Cam ve mermer yüzeyler, bıçakların körelmesine yol açar. Bu yüzden kesme işlemini mutlaka tahta veya plastik kesme tahtasında yapmaya özen gösterin. Eğer kesme tahtası kullanmadan ürünleri mutfak tezgahında kesiyorsanız, hem tezgahınız, hem de bıçağınız zarar görecektir.
Mermer ya da cam yüzeylerde bıçakların kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Bu yüzeylerde kullanılan bıçaklar çok hızlı bir şekilde körelir. Günümüzde çok fazla tercih edilemese de cam ya da mermer kesme tahtası kullanıyorsanız bıçaklarınızın kısa bir süre içerisinde köreldiğini görebilirsiniz.
Bıçağın bileme esnasında yanmaması için, bileme işi bir taşlama ile yapılıyorsa bol soğutma suyu kullanılmalıdır ya da sulu bileme makineleri ile bilenmelidir. Aşırı ısınma çeliğin yapısını değiştirir ve korozyon direncini, bıçağın sertliğini azaltır ayrıca bıçağınızın kenar tutma yeteneğini kaybetmesine yol açabilir.
Bıçağın keskin tarafını eğik tutarak gazeteye gelecek şekilde siler gibi sürtme işlemi yapın. Bir dakika boyunca bu işlemi uygularsanız bıçağınız eskisi gibi keskin hale gelir. - Ağzı kalınlaşmış ve oldukça körelmiş bıçakları bilemek için ise masat yerine bıçak bileme makineleri bilemek daha doğru olur.
Özellikle söz konusu et bıçağı, sıyırma bıçağı, peynir bıçağı gibi bıçaklarsa onları asla bulaşık makinesinde yıkamamalısınız. Sebebi ise çok açık: Yüksek basınçlı suyun onlara zarar vermesi ve zamanla körelmelerine yol açması.
İlgili 30 soru bulundu
Bulaşık makinesindeki yüksek sıcaklık ve nem, bıçağın hem çeliğine hem de sapına zarar verebiliyor. Bulaşık makinesinde yıkanan bıçakların aşınma direnci azalıyor. Bu da zaman içinde keskinliklerini kaybetmelerine ve paslanmalarına neden oluyor.
Yüksek basınçlı su, bıçakların zarar görmesine ve zamanla körelmesine yol açar. Bu yüzden bıçakları elde yıkamak, ömrünü uzatacaktır. Cam ve mermer yüzeyler, bıçakların körelmesine yol açar. Bu yüzden kesme işlemini mutlaka tahta veya plastik kesme tahtasında yapmaya özen gösterin.
Elmas bileme taşları ise bileme işlemini kolaylaştıran taşlardır. Elmas bileme taşının yüzeyi, bıçakları oldukça hızlı ve kolay bir şekilde keskinleştirmeye yarayan minik elmas parçaları ile emprenye edilmektedir.
En yaygın üç bileme taşı türü, yağ taşları, su taşları ve elmas taşlarıdır. Bu taşların her birinin, kullanıcıların keskinleştirme hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilecek kendi avantajları vardır. Bıçak bileme yağ taşı çeşitleri, birçok kullanıcının aşina olduğu popüler bileme taşlarıdır.
Bıçak bileme sıklığında şeflerin uyguladığı genel kural, paslanmaz çelik şef bıçaklarının 2 ila 4 kullanım arasında bileniyor olmasıdır. Karbon temelli çelikten elde edilen bıçakların - yani aslında çoğumuzun evinde kullandığı bıçak türlerinin - senede bir kez bilenmesi yeterlidir.
Öncelikle bıçaklar neden körelir sorusuna bir cevap verelim: Bıçakların körelmesinin sebebi kestikleri ürünler değil, kesme tahtalarıdır. Bunun yanı sıra bulaşık makinesinde yıkama, çekmeceye atma ya da konserve açma gibi kullanım hataları da bıçakları köreltebilir.
Yemek tabağı tabanı yöntemine yakından bakıldığında tabağın bez üzerinde ters çevrilerek alt kısmına bıçağın sürtünmesi şeklinde ifade ediliyor. Diğer bir yöntem ise gazete kağıtları olarak öne çıkıyor. Gazete kağıtları ile bıçak bilemek istemeniz halinde gazete kağıdı ile bıçakları silmeniz yeterli oluyor.
Blender bıçağınızın keskinleştirilmesi için bir bileme taşı kullanabilirsiniz. Bileme taşı, bıçağın keskinleştirilmesi için en yaygın kullanılan araçtır. Bıçağın metal kısmının yüzeyini aşındırarak bıçağı yeniden şekillendirmeye yardımcı olur.
Dünyanın en keskin bıçağı: Niobyum içeren Brezilya çeliğinden bıçak.
Bıçağı doğru şekilde tuttuktan sonra bileme işlemi için taş üzerinde belli bir açıyla sürtmeniz gerekiyor. Genel olarak bu açı için 18 ila 20 derecelik bir oran yeterli oluyor.
Atasözü [1] Kör bıçak işe yaramaz ama insanın elini keser. İş bilmeyen kadın da çok konuşmaktan başka bir şey yapmaz.
Ynt: Bıçak için doğru bileme
Şu an için bence en uygunu zımpara. 800-1200 gibi kumlarda zımparayla çalışmalısın.
2) Porselen Kupa Altı
Bıçakları kullanmadan önce keskinleştirmek için bir kupa seçin ve ters çevirerek zemine sabitleyin. Daha sonra bilemek istediğiniz bıçağı, kupanın altındaki ince bölüme temas ettirin. Öne ve arkaya doğru yapacağınız hareketlerle bıçaklarınızı daha keskin hale getirebilirsiniz.
En önemli konulardan biri, ahşap saplı bıçakları asla bulaşık makinesinde yıkamamanızdır. Ahşap sudan etkilendiği için –makinelerin yıkama sürelerini de göz önünde bulundurursak- kullanım ömürleri kısalacaktır. Unutmamanız gereken bir diğer konu ise lazer kesim bıçakların bileylenmediği bilgisidir.
Elmaslar yüksek ısılara dayanabilen değerli taşlardır. Normal bir su bardağına soğuk su ile doldurduktan sonra elinize ısıya karşı koruyu eldiveninizi giyin. Ardından tuttuğunuz elması çakmak yardımı ile 40 saniye kadar ısıtın ve elması suya bırakın. Suya bıraktığınız taş, parçalara ayrılırsa gerçek bir elmas değildir.
Girit yağ bileme taşı ürünleri Girit adası'nda bulunan ocakların içerisinden çıkarılan bir taş türüdür. Girit yağı denizin içerisinde bulunan canlıların ölmesi ile beraber ve diğer canlıların içerisinde uzun yıllar boyu sıkışarak oluşur.
Elmas dünyanın en sert madenidir. Bu özelliği ile tüm madenleri kesebilme ayrıcalığı vardır. Karbon elementinden oluşan elmas 3547 santigrat derecede eriyen özelliktedir.
Tırtıklı ağız yapısı sayesinde kolay kesim imkanı sağlamaktadır. Bunun nedeni ekmek gibi yumuşak malzemelerin üzerinden düz ağızlı bıçaklar malzemeyi ezmektedir. Tırtıklı yapı sayesinde ezmeden malzemeye takılır ve kolay kesim imkanı sağlamaktadır.
Sonuçlar kırılma ve dökülmelerin ortaya çıkması için üç koşulun var olması gerektiği gösteriyor: tıraş bıçağının tüylere dik olmayan bir açıyla temas etmesi, çeliğin bileşiminin heterojen olması, bıçağın tüye temas eden kısmının heterojen yapıdaki zayıf bir bölge olması.
Tırtıklı-tırtıllı ağız yapısıyla benzer mantıkta (kesmeye saplayarak başlama-yükseklik farkı dolayısıyla darbeli çalışma) iş görür ve sert cisimlerin kesilmesinde avantaj sağlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri