Taksim Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Taksim Meydanı'nda bir camidir. Caminin mimarı Şefik Birkiye ve Selim Dalaman'dır. Camiinin inşaatına 9 Şubat 2017 tarihinde başlanmıştır. 28 Mayıs 2021 Cuma günü Cuma namazı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle ibadete açılmıştır.
Tarihçe. Taksim Meydanı'nda bir cami inşa edilmesi ilk olarak 1968 yılında gündeme geldi. Projenin gerçekleştiği alan imar planında 1977 yılından itibaren cami olarak belirlendi. Ancak Danıştay'ın 1983 yılında aldığı karar sebebiyle inşaat gerçekleşmedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleri ile restorasyonu tamamlanan Eminönü Yeni Camii yeniden ibadete açıldı.
Taksim Camisi'ne imam olarak atanan 32 yaşındaki Abdullah Özkan, motor kullanmasıyla da dikkat çekiyor. Sembolik bir camiye atanmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Özkan, işine her gün motoru ile gidip geliyor.
İmam (Arapça: الإمام), İslâm dinine ait bir terimdir. Genel anlamda önder, lider, devlet başkanı anlamlarına gelir. İslami bir terim olarak ise cemaate namaz kıldıran ve diğer dinî görevleri yerine getiren kişileri ifade eder. İmamlık görevini yerine getirmeye ise 'imamet' denmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Büyük Çamlıca Camii İmam Hatibi.
Sultan Ahmet Camii Türkiye'de 6 minaresi olan 5 camiden biridir. Diğer 4 tanesi ise İstanbul Çamlıca Camii, İstanbul Arnavutköy'de Taşoluk Yeni Camii, Adana'daki Sabancı Camii ve Mersin'deki Muğdat Camii'dir.
Beşi yer altında dokuz katlı olarak inşa edilen caminin alanı 17 bin metrekareye yakın. Biri 30 metre yükseklikte 12 kubbesi ve iki minaresi olan camide aynı anda 2 bin 250 kişinin, kapalı ve açık alanlarıyla birlikte toplam 4 bin kişinin namaz kılabileceği belirtiliyor.
1453'ten yıkılışına kadar Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmış İstanbul, 2020'de 3269 aktif cami bulunduruyordu.
Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir.
12.05.2023. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Barbaros Hayrettin Paşa Camii'nin açılışını gerçekleştirdi.
2016 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarının 2023 yılında bitmesiyle cami tekrardan ibadete açıldı.
Etimoloji. Osmanlı döneminde, civar semtlere su dağıtmak için şu an Taksim Meydanı olan bölgede bir su deposu yapıldı. Depolanan suyu da dağıtmak (taksim etmek) için küçük bir maksem yapıldı. Meydan adını, eskiden Galata-Beyoğlu suyunun "taksim edildiği" Taksim Maksemi'nden almıştır.
Taksim Meydanı, İstanbul'un en ünlü meydanlarından biridir ve yıllar boyunca sürekli olarak değişikliklere uğramıştır. Ancak bu meydanın tam anlamıyla meydan haline gelmesinin en önemli nedenlerinden biri, Cumhuriyet Anıtı'nın konumlandırılmasıdır. Çevresindeki binalarla birlikte anıt, meydana kimlik kazandırmıştır.
İstiklal Caddesi (Osmanlıca: جادهٔ كبیر, romanize: Cadde-i Kebir (Büyük Cadde); Fransızca: Grande Rue de Péra), İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Tünel Meydanı ile Taksim Meydanı arasında yer alan popüler bir caddedir.
İstanbul'un 7 tepesinden 2'ncisi üzerine kurulan caminin yapımına 1609'da başlandı. Caminin temeline ilk kazmayı ise Sultan I. Ahmed Han vurdu. 17. asrın sanat ve estetik anlayışını içinde barındıran cami, 7 yıl 5 ay 6 günde tamamlandı.
Sultan Ahmet Camisi Sultan I. Ahmet tarafından 17'nci yüzyılda, Mimar Sinan'ın yetiştirdiği öğrencilerden biri olan Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırılmıştır. Caminin duvarlarında mavi renkli İznik çinileri yoğun bir şekilde bulunduğu için cami, Mavi Camii (Blue Mosque) olarak da bilinmektedir.
Sultan Ahmet Camii, 1609-1616 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır.
Çamlıca Camii projesi belli oldu
Mızrak, "7'nci minare dış avlunun ortasındaki zaman minaresi. Sekizgen şeklindeki bu zaman minaresinin üzerinde saat bulunacak, şerefesi de olacak. Tasarladığımız cami büyük, bu nedenle 7 minareli yaptık. Geçmişi geçmek, geçmişi göz ardı etmek gibi bir düşüncemiz asla olmadı'' dedi.
İzlemeye doyamayacağınız, birbirinden etkileyici 8 minare… İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan Şehzadebaşı Camii, Mimar Sinan'ın muhteşem eserlerinden biridir, mimarlığın büyük ustası bu cami için “çıraklık eserim” demiştir.
Ayasofya'da görev alacak 3 imam:Prof.
Dr. Mehmet Boynukalın, Ferruh Muştuer, Bünyamin Topçuoğlu.
Eminönü Yeni Cami İmamı Emrullah Akbaş hocamızın dün akşam Kıbrıs Lefkoşa Hala Sultan Camii'nde düzenlenen mevlid programında okuduğu Merhaba Bahrinden tadımlık bir bölüm.
Kur'an'ı Kerim Tilaveti | Hafızlık İcazet Merasimi | 2022.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri