Havacılık sektöründe jet yakıtı olarak adlandırılan ve petrolden üretilen kerosen veya nafta tipi yakıtlar kullanılmaktadır. Kerosen yakıtlar karbon sayısı 8-16 arasında olan Jet A, Jet A-1, JP 5 ve JP 8 yakıtlarıdır.
Jet A1, ana maddesi kerosen olan ve günümüzde dünya genelindeki jet motorlu yolcu ve kargo uçaklarında kullanılan yakıt türüne verilen addır. Jet A1'in ana maddesi olan kerosen aslında, yanıcı özellikte bir hidrokarbon sıvısıdır. Yunanca “keros” kelimesinden türetilmiştir.
Uçak yakıtı, havacılık sektöründe “ JET-A1” yakıtı olarak bilinmektedir. Hava taşıtlarını çalıştırmak için kullanılmakta olan petrol temelli bir yakıt olma özelliğine sahiptir. Uçak motorlarında sıvılık özelliğini kaybettikleri için dizel yakıt kullanılamaz.
Son bilgiler doğrultusunda, 42 galonluk (159 litre) bir varil JET-A1 yakıtının 2022 yılındaki güncel fiyatı 144,6 dolardır. Buna göre, bir litrelik yakıtın fiyatı 0,9 dolar; bir galonun fiyatı da 3,4 dolar düzeyindedir.
Jet yakıtı veya havacılık türbin yakıtı (ATF, ayrıca kısaltılmış avtur), gaz türbinli motorlarla çalışan uçaklarda kullanılmak üzere tasarlanmış bir tür havacılık yakıtıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Şu anda havacılık yakıtı neredeyse tamamen ham petrolün gazyağı fraksiyonundan çıkarılmaktadır.Uçak yakıt türü mazot ya da benzin değil ''Kerosendir''. ''Jet A'', Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılırken, ''Jet A-1'' dünyanın geri kalanında benimsenmiştir.
Uçak yakıtı, hava taşıtlarını çalıştırmak için kullanılan özel bir petrol temelli yakıttır.
Peki uçaklar ne kadar yakıyor? Mesela dört motorlu, çift katlı ve 853 yolcu taşıyabilen dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380, 370.000 litre yakıt alabiliyorken çift motorlu ve 151 yolcu kapasiteli bir Boeing 737 uçağı ise 26.170 litre yakıtı depolarına alabiliyor.
Hiç durmadan 5.050 mil uçabilen, saatte 3.200 litre yakıt tüketen ve yeni jenerasyon cam kokpite sahip Boeing 737-800, Boeing 737-400'ün yerini alacak şekilde geliştirilmiştir.
Nitrometan gibi benzin dışındaki yakıtlar kullanır. Helikopterlerde yaygın olarak kullanılan bazı türbin motorları jet yakıtı yerine biyodizel de kullanabilir. İnsan gücüyle çalışan helikopterler de yaygın bulunmaktadır.
Jet yakıtı aslında arabalarda kullanılabilir, ancak sadece dizel motorlarda. Gazyağı jet yakıtı ve dizel, aslında çapraz işlevselliğe izin verecek kadar benzerdir ve benzer bir performans sağlar.
Günümüzde Uçaklar Neyle Çalışır? Uçak yakıtlarının havacılık sektöründeki ismi JET-A1 yakıtıdır. Söz konusu yakıt türü, hava araçlarını çalıştırmak için kullanılan özel bir yakıttır. Uçaklar hafif yakıtla çalışır.
Yurtiçinde ve yurtdışında yakıt ikmali yapmakta olan THY OPET, Tüpraş ile birlikte kuzeyde Marmara Ereğlisi ve Giresun'dan başlayıp, güneyde Antalya'dan Mersin'e kadar uzanan geniş hatta konumlanmış olan Opet Akaryakıt Depolama Tesisleri'ni kullanmaktadır.
📦 Kargoculuk tarafında ise 2024'te bu yıl için öngörülen 58 milyon tona kıyasla 61 milyon ton ile mütevazı bir artış bekliyor. Jet yakıtı fiyatlarının 2024'te varil başına ortalama 113,8 dolar olması ve sektörde toplam yakıt maliyetlerinin 28 milyar dolar olması bekleniyor.
Airbus, Hollanda'nın Leiden şehrinde kayıtlı bir şirket olmakla birlikte Toulouse'daki genel merkezden yönetilir. Hisseleri Fransa, Almanya ve İspanya'da işlem görmektedir. Şirket CEO Guillaume Faury tarafından yönetilmektedir ve Euro Stoxx 50 borsa endeksinin bir bileşenidir.
Dünya'nın en büyük yolcu uçağı Airbus A380 Endonezya'da ilk inişini gerçekleştirdi. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli hava yolu şirketi Emirates'e ait dünyanın en büyük yolcu uçağı olan A380-800 ilk inişini Endonezya'nın Bali şehrinde gerçekleştirdi.
Hemen her hava yolu şirketi için uygun nitelikte uçaklar üreten Airbus, savunma sanayii ve uzay alanında da çalışmalar yürütüyor. Avrupa merkezli ve çok uluslu bir havacılık şirketi olan Airbus'ın kurumsal merkezi Hollanda'da yer alıyor. Şirketin hisseleri Fransa, Almanya ve İspanya'da işlem görüyor.
Sovyet Buran programı için üretilen, dünyanın en büyük ve ağır uçağı Antonov AN-225 hakkında merak ettiğiniz her şey bu videoda. #antonov225 #havacılık #uçak Ayrıca Bakınız: https://skybrary.aero/aircraft/a225 https://boardinginfo.com/dunyanin-en-...
Güçlü bir rüzgâr akımı uçağın arkasında kalırsa uçağın hızını saatte ortalama 200 kilometre artırabilir. Uçakların maksimum hızı nedir? Bir uçağın maksimum hızı modeline göre değişebilir. Boeing 747 tipi uçaklar 920 km/saat hız yapabilirken Airbus A380 ise 1020 kim/saat hıza kadar erişebiliyor.
Füze ve uçuş yakıtlarında bor ve bor ürünleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Özel uygulamalarda yakıt katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Bor ürünleri; nanoteknoloji sanayide özellikle nano kaplamalarda koruyucu ve mukavemeti artırıcı özelliğiyle öne çıkmaktadır.
Jet motorlu yolcu uçaklarında kullanılan ve Jet A1 olarak adlandırılan akaryakıtın donma derecesi -47°C civarındadır. Jet A1'in parlama derecesi 38°C ve kendi kendine alev alma derecesi ise 210°C'dir.
Uçak piston motorlarında benzinin formüle edilmesiyle elde edilen ve havacılık benzini (Avaition gasoline “AVGAS”) olarak adlandırılan yüksek oktanlı (80/87, 91/96, 100 LL, 100/130, 108/135, 115/145) yakıt kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri