Kamu personelinin toplu sözleşme ikramiyesi/ toplu sözleşme desteği ödemeleri 3 ayda bir yapılmaktadır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararına göre, kamuda çalışan işçilere 2024 yılı ilave tediye ödemelerinin birinci yarısı bugün, ikinci yarısı ise 5 Nisan'da yapılacak. Yeraltı maden işçilerine ise bu yıl ayrıca yapılacak ilave tediyenin tamamı 23 Aralık 2024 tarihinde ödenecek.
2024 ve 2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında Toplu Sözleşme İkramiyesi (Sendika Yardımı) 3 ayda bir defa yerine artık her ay maaşlarla birlikte ödenecektir.
İmza altına alınan sözleşmenin 23.maddesi ile; bugüne kadar tüm sendika üyelerine 3 ayda bir ödenen 135 TL, “Toplu Sözleşme İkramiyesi” Ocak 2022 itibariyle 400 TL çıkarılmıştır. Bu ikramiyeyi, örgütlendiği iş kolunda üye sayısı %1'in üzerinde olan sendika üyeleri alabilecektir.
Sendika üyesi olup aylık ya da ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlileri için yapılmakta olan toplu sözleşme ikramiyesi yılda 4 defa üç ayda bir veriliyor. Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ödeme yapılıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Sendika Üyesi olan kişilere Toplu Sözleşme İkramiyesi (250* Aylık Katsayı) oranında herkese ödenecektir.
Ancak Anayasa Mahkemesi, yüzde 2'den büyük sendikaya üye olan memurlara verilen toplu sözleşme ikramiyesini 5 Mart 2024 tarihi itibariyle iptal etmiştir. Bu nedenle bu memurlara da yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar 2024 yılı mart ayından itibaren 537 lira yerine 190 lira ödenecektir.
Buna göre kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte 2119 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir.
19 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Diyor ki; kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçiler, 6772 sayılı Kanun kapsamında verilecek ilave tediyenin (İkramiyenin) 28 Ocak 2022 Cuma günü İLK TAKSİTİNİ, 29 Nisan 2022 Cuma günü ikinci taksitini alacaklar.
Yüksek enflasyon nedeniyle memur maaşlarındaki artış yetersiz bulundu, ancak kamu dışındaki sektörler için en düşük memur maaşı bile adeta "yüksek" kaldı. Sendikalı olan sektörlerde belli bir artış oranı yakalanabilirken sendikalı çalışmayan milyonlar için asgari ücret artık ortalama ücrete dönüşmüş durumda.
Sendikalı olmanın ayrıcalığı olan Toplu Sözleşme ikramiyesi aylık ödenecek. İkramiye tutarı aylık 360,08 'den 520,60 'ye yükseltilerek %44,57 artırımlı olarak ve 6 aylık zam oranlarında artırılarak ödenecek.
Özetle konfederasyonumuz mevcutta aylık 538 TL olan göstermelik toplu sözleşme ikramiyesi ve aylık 190 TL olan toplu sözleşme desteği yerine tüm kamu emekçilerine maaşları üzerinden ödenecek gerçek bir ikramiye için mücadele etmeye devam edecektir.
İkramiye tutarı aylık 360,08 liradan 520,60 liraya yükseltilecek, 6 aylık zam dönemlerinde aynı oranda artırılacak.
Demek ki kamuda çalışan işçiler 26 Ocak'ta yarım aylık ikramiye alacaklar. Helal hoş olsun. Kamuda çalışan işçiler yılda 2 kez tam (26'şar günlük ücret toplamı) ve 4 kez yarım(13'er günlük ücret toplamı) ikramiye alırlar.
En düşük çıplak brüt ücreti üzerinden hesaplanan ikramiye tutarlarına göre, 52 günlük ikramiyenin brüt 57 bin 475 TL, net ise 41 bin 89 TL olarak belirlendi.
Yargıtay kararlarına göre ikramiye, işçinin, işyerine olan katkıları sebebiyle, işverenin memnuniyetini ifade etmek üzere bir defada ya da dönemsel olarak belli zaman dilimlerinde yapılan ve ücretin eki niteliğindeki ödemelere denir. Bir yıl içinde en fazla 4 aylık tutarla sınırlıdır.
Sendika üyesi olup, aylık ya da ücretlerinden sendika aidatı kesilmekte olan kamu görevlileri için yapılmakta olan toplu sözleşme ikramiyesi, yılda dört kez, üç ayda bir verilmektedir. Ödeme yapılan aylar; ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarıdır.
Yetkili sendika olabilmek için sendikanın iki barajı aşması gerekir. İlk baraj işkolundadır. Sendikanın, kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin en az % 1'ini üye yapmış olması gerekir. İkinci baraj işçinin çalıştığı işyerindedir.
Danıştay 12. Dairesi % 1 barajı ile ilgili yürütmenin durdurulması kararı verdi. Karar uyarınca hangi sendikaya üye olursa olsun sendikali tüm memurlar Ocak 2021'den itibaren 3 ayda bir 400 TL alacak.
Bireysel iş sözleşmesi işçi ile işveren arasında, anlaştıkları şart ve koşullarda düzenlenen sözleşmeler iken, toplu iş sözleşmesi dendiğinde işyerindeki tüm işçileri kapsar vaziyette ortaklaşa düzenlenen sözleşme akla gelmektedir.
Sendika, işçi ve çalışanların haklarını korumak, iş koşullarını iyileştirmek ve toplu pazarlık yapmak amacıyla kurulan örgütlenmelerdir. Sendikalar yasal kuruluşlardır. Sendikalar, işçi sınıfının kolektif gücünü temsil eder ve işçi haklarına yönelik mücadelelerde önemli rol oynarlar.
Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından, üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildiriminin kurumuna verilmesi ile gerçekleşir. Kurum görevlisi, kayıt numarası ile tarih verilen çekilme bildiriminin bir suretini derhal üyeye vermek zorundadır.
Buna göre 15 saat maaş karşılığı derse girenbir öğretmen ayda 1400 TL ek ders ücreti alabilecektir. Üç ayda bir aldığımız toplu sözleşme ikramiyemiz, 918 TL'ye yükselmiştir, vergi dilimi düzenlemesi ile birlikte 2023 yılında 17.827 TL daha az vergi vereceğiz, yani bu para cebimize girmiş olacak.
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunun 28. Maddesinde memurun ikramiye hakkı bulunmaktadır. Bu kanuni hakka dayanarak son günlerde aldığı yetersiz zamla ekonomik şartların altında ezilen, aldığı maaş açlık sınırına dayanan memurların ikramiye talepleri daha fazla göz ardı edilmemelidir.
Toplu sözleşme gereği; memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri