Gündelik hayatta herkes bazı durumlar karşısında endişe, panik ve takıntılı bir halde olabilir.
OKB, çok boyutlu bir sorundur. İrili ufaklı olumsuz deneyimler işlenmediyse daha sonra bir yan etki olarak takıntılı düşünce ve davranışlara yöneltebiliyor. Bu takıntılar bir nevi başa çıkma yolu olarak sıkıntılı duygulardan uzaklaşma çabasıyla ilişkilidir. İşlenmemiş travmalar hatırladıkça acı verir.
Obsesif kompulsif bozukluk tanısını bir psikiyatrist koymalıdır. Var olan takıntılar, sürekli devam ediyor ve bireyin işlevselliğini engelliyor ise mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Takıntı vesvesenin belirtileri aynen şu şekildedir;
Yoğun endişe ve devamlı güvenme gereksinimi. Hata yapmama isteği. Rahatsız eden, akılda olan ve uykuya engel olan görüntülere, cümlelere veya düşüncelere takılıp kalma. Toplum bakımından kabul edilmeyen bir hareket içine girmekten veya rezil olmaktan korkma dürtüsü
Kişinin aklına sıklıkla gelen ve iç sıkıntısı, suçluluk, utanç duygusu yaratan Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) belirtileri, kendi hayat akışı ile birlikte çevresindeki insanlarla ilişkilerini olumsuz etkiliyor.
Obsesif Kompulsif Bozukluk kendi kendine geçen bir rahatsızlık değildir. Biraz inatçıdır , tedavisi uzun sürebilir.
Takıntı hastalarının elinde olmayan düşüncelere sahip olduğu göz önünde bulundurulmalı ve anlamaya çalışılmalıdır. Hastalığı ile alakalı yargılama ya da eleştiride bulunulmamalı, aksine kendisini iyi hissedebilmesi için destek verilmesi, baskıcı ve tutumlu davranışlardan kaçınılmalıdır.
Obsesyon halk arasında takıntı veya saplantı diye de adlandırılan bir rahatsızlık belirtisidir. Kişinin elinde olmadan, istenmeden akla gelen ve kişiye aşırı rahatsızlık veren düşüncelerdir. Mesela mikrop veya kir bulaştığı düşüncesi bir obsesyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri