Şeyh Sait isimli kişinin başkanlığında çıkmış olan bu ayaklanmaya Şeyh Sait Ayaklanması adı verilmiştir. (13 Şubat 1925).
Böyle örgüt kuranların, bu örgütlere girenlerin, “dini, dince kutsal sayılan değerleri” kullanarak devletin şeklini değiştirmeye, iç güvenliği bozmaya, halk arasında fesat çıkarmaya sözlü yazılı ve eylemli olarak katkıda bulunanların da vatan haini sayılacaklarını kabul etti.
Şiddetli ve sürekli alkışlar eşliğinde konuşmasını bitirdikten sonra oylamaya sunulan yasa tasarısı kabul edilmiş ve Takrir-i Sükûn yasası iki yıl daha uzatılmıştır.
Peki, Takriri Sükun Kanunu hangi Atatürk ilkesidir? Cumhuriyet rejimine karşılık çıkan Şeyh Said İsyanı sonrası çıkarılan Takriri Sükûn Kanunu; cumhuriyetçilik ilkesi ile ilgilidir.
Cumhuriyet henüz birinci yaş gününü bile kutlayamamış iken dış destekli bir saldırıyla karşı karşıya bırakıldı. Halifeliğin kaldırılmasından yaklaşık bir yıl sonra, 13 Şubat 1925'te Şeyh Sait, “din elden gidiyor” diye doğudaki bazı aşiretleri Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı ayaklandırdı.
İlgili 45 soru bulundu
İsmet Paşa tarafından kurulan yeni hükûmet 3 Mart'ta Meclis'ten güvenoyu alarak göreve başladı. 4 Mart'ta da Meclis, hükûmet tarafından önerilen Takrir-i Sükûn Kanunu'nu Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın muhalefetine karşın kabul etti.
Peygamber'in sözleri, fiilleri ve onayları (takrir) ile bunların nakledildiği rivayetleri ifade eder. Sünnet ise sözlükte “doğru veya yanlış sürekli takip edilen yol, kanun, âdet” gibi manalarda olup Hz. Peygamber'in söz, fiil ve onaylarının ortak adıdır.
Bu olaylar arasında yukarıda bahsi geçen Şeyh Said İsyanı ve Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın isyanı bulunur. Yasanın kabulünün ana sebebi, bu tür isyanların yarattığı tehditleri ortadan kaldırmak ve olağanüstü durumlarda engelleri aşmaktır.
syanın bastırılması, muhalefetin artan etkinliğinin azaltılması ve yapılacak yeni reformlara zemin hazırlanması için 4 Mart 1925'de Takriri Sükun Kanunu çıkarıldı ve bu kanunun isyan bölgesinde uygulamasını yapmak üzere Şark stiklal Mahkemesi kuruldu.
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası; programındaki "fırkamız itikad-ı diniyeye ve fıkriyeye hürmetkardır" (Parti, dini düşünce ve inançlara saygılıdır) maddesi gerekçe gösterilerek, Şeyh Said İsyanı'ndan sorumlu tutulmuş ve 5 Haziran 1925'te kapatılmıştır.
Halifeliğin kaldırılmasından yaklaşık bir yıl sonra, 13 Şubat 1925'te Şeyh Sait, “din elden gidiyor” diye doğudaki bazı aşiretleri Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı ayaklandırdı. Şeyh Sait, yeşil bayrak açarak, sala getirerek yürüyor, "Halifelik kaldırıldı, medreseler kapandı, din elden gidiyor" diye propaganda yapıyordu.
Müderris, mutasavvıf, müfessir ve muhaddis olan Şeyh Said, Şeyh Said İsyanı'nın lideriydi. Cumhuriyet'in ilanına ve laik düzene karşı çıkan Şeyh Said, şeriat isteğiyle dönemin hükûmetine karşı silahlı isyan girişiminde bulunmuş, bunun üzerine 1925 yılında yargılanmış ve idam edilmiştir.
Mustafa Kemal'e 1926 yılında, İzmir'de yapılması planlanan suikast girişimine ilişkin eylemde istiklal mahkemeleri son kez görev yapmıştır.
6 Nisan 1925 tarihinde Diyarbakır'da Şeyh Said İsyanı sonrasında Şark İstiklâl Mahkemesi kurulmuştur bu mahkemeler hilafet ve saltanat yıkılmasına itiraz edenleri, kılık kıyafet ve şapka kanunu reddedenleri ve Cumhuriyetin ilanını eleştirenleri yargılamak için İstanbul ve Ankara'da kurulmuştur.
Nasturi ve Şeyh Said Ayaklanmaları, yeni kurulan Türk Devleti'nin Cumhuriyet rejimini oturtmaya çalıştığı bir dönemde ortaya çıkmışlardır. Bu isyanlardan Nasturi Ayaklanması, bilhassa İngiltere'nin doğrudan desteklediği bir başkaldırıdır.
31 Ocak 1983 tarihinde Ankara'da doğan Belçim Bilgin'in kökeni sıklıkla merak edilir. Baba tarafı Diyarbakır, anne tarafı ise Mardinlidir. Bilgin, Şeyh Said İsyanı'nı başlatan Şeyh Said'in torunudur. Kendi ifadesine göre ise Şeyh Said, babasının dedesinin büyük ağabeyidir.
Sait Okur, bilinen adıyla Said Nursî (1878 - 23 Mart 1960), Kürt İslam âlimi, müfessir ve yazar. Dârü'l-Hikmeti'l-İslâmiye azalığı, Birinci Dünya Savaşı'nın Kafkasya Cephesi'nde milis alay kumandanlığı yapmıştır.
Şeyh Sait ayaklanması Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından kısa bir sonra ortaya çıkan ilk geniş çaplı ayaklanmadır. Ayaklanmanın çok yönlü sebeplere dayandığı anlaşılmaktadır. Dini, milliyetçi ve dışarıdan kaynaklanan provokasyonların etkisiyle çıkarıldığı söylenebilir.
Şeyh Said, 1865 yılında Şeyh Mahmud Fevzi ve Gule Hanım'ın oğlu olarak Elazığ'ın Palu ilçesinde dünyaya geldi. Tarihi kaynaklara göre: Şeyh Said'in 6. göbekten dedesi olan Seyyîd Haşim, İran'dan Diyarbakır'a yerleşmiş ve Sultan IV. Murad tarafından öldürülmüştür.
Diyarbakırın Piran köyünde, 13 Şubat 1925 tarihinde köydeki asker kaçağı gençlerin Şeyh Sait'in kardeşi Şeyh Abdurrahim tarafından saklanması ve onları teslim almaya gelen jandarmaya açılan ateşle başlayan bu isyan , kısa sürede genişlemiş ve bu büyük ayaklanmanın temelini oluşturmuştur.
Takrir-i Sükûn Kanunu) Ankara'da ve isyan bölgesinde olmak üzere iki İstiklal Mahkemesi'nin kurulmasını istedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi bu isteği benimsedi. İsyan bölgesi İstiklâl Mahkemesi görev alanı içindeki Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın şubelerini kapattı.
Cumhuriyet Halk Fırkası, Cumhuriyet Dönemi'nin ilk iktidar partisi idi. Cumhuriyet Dönemi'nin ilk muhalefet partisi de Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasıdır.
Muhalefet, bir veya daha fazla siyasi parti veya diğer örgütlü gruplardan oluşur ve bir şehir, bölge, devlet, ülke veya diğer siyasi birimde siyasi kontrolü elinde tutan hükümete, partiye veya gruba, öncelikle ideolojik olarak karşı çıkar. Karşıtlık derecesi siyasi koşullara göre değişir.
Ayrıca Parti tüzüğünde de çalışma özgürlüğünün, düşünce, “kelâm” ve toplanma özgürlüğünün benimsendiği, belediye ve vilayet idarelerinde halkın kendi işlerini kendilerinin görmesi ilkesinin kabul edildiği vurgulanıyordu. Görülüyor ki parti, Cumhuriyet Halk Partisinin Devletçiliğine karşı liberal esasları benimsemişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri