Gelir Vergisi Kanunu'nun ilgili maddelerince belirtildiği üzere taksi sahipleri söz konusu taksicilik faaliyeti dolayısıyla basit usul esasına göre vergilendirilen mükellefler arasındadır.
' ye satılan bir taksi plakası nedeniyle satış aşamasında 3.000,00 TL. 'si harç ödenecek olup ayrıca bir vergi ödemeyecektir.
Taksi Şoförlerinin Durumu
Gelir Vergisi Kanunu'nun “Diğer Ücretler” başlıklı 64. maddesine göre; Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanlar diğer ücretli statüsünde vergilendirilmektedir. Dolayısıyla taksi şoförlerinin büyük bir çoğunluğu diğer ücretli sıfatını haizdir.
Ticari taksi plakası üzerindeki hak, gayri maddi bir haktır. Taksi kiralanması, araçların satış, devir ve tescil hizmetlerinin yönetilmesine ilişkin yönetmeliğin 3. maddesinde yer alan ticari motorlu aracın kiralanmasıdır.
Basit usulde vergi mükellefi olan ticari taksiler KDV mükellefi olmadığı için taksi ücretinde KDV yoktur. Taksiden fiş/fatura almadıysanız %18 KDV tutarındaki 4,80 TL artı para ödemiş oldunuz. Çünkü ödediğiniz paraya KDV dahildir. Lütfen taksilerden fiş/fatura alınız.
İlgili 45 soru bulundu
Bir yatırım aracı olarak görülen taksi plakaları satarken yatırımcısına iyi para kazandırıyor çünkü değeri sürekli artıyor. Ayrıca kiralayarak da para kazanmak mümkün… İstanbul'da bir taksi plakasının ortalama fiyatı 1 milyon 410 bin TL civarında ancak kayıtlı olduğu yere göre 2 milyon TL'ye kadar çıkabilmekte.
Mevcut sistem içerisinde yapılan uygulamada, aracın motoru 1600 cc'den küçük olmak kaydıyla vergisiz satış tutarı 70.000 liranın altında ise %45, 70.000 – 120.000 lira arasında ise %50 ve 120.000 liranın üzerinde ise %60 oranında ÖTV uygulanır.
40 milyarlık plaka rantı, bu sorunun kaynağını açıklamaya yetiyor. Fiyatı 2.5 milyonu bulan bir plaka, sahibine aylık 15 bin TL kazandırıyor. 15 bin liralık aylık gelirin yıllık vergisi ise sadece 3 bin TL!.. İstanbul ulaşımında en çok kullanılan vasıtaların başında sarı taksiler geliyor.
Daha önce belirttik 2005 yılından bu yana artık her taksici, dolmuşçu esnaf değildir. Ancak, esnaf kapsamında kalan taksi sahibinin yanında çalışan taksi şoförünün işçilik hakkı neredeyse yok gibidir.
Ancak, taksi işletmecilerinin müşterinin istemesi halinde perakende satış fişi veya dip koçanlı yolcu taşıma bileti yerine tutara bakılmaksızın fatura düzenleyecekleri tabiidir.
Bildiğiniz üzere taksiciler basit usulde vergilendirildikleri için, 1.7.2003 tarihinden itibaren taksi işletenlerce yapılan teslim ve hizmetler KDV'den istisna olacaktır.Bu nedenle, 1.7.2003'ten itibaren taksicilerden alınan perakende satış fişleri üzerinden KDV hesaplanmaması ve KDV indiriminin yapılmaması ...
MADDE 18. Taksilerde uygulanacak fiyat tarifesi UKOME tarafından belirlenir.
Ticari taksilerde 12 ya da 24 saat düzeni üzerinden çalışma sistemi bulunuyor. Genelde 12-12 çalışılarak bir takside 2 şoför bulunuyor. Şoförün ilk mesaisi saat 03:00'te başlıyor. Saat 15:00'da bitiyor.
Taksi fişleri kazancın tespitinde, gider olarak kaydedilebilir. Ancak; taksi fişlerinin üzerine şirket kaşesi ve onayını belirtmekte ispat açısından fayda var. Gider olarak kabul edilir ancak KDV indirim konusu yapılamaz.
Taksi Plakası Getirisi
Ticari Taksi Plakasını Kendiniz Çalıştırarak aylık ortalama 15.000tl ve üzerinde gelir elde edersiniz.
İstanbul sarı taksi plakası fiyatları satıcının biçtiği değere göre belirlenir. 2021 yılı içinde En yüksek 3,8 milyon liraya alıcı bulan İstanbul plaka fiyatları yıl içinde en düşük 1.8 milyon liraya alıcı bulmuştur.
3. 1997 yılı nüfus sayımına göre İstanbul'un nüfusu 9.198.809 iken 2018 yılı nüfus sayımına göre bu sayı 15.029.231'dir. 4. İstanbul'da bugün 36 bin kilometre kent içi yol ağı bulunmaktadır. 5. Taksi plakalarının yüzde 10'u, kendisine tahsis edilen ve emeği ile çalışarak işini yapan taksi sahiplerinindir.
KDV Kanunu'nun 17/4-a maddesiyle, basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından yapılan teslim ve hizmetler KDV'den istisna edilmiştir. Buna göre basit usulde vergilendirilen taksiciler tarafından düzenlenen belgelerde KDV hesaplanmayacak ve belge üzerinde ayrıca KDV gösterilemeyecektir.
Araç KDV ücreti, aracın ÖTV'si hesaplandıktan sonra ÖTV'li tutar üzerinden yapılır. Araçlarda KDV oranı %18'di. Ancak 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmî Gazete'de açıklanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre %18 olan KDV %20 olarak güncellendi.
-Mükellefinizin, İlgili aracı özel matraha tabi olarak KDV uygulanmadan almış olması, ayrıca ticari taksi plakasını kullanmaya devam etmesi KDV'yi etkilemeyeceğinden, ticari olarak kullanmış olduğu ilgili binek aracın satışında yüzde 18 KDV uygulanması gerekmektedir.
İBB'nin UKM müdürlüğünün almış olduğu karar ve yönetmelik gereği kişi, sadece kendi geçimini sağlayabilmesi için bir adet taksi plakası alabilme hakkına sahiptir.
Sarı ve turkuaz taksiler için 34 Txx 99, sarı dolmuşlar için 34 TZx 99; Büyükçekmece, Çatalca, Silivri, Sultanbeyli, Şile ilçelerindeki hatlı minibüsler ve bordo renkli taksiler için 34 TMx 99 formatındadır. 99 99 99 99999. Tamamen rakamlardan oluşur ve herhangi bir harf içermemektedir.
Ticari Taksi Plakası Kiraya Almak İçin, Sabıka Kaydı (Temiz Kağıdı),Kefil (Referans),Nüfüs Cüzdanı (Kimlik) Fotokopisi, İkametgah, 4 Adet Biyometrik Resim Gerekmektedir. TAKSİ PLAKA ALDIĞIMIZ ZAMAN MUAMELE NOTER MASRAFLARI İÇİN ÖDEMEMİZ GEREKEN RAKAM NEDİR?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri