Takograf muafiyeti: Kamyon, otobüs ve çekiciler dışında kalan ve şehir içinde taşımacılık yapanlara takograf muafiyeti bulunmaktadır.
Takograf otobüslerde de bulunması gereken bir cihazdır fakat otobüsün alabileceği yolcu sayısı 17 kişiyi geçmiyorsa takograf gerekli görülmemektedir. Takograf cihazı şehir içinde taşımacılık yapan kamyonlarda ve belediye bağlı araçlarda olması zorunlu değildir.
3) Takoğraf cihazı takılan her taşıtın işleten ve sürücüsü, takıldığı tarihten itibaren bu cihazları kullanılır durumda bulundurmak zorundadır. 4) Şehiriçi ve belediye mücavir alanı içerisinde yolcu ve yük nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekici türündeki taşıtlarda takoğraf cihazı bulundurma mecburiyeti aranmaz.
Bu kapsamda, şehirlerarası yük veya yolcu taşıması yapan otobüs, kamyon ve çekicilerin yanı sıra ağırlığı 3,5 tonun üzerinde olan yük taşıyan araçlar için takograf cihazı bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır.
“(1) Yurt içinde taşımacılık yapan ve takograf kullanması zorunlu olan 1996 model ve sonrası araçlarda kullanılan analog veya elektronik takograf cihazlarının, aşağıda belirtilen süreler içerisinde dijital takograf ile değiştirilmesi zorunludur.
İlgili 32 soru bulundu
Taşıtlara ait olan takoğraf kayıtlarını, kayıt tarihi itibari ile bir ay süreyle araçlarda, beş yıl süreyle de işyerlerinde, işyeri yoksa araçlarında saklamaları gerekmektedir. Takograf muafiyeti: Kamyon, otobüs ve çekiciler dışında kalan ve şehir içinde taşımacılık yapanlara takograf muafiyeti bulunmaktadır.
Toplam ağırlığı 3.500 kg'dan fazla olan tüm araçlar ve araç kombinasyonları takograf bulundurmak zorundadır.
Aşağıda belirtilen motorlu araçları kapsamaz:
Yapısı itibariyle hızı 99 km/s'i aşmayan N2 ve N3 sınıfı kamyon ve çekiciler ile Yapısı itibariyle hızı 110 km/s'i aşmayan M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüsler. Şehir içinde sadece kamu hizmetinde kullanılan motorlu araçlar.
Dört tür dijital takograf kartı vardır. Sürücü kartı, denetim kartı, servis kartı ve şirket kartı. Sürücü kartları, sürücüler tarafından sürüş, dinlenme ve aktivite bilgilerini kaydetmek için kullanılır.
Dijital Takograf Sürücü Kartınızla İlgili Ana Kurallar
Her şeyden önce, takografla donatılmış bir aracı kullanırken kişisel dijital takograf sürücü kartını (dijital ehliyet) kullanmak zorunludur.
dijital takograf cihazının kullanılması zorunludur. (2) (Ek:RG-29/4/2015-29341) Analog ve elektronik takograf cihazı kullanan araçlardan Geçici 3 üncü maddede belirtilen süreler ve durumlara tabi olanlarda dijital takograf cihazının kullanılması zorunludur.
Takograf cihazı, karayolu araçlarının hareketinin ve sürücülerinin belli çalışma sürelerinin detaylarını otomatik veya yarı otomatik olarak göstermek ve kaydetmek için karayoluyla taşımacılık yapan araçlara monte edilmesi tasarlanan kayıt cihazıdır.
Kamyon, tır, otobüs gibi yolcu ve ticari eşya taşımakta olan tüm araçları kullanan sürücülerin dijital ehliyet sahibi olması gerekiyor. Sürücünün sahip olduğu bu ehliyet aracın vites kutusundaki yuvaya yerleştirilen takograf cihazına okutulmaktadır. Takograf sürücünün denetlenmesini sağlamaktadır.
Ulusal ve uluslararası ticari eşya ve yolcu taşımacılığı yapan taşıtlarda çalışan sürücülerden SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 ya da SRC5 belgesine sahip her sürücü sayısal takograf kartına başvuru yapabilecektir.
Çift kişilik görevler
Sürücüler için günlük dinlenme gerekmeden önce, en ideal durumda maksimum sürüş süresi 20 saattir. 20 saat ancak her iki sürücünün de 10 saat araç kullanması durumunda mümkündür (günlük uzatılmış sürüş süresi).
Karayoluyla yolcu ve eşya taşımacılığı yapan ticari araçlarda sayısal takograf adı verilen bir kontrol cihazı vardır. Takograf cihazı, kartlar için iki yuva ve ekrandan oluşur. Güvenli bir sensörle vites kutusunun olduğu alana bağlanır. Bu takografa yerleştirilmek üzere çıkarılan ehliyetlere dijital ehliyet denir.
Araçlarda bulunan takograf cihazlarının tüm yolculuk boyunca çalışması ve dinlenme süreleri de dahil tüm yolculuk verilerini kaydetmesi gerekmektedir. Takograf cihazı şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapan tüm otobüs, kamyon ve çekicilerde bulunmalıdır.
Firma kartları kullanılarak her 90 günde bir takograf cihazındaki veriler her 28 günde bir günde bir sürücülerin kartlarındaki veriler mutlaka indirilmeli ve bir yıl süreyle saklanmalıdır (Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre 5 yıl).
Takograf verilerini saklama süresi ne kadardır? Takograf ve sürücü kartındaki veriler, kayıttan sonra en az bir yıl (52 hafta) saklanmalıdır. Veriler ayrıca vergi düzenlemelerine uymak için kullanılıyorsa, en az yedi yıl saklanmalıdır.
Takograf, özellikle nakliye şoförlerinin yasalarca müsaade edilen sürüş sürelerini ve hız limitlerini geçmemesini sağlayarak trafikte can ve mal güvenliğinin arttırılmasını sağlar. Takograf şoförün faaliyetlerini kaydeder.
Sadece Gerekli Durumlarda Korna Çalın
Önünüzdeki seyir halinde olan araç arkasına bakmadan ilerliyorsa veya oldukça virajlı bir yolda seyir halindeyseniz korna çalmak önemlidir.
Takograf Dinlenme Süreleri. Sürücüler günde en az 11 saat dinlenme süresi almalıdır. Günlük dinlenme süresi azaltılırsa bu süre 9 saatin altına düşmemelidir. Sürücüler günlük dinlenme süresinin azaltılmasını her 2 haftalık dinlenme periyodunda sadece 3 kez yapabilir.
Her iki yılda bir takograf kalibre edilmelidir. Bu yükümlülük hem analog hem de dijital takograflar için geçerlidir. Kalibrasyon sırasında takografın çeşitli parçaları mühürlenir. Bu mühür iki yıl süreyle geçerlidir; bu, bir takografın iki yılda bir kalibre edilmesi gerektiği anlamına gelir.
Genel çalışma ve dinlenme kuralları
Bir haftada maksimum çalışma süresi 60 saattir ve 16 haftalık bir süre boyunca ortalama maksimum çalışma süresi 48 saati geçemez. Tüm molalar en az 15 dakikalık artışlarla verilmelidir.
Yasa diyor ki; il sınırları içinde çalışacağını taahhüt ve beyan eden araçların takograf bulundurma zorunluluğu yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri