Ancak taksici müşteriye boş fiş veriyor. Gerçek fiş ile kopyası arasında fark olabiliyor. Burada denetim yok. Hem şirket hem de devlet kayba uğrayabiliyor.
Taksi fişleri kazancın tespitinde, gider olarak kaydedilebilir. Ancak; taksi fişlerinin üzerine şirket kaşesi ve onayını belirtmekte ispat açısından fayda var. Gider olarak kabul edilir ancak KDV indirim konusu yapılamaz.
Perakende satış fişi, makineli kasaların kayıt ruloları ve biletlerde, işletme veya mükellefin adı, düzenlenme tarihi ve alınan paranın miktarı gösterilir. Perakende satış fişi ile giriş ve yolcu taşıma biletleri seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir.
Taksi hizmetlerinin fatura ile belgelenmesinin tercih edilmesi halinde veya taksi bedelinin 800 TL'yi aşması halinde ise VUK'nun 230'uncu maddesinde belirtildiği şekilde taksiciler tarafından fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
“Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamı gelir vergisinden müstesnadır.”
İlgili 19 soru bulundu
Bildiğiniz üzere taksiciler basit usulde vergilendirildikleri için, 1.7.2003 tarihinden itibaren taksi işletenlerce yapılan teslim ve hizmetler KDV'den istisna olacaktır.Bu nedenle, 1.7.2003'ten itibaren taksicilerden alınan perakende satış fişleri üzerinden KDV hesaplanmaması ve KDV indiriminin yapılmaması ...
Taksicilerin çift vardiya çalışması durumunda plaka sahiplerinin gelirleri aylık yaklaşık 15 bin TL'yi bulurken, yıllık ise sadece 3 bin TL plaka vergisi ödüyorlar. Yani taksicilikte en büyük pastayı her zaman plaka sahipleri alıyor. Bu yüzden plakalarda büyük bir piyasa ortaya çıkıyor.
Basit usulde vergi mükellefi olan ticari taksiler KDV mükellefi olmadığı için taksi ücretinde KDV yoktur. Taksiden fiş/fatura almadıysanız %18 KDV tutarındaki 4,80 TL artı para ödemiş oldunuz. Çünkü ödediğiniz paraya KDV dahildir. Lütfen taksilerden fiş/fatura alınız.
* Taksi yolculuklarınızın fişini her zamanki gibi taksi sürücünüzden araç içinde alabilirsiniz. 4. e-Faturanız Uber hesabınıza tanımlı e-posta adresinize gönderilecektir. * Diğer UberXL yolculuklarınızın e-Faturasını talep etmek için, yolculuğu tamamladıktan itibaren 7 gün içerisinde aynı süreci tekrarlayınız.
TAKSİ İNDİ-BİNDİ ÜCRETİ NE KADAR? Taksiler ise 28 lira olan indi-bindi ücreti 40 liraya yükseltildi. Taksiler de kilometre başına alınan ücret ise 6,30 TL'den 8,51 liraya çıktı.
Ancak aldığı yolcuyu gideceği yere götürmek zorundadır. Taksi şoförü gerektiğinde gidilecek yerin güzergâhını yolcuya sormalıdır. almak zorunda değildir.
Taksi Şoförü Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır? MYK kurumu tarafından yetkilendirilen SC Belgelendirme kuruluşuna başvuruda bulunarak, taksi şoförü mesleki yeterlilik belgesi alabilirsiniz. Online başvuru için, internet adresini kullanabilirsiniz.
Mevzu bahis ÖKC fişleri meblağa bakılmadan fatura yerine geçer belge kabul edilmektedir.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
VUK 167 Sıra No'lu Genel Tebliği uyarınca fatura kullanmaları zorunlu bulunanların fatura yerine perakende satış fişi kullanmaları dırumunda, bu kişiler açısından perakende satış fişleri geçerli olmayacaktır.
Uber'in sistemine dahil olan lüks taksilerin fiyatı hesaplaması da sarı taksilere göre yüzde 40 oranında fazla çıkıyor. Açılış ücreti 11.90 TL olan siyah taksilerin kilometre başına ücreti 7.65 TL. Siyah taksilerde miminum ücret ise 34 lira.
Türkiye'de mükellef olan olan ticari taksi sahipleri 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 46-47 ve 48. Maddelerindeki esaslara göre Basit Usulde çalışan mükellefler olarak yer almaktadırlar. Bununla birlikte bazı özel durumlarda taksi sahipleri gerçek usulde vergi mükellefi olabilmektedirler.
Ülkemizde iki ürünle servis veren Uber ile taksi ve UberXL çağırmak mümkün. Uber'in sunduğu taksi çağırma hizmeti yasal düzende belirlenen ücretler olan açılış ücreti 3,45 TL, ve kilometre başına ise 2,10 kuruş şeklinde.
Cevap : Taksiden fatura alınması halinde gider yazılır. (Gerçek veya Basit usulde vergilendirilen mükellefler müşterinin istemesi halinde tutara bağlı kalınmaksızın fatura düzenlemek zorundadır.) Başka belge ile gider yazılmaz.
Bildiğiniz üzere taksiciler basit usulde vergilendirildikleri için, 1.7.2003 tarihinden itibaren taksi işletenlerce yapılan teslim ve hizmetler KDV'den istisna olacaktır.
açıklamalarına yer verilmiştir. Buna göre, fatura düzenleme haddinin altında kalan mal ve hizmetler için alınan perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.
Daha önce belirttik 2005 yılından bu yana artık her taksici, dolmuşçu esnaf değildir. Ancak, esnaf kapsamında kalan taksi sahibinin yanında çalışan taksi şoförünün işçilik hakkı neredeyse yok gibidir.
TİCARİ TAKSİNİN BİR GÜNÜ
Ticari takside şoför olarak çalışanlar en az 12 saat direksiyon başında geçiriyor. SGK prim ücretini de yevmiyeye ek olarak günlük 45 lira ödeyen şoförler çalışma saatleri açısından da kanunsuzca çalıştırılıyorlar. Haftalık en fazla çalışma saati 45 iken taksi şoförleri 84 saat çalışıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri